ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Είναι δίκαιο μέτρο το εφάπαξ σε όσους έχουν κόψει το ρεύμα ;

Όπως αναφέρεται σήμερα σε δημοσίευμα του ΑΠΕ-ΜΠΕ θα διατεθεί ένα ποσό  10.000.000 ευρώ, ως εφάπαξ ειδικό βοήθημα για την στήριξη των καταναλωτών με χαμηλά εισοδήματα, που έχουν αποσυνδεθεί από το δίκτυο παροχής ηλεκτρικής ενέργειας λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών, για την αντιμετώπιση των ενεργειακών τους αναγκών.

Αυτό προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή από τους συναρμόδιους υπουργούς.

Προϋπόθεση για την υλοποίηση της νομοθετικής πρόβλεψης είναι η μεταφορά του αναγκαίου ποσού σε συνιστώμενο Ειδικό Λογαριασμό εντός του 2017.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, σκοπός της προτεινόμενης διάταξης είναι η άμεση αντιμετώπιση της ενεργειακής ένδειας και η στήριξη των καταναλωτών με χαμηλά εισοδήματα, που αδυνατούν να καταβάλουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους προς τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας και έχουν αποσυνδεθεί από το δίκτυο παροχής.

Ουσιαστικά, δίνεται μια δεύτερη ευκαιρία στους οικονομικά ασθενέστερους πολίτες, καθώς με τη διανομή του προβλεπόμενου ειδικού βοηθήματος θα γίνεται άμεση επανασύνδεση της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, ώστε να διασφαλίζεται το βασικό αγαθό της ενέργειας.

Επισημάνσεις του ''Γ'': Σε μια κοινωνικοπολιτικοοικονομική πραγματικότητα, η οποία έχει αρχίσει προ πολλού να κουράζει, τίποτα δεν διέπεται από πραγματικό δίκαιο.

Σαφώς οι αρμόδιοι της κυβερνήσεως με μια σειρά μέτρων θεωρούν ότι θα καλύψουν τη στήριξη των καταναλωτών με χαμηλά εισοδήματα, οι οποίοι αδυνατούν να καταβάλουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους προς τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας και έχουν αποσυνδεθεί από το δίκτυο παροχής, ενώ δεν είναι η μοναδική κατηγορία.

Αναλυτικότερα, έχουμε μια πλειάδα πολιτών, πράγματι με χαμηλά εισοδήματα, ( και χωρίς εισόδημα), στους οποίους δεν έχει διακοπεί η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας διότι την κάλυπταν δια του δανεισμού, και σ' αυτούς τους πολίτες έχει συγκεντρωθεί ένα υπέρογκο ποσό το οποίο οφείλουν.

Στον αντίποδα , όσοι και όσες αδυνατούσαν να πληρώσουν τις οφειλές καταναλώσεως ηλεκτρικής ενέργειας, δεν δανείστηκαν, και στο χρονικό διάστημα που τους έχει κοπεί η παροχή καλύπτουν τις ατομικές τους ανάγκες με γεννήτριες, κ.α., και σαφώς σύμφωνα με όσα περνούν οι αρμόδιοι, μια μερίδα πολιτών θα καλυφθεί από τις ασκούμενες πολιτικές, καλύπτοντας τις οφειλές προς την ΔΕΗ, κ.α., ενώ από την άλλη οι υπόλοιποι/ες θα μείνουν με τις οφειλές του δανεισμού.

Ρωτάμε τους αρμοδίους, δεδομένου και του δανεισμού της χώρας μας, και παράλληλα όλων των όρων που υπαγορεύτηκαν επί επτά χρόνια : Ποιοι θα αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο πρόβλημα στη συνέχεια του ''εφάπαξ'', όσοι δεν δανείστηκαν και τους έχουν κόψει το ρεύμα, η όσοι/ες τα τελευταία χρόνια δανείστηκαν ώστε να καλύπτουν τις πληρωμές της ΔΕΗ, και δεν υπάρχει ανάλογο πλαίσιο πολιτικών γι' αυτούς και σαφώς θα παραμένουν οι οφειλές τους του δανεισμού ; 

Όπως αντιλαμβάνεστε επαρκώς, και το δίκαιο της αριστερής ιδεολογίας πάσχει, και έχει καθολική αδυναμία να λειτουργήσει με μια ακριβοδίκαιη άσκηση πολιτικών. 

Δεν δικαιούνται να '' φάσκουν και να αντιφάσκουν ''  από τη πλευρά των θεσμικών, διότι είναι οι ίδιοι οι οποίοι αναγνώρισαν το χρέος των προηγούμενων κυβερνήσεων, και υπέγραψαν  μνημόνιo για την αποπληρωμή του χρέους.

* Στις λιγοστές μας αναρτήσεις, με τις προσωπικές μας τοποθετήσεις, θα διαβάσετε όσα δεν πρόκειται να δείτε πουθενά αλλού.

* Τονίζεται, σε αντιδιαστολή χιλιάδων συστημικών media, από τον ''Γ'' έχουμε αναφερθεί επανειλημμένα στους πολίτες με κομμένο ρεύμα, όμως θεωρούμε ότι η συγκεκριμένη τροπολογία αδικεί πολίτες και πρέπει να κριθεί αντισυνταγματική.

* Είναι κάτι ανάλογο με τη παροχή των ραδιοτηλεοπτικών ''αδειών'', στους λίγους , επί τρεις δεκαετίες, όπως και όσων ίσχυαν στις Ο.Μ των κομμάτων για τα οφέλη επίσης των λίγων.

* Επιπροσθέτως, τονίζεται ότι με το ίδιο σκεπτικό μπορεί αύριο με μια τροπολογία να δώσουν διέξοδο σε όσους δεν πλήρωσαν ΕΝΦΙΑ και Χαράτσια, ενώ στον αντίποδα , όσοι και όσες δανείστηκαν ώστε να καλύψουν τις οφειλές τους, καθώς επίσης, και τις οφειλές της χώρας, θα παραμείνουν με το χρέος του δανείου. Πόσο δίκαια πολιτική μπορεί να λογίζεται ;

* Το θέτουμε και λίγο διαφορετικά, ορισμένοι οικονομικά ασθενέστεροι πολίτες επέλεξαν να εκταμιεύσουν τις λίγες οικονομίες τους, η τα παρεχόμενα, και να πληρώνουν τη ΔΕΗ ώστε να μην τους διακόψουν το ρεύμα, ενώ στον αντίποδα άλλοι επέλεξαν να τους κόψουν το ρεύμα και να έχουν τις οικονομίες τους στην τράπεζα, η στο ''σεντούκι'', άρα επί της ιδίας κατηγορίας η κυβέρνηση θα ωφελήσει μονομερώς και χωρίς δίκαιο. ( Όσα φαίνονται, πολλές φορές δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, διότι υπάρχουν και πολίτες οι οποίοι ακόμα και όταν είχαν την οικονομική δυνατότητα δεν πλήρωναν τίποτα , και τα χρήματα που κέρδιζαν τα έτρωγαν σε διασκέδαση κ.α. )

* Θα μπορούσαμε να περάσουμε και ειδικές κατηγορίες πολιτών, οι οποίοι όντας κάτοχοι περιουσιακών στοιχείων, με διάφορα τρικ δεν λογίζονται οικονομικά ισχυροί, και σε αρκετούς εξ αυτών φαίνεται ότι υπάρχει διακοπή ρεύματος της ΔΕΗ, ενώ λαμβάνουν παράνομα ρευματοδότηση από τα υπόλοιπα διαμερίσματα ιδιοκτησίας της οικογενείας τους. Γεφύρωση από τη μια πρίζα σούκου καλωδίωσης 20 - 25 amp στο γειτονικό διαμέρισμα. Αν γνωρίζεις τη χρήση πρέπει να γίνεται, λειτουργούν όλες οι συσκευές, και γλυτώνεις τα πάγια, οπότε κάποιοι δεν πλήρωναν επί χρόνια για τη ΔΕΗ. Θα τους παρέχετε εφάπαξ ;

Τέλος, αν δεν έπρεπε να δανειστούν ορισμένοι πολίτες ώστε να καλύψουν τις οφειλές στην ΔΕΗ, και ήταν προτιμότερο να τους κόψουν το ρεύμα ώστε μια κυβέρνηση να τους καλύψει τα χρέη, γιατί οι κυβερνώντες υπέγραψαν το τρίτο Μνημόνιο ; Έπρεπε και σ' αυτή τη περίπτωση να βρεθεί μια ισχυρή κυβέρνηση και να καλύψει τον «αδύναμο κρίκο» .

* Δεν ισοπεδώνουμε διότι πράγματι υπάρχουν οικονομικά ασθενείς, το θέμα είναι αν η διακοπή του ρεύματος αποτελεί το μοναδικό στοιχείο - ένδειξη της αδυναμίας τους. Εννοούμε τα κριτήρια. 
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Είναι δίκαιο μέτρο το εφάπαξ σε όσους έχουν κόψει το ρεύμα ; Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">