ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Συνάντηση Ασημακοπούλου με τον Πρόεδρο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος για το «ΟΝΕ click LIS»

Σήμερα η Βουλευτής Β’ Αθηνών και Τομεάρχης Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης της Νέας Δημοκρατίας, κα. Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, κ. Γιώργο Στασινό, και ενημερώθηκε για την πρωτοβουλία του ΤΕΕ να δημιουργήσει τον ενιαίο ψηφιακό χάρτη, «ΟΝΕ click LIS» (One Click Land Information System).

Ένα αναπτυξιακό έργο που, όπως σημείωσε ο Πρόεδρος του ΤΕΕ, θα συντελέσει στην προώθηση των επενδύσεων, στην αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας και στην πάταξη φαινομένων διαφθοράς. Από πλευράς της η κα Ασημακοπούλου επισήμανε, ότι με το παραπάνω έργο θα δίνεται η δυνατότητα σε πολίτες και επενδυτές από το σπίτι τους ή το γραφείο τους με το πάτημα ενός κουμπιού στον υπολογιστή τους να λάβουν ολοκληρωμένη, έγκυρη και θεσμικά ασφαλή ενημέρωση για τα γεωχωρικά δεδομένα που αφορούν στην αδειοδότηση.

Η κα Ασημακοπούλου δεσμεύτηκε, ότι θα καταθέσει ερώτηση στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου προς τον Υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, κ. Νίκο Παππά σχετικά με την πρόθεση της Κυβέρνησης να υποστηρίξει το εν λόγω σύστημα.

Όπως είχε δηλώσει σε συνέτευξη τύπου ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ) Γιώργος Στασινός  «Είναι τεχνολογικά απλό, πρακτικά υλοποιήσιμο και απολύτως αναγκαίο -εάν υπάρξει πολιτική βούληση από την κυβέρνηση και τους συναρμόδιους υπουργούς, ώστε να ξεκινήσει άμεσα το έργο- σε δύο χρόνια να έχουν όλοι οι πολίτες, οι απλοί καθημερινοί άνθρωποι και οι μεγάλοι επενδυτές, όλες τις διοικητικές πράξεις με ένα κλικ στον υπολογιστή τους».

Η δημιουργία του ενιαίου ψηφιακού χάρτη, που θα περιλαμβάνει όλες τις πληροφορίες και τα δεδομένα για τις θεσμικές γραμμές. Δηλαδή όλα τα δεδομένα, που απαιτούνται για να εκδώσει κάποιος μία οικοδομική άδεια και συνακόλουθα να υλοποιήσει μία μικρή η πολύ μεγάλη επένδυση στη χώρα.

Η πρόταση περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός ενιαίου ψηφιακού χάρτη με διοικητική ισχύ, με βάση το υπόβαθρο του Κτηματολογίου, που θα περιλαμβάνει την οικοδομική και ρυμοτομική γραμμή, τα όρια των δασικών εκτάσεων, τα όρια των προστατευόμενων περιοχών, τα όρια των αρχαιολογικών χώρων, τις γραμμές των αιγιαλών και όλες τις απαραίτητες θεσμικές γραμμές – και επιπλέον τους όρους δόμησης και τις χρήσεις γης. Όταν τελειώσει η κτηματογράφηση της χώρας, βάσει της πρότασης, θα προστεθούν και τα όρια όλων των οικοπέδων.

Σημείο – κλειδί στην πρόταση είναι η προοπτική να αποτελεί το εξαγόμενο αρχείο από το πληροφοριακό σύστημα του ψηφιακού χάρτη διοικητική πράξη. «Πρόκειται για δημόσια δεδομένα, τα οποία πρέπει να είναι προσβάσιμα στον κάθε πολίτη», τόνισε ο πρόεδρος του ΤΕΕ, όπως επίσης ότι «το έγγραφο, που θα περιλαμβάνει τις πληροφορίες θα έχει ισχύ διοικητικής πράξης. Μια διοικητική πράξη, που θα δεσμεύει το δημόσιο έναντι του πολίτη».

Την υλοποίηση του ψηφιακού χάρτη, έχοντας τεχνογνωσία και εμπειρία στην υλοποίηση ψηφιακών έργων, όπως το σύστημα των αυθαιρέτων, της ηλεκτρονικής έκδοσης αδειών κ.α, μπορεί να αναλάβει το ΤΕΕ, σημείωσε ο κ. Στασινός, προσθέτοντας «αλλά και όποιος άλλος δημόσιος φορέας μπορεί ή θέλει να το υλοποιήσει, φτάνει να γίνει το έργο».

Με τον ενιαίο ψηφιακό χάρτη, ο κάθε ενδιαφερόμενος, όπως εξήγησε ο πρόεδρος του ΤΕΕ, θα μπορούσε να εκδίδει την άδεια δόμησης μέσα από το ηλεκτρονικό σύστημα αδειών, που έχει έτοιμο πάνω από δύο χρόνια το ΤΕΕ, και στη συνέχεια να εκδίδει, μέσα από το ίδιο ή ένα διασυνδεδεμένο σύστημα, και κάθε άδεια (εγκατάστασης, λειτουργίας κλπ), ώστε να μηδενιστεί πρακτικά η γραφειοκρατία.

Σημείωση του ''Γ'': Οτιδήποτε αφορά την τεχνολογία, και την εξυπηρέτηση των πολιτών μας βρίσκει σύμφωνους, και δεδομένου του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, αναμένουμε μια ανάλογη υλοποίηση, στην οποία να εμπεριέχονται όλα τα στοιχεία δημόσια αναφορικά με το καθεστώς της Ψηφιακής Ραδιοφωνίας.

Επιθυμούμε ένα ενιαίο Ψηφιακό χάρτη - στον οποίο κάθε πολίτης θα έχει τη δυνατότητα να βρίσκει όλα τα στοιχεία αναφορικά με την αδειοδότηση, καθώς επίσης, να αναγράφονται αναλυτικά τόσο οι ιδιοκτήτες, όσο και τα σημεία λειτουργίας - εκπομπής όλων των Ραδιοφωνικών σταθμών. ( Σαφώς υπάρχουν αρμόδιοι φορείς, και υπηρεσίες, όμως για την εξυπηρέτηση των πολιτών πρέπει όλα να ενταχθούν και να βρίσκονται σε ένα αναλυτικό ψηφιακό χάρτη.) 

Στο εγγύς μέλλον θα ισχύσει το αντίστροφο. Δηλ: Οι παραγωγοί Ρ/Σ θα έχουν τη δυνατότητα αλληλεπίδρασης με τους ακροατές, καθώς επίσης, οι ακροατές λαμβάνοντας ένα ψηφιακό ραδιόφωνο θα έχουν τη δυνατότητα να βλέπουν σε ψηφιακό χάρτη από ποιο σημείο εκπέμπει, και αντίστροφα, οι παραγωγοί θα μπορούν να βλέπουν από ποιο σημείο επικοινωνούν ψηφιακά μαζί τους οι ακροατές.
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Συνάντηση Ασημακοπούλου με τον Πρόεδρο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος για το «ΟΝΕ click LIS» Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">