ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Ένα μικρό δείγμα των περιφερειακών σταθμών της ΕΡΤ



Πρόλογος

Δεδομένου ότι έπειτα από δεκαετίες ενασχόλησης με την ραδιοφωνία δεν έχουμε ιδιότητα , ενώ στον αντίποδα έχουν ιδιότητα ακόμα και άτομα χωρίς τις απαιτούμενες γνώσεις, η παρούσα κυβέρνηση δεν χρειάζεται να μας παρέχει τη δυνατότητα να ισχύσουν όσα περάσαμε δημόσια πριν από δεκαετίες ;

Η ψηφιακή πλατφόρμα της ΕΡΤ αποτελεί δική μας πρόταση δεκαετίες πριν έρθει στη χώρα μας η ψηφιοποίηση, και όπως διαπίστωσαν οι συμπολίτες μας, ο κ. Τσακνής έγινε πρόεδρος της ΕΡΤ χωρίς να διαθέτει τις απαραίτητες γνώσεις του αντικειμένου, ενώ στον αντίποδα ένας εκ των πρωτεργατών των FM  δεν έγινε ούτε κλητήρας επί τρία συναπτά χρόνια.

Ως κυβέρνηση εκπροσώπησης της χώρας και του λαού, θα παρέχετε σε ένα πολίτη τη δυνατότητα ( συναρμοδιότητα ) τριών μηνών ώστε να ισχύσουν τα αυτονόητα για το δημόσιο συμφέρον με ίδρυση Ψηφιακής Πλατφόρμας της ΕΡΤ ;  ( Αναφερόμαστε στην Ραδιοφωνία )

Μια σειρά ερωτημάτων μας

Για τους κυρίους της πολιτικής, και ειδικότερα της αριστεράς, παραθέτουμε ένα μικρό δείγμα από τους περιφερειακούς Ρ/Σ της ΕΡΤ , και δεν θα αναφέρουμε τίποτα περισσότερο, όσων μπορούν να κρίνουν οι αναγνώστες μας, πλην ελαχίστων επισημάνσεων.

Επιθυμούμε τόσο από τους κατά τόπους πολιτευτές - στελέχη αστικών κομμάτων, όσο και από τους αρμοδίους της σημερινής κυβέρνησης, να μας ενημερώσουν: 

1) Πότε ξεκίνησε η λειτουργία του κάθε ενός απ' αυτούς τους περιφερειακούς σταθμούς ;

2) Πόσα άτομα απασχολεί κάθε ένας από αυτούς τους σταθμούς ;

3) Σε ποιο καθεστώς λειτουργούν ;

4) Τι εξυπηρετούν αυτοί οι κατά τόπους ραδιοφωνικοί σταθμοί , κυρίως αναμεταδίδοντας ένα Ραδιοφωνικό πρόγραμμα της Αγίας Παρασκευής ;

ΓΛΥΦΑΔΑ FM 1977 - 2005 Διώξεις - Κατασχέσεις

Σημείωσεις: Εμείς αναφέρουμε ότι λόγω της τοπολογίας στα νότια προάστια Αττικής, και δεδομένου ότι η ΕΡΤ επί πολλά χρόνια για τις ραδιοφωνικές της μεταδόσεις δεν χρησιμοποιούσε την Αίγινα, σε αντιδιαστολή της τηλεοράσεως, τα περισσότερα ραδιόφωνα της δεν έφταναν στους δέκτες της πλειονότητας των κατοίκων.

Ακόμα και σήμερα στα περιφερειακά ραδιόφωνα, τόσο ραδιοφωνικά, όσο και από το διαδίκτυο, η ποιότητα του ήχου είναι κάκιστη, για τα παρεχόμενα χρήματα από το ανταποδοτικό τέλος, και σε καμία περίπτωση αυτός ο ήχος δεν ανταποκρίνεται στα σύγχρονα δεδομένα της ραδιοφωνίας και της υπάρχουσας τεχνολογίας.

Ειδικότερα, στους κατά τόπους περιφερειακούς Ρ/Σ οι αλλοιώσεις του αρχικού ήχου είναι τεράστιες.

Με αυτά τα δεδομένα τα περιφερειακά ραδιόφωνα της ΕΡΤ θα περάσουν στην ψηφιακή μετάδοση DAB ;

Δεδομένου ότι δεν υπάρχει κάποια ανακοίνωση, τι ισχύει αναφορικά με τον πάροχο ψηφιακής ραδιοφωνίας ;

Θα υπάρχει ρύθμιση για διαγωνισμό παρόχου ψηφιακής ραδιοφωνίας ;

H ΕΡΤ τι ρόλο θα διαδραματίζει αναφορικά με την ραδιοφωνία ;

Θα υπάρχει πάροχος ψηφιακής ραδιοφωνίας για το σύνολο των Ρ/Σ, και η ΕΡΤ θα παρέχει μερίδιο του ανταποδοτικού σε κάποιους ιδιώτες , η ενδέχεται να γίνει πάροχος των δικών της προγραμμάτων όπως ισχύει και σε τρίτες χώρες ;

Αναφορικά για την Ραδιοφωνία θα υπάρξει (1) ένας πάροχος για το σύνολο της Ελληνικής επικράτειας, η θα υπάρξει διαγωνισμός για πάροχο ψηφιακής σε κάθε νομό της χώρας , εξασφαλίζοντας δια της επαναπροώθησης - αναμεταδόσεως την κάλυψη της Ελληνικής επικράτειας αναφορικά με τα εθνικά ραδιόφωνα ;

Όπως γνωρίζεται η Ραδιοφωνία τεμαχίζεται σε συγκεκριμένο αριθμό ''αδειών'' για κάθε νομό της ελληνικής επικράτειας, ( πλην των εθνικών, τα οποία μέχρι σήμερα λειτουργούν με συνεργάτες σε αρκετές περιοχές ), άρα ο πάροχος θα είναι ένας για όλους τους νομούς, η θα είναι μια σειρά παρόχων, ένας σε κάθε νομό της χώρας ;

Στη χώρα του ότι δηλώσεις είσαι, εμείς δεν δηλώσαμε απατεώνες

Το τελευταίο σκέλος είναι το σημαντικότερο, και θέτουμε δημόσια μια σειρά ερωτημάτων, τα οποία ως θεματολογία δεν υφίστανται σε πλειάδα media, διότι έπειτα από αρκετές δεκαετίες δημοσιογραφίας δεν διαθέτουμε δημοσιογραφική ταυτότητα, δεν είμαστε μέλη των ενώσεων, ούτε εργαζόμενοι των media ιδιωτικών η δημοσίων, οπότε δεν δυνάμεθα να τα θέσουμε στους αρμοδίους και να πάρουμε τις απαντήσεις που χρειάζονται, και κυρίως στο υπουργείο Ψηφιακής πολιτικής, το οποίο μέχρι πρότινος δεν υφίστατο και δημιουργήθηκε εκ του μηδενός επί της παρούσας κυβερνήσεως. 

Πολλά μπορούν να ισχύσουν εκ του μηδενός, και αναρίθμητα δεν θα ισχύσουν ακόμα και έπειτα από χιλιετίες !. Αρκετοί εξ ημών έχουμε αποτυπωμένο στη μνήμη μας, τα χρόνια της λειτουργίας μας πριν υπάρξει νομικό πλαίσιο στη χώρα μας, αναφορικά με την ραδιοτηλεόραση, τις διώξεις - κατασχέσεις οι οποίες αποσκοπούσαν στα δεδομένα οφέλη αστικών κομμάτων - πολιτικών - αιρετών, καθώς και των ψηφοφόρων τους, οι οποίοι επί της ουσίας καταργούσαν την λαϊκή κυριαρχία, την πρόοδο, την πολυφωνία - τον πλουραλισμό, και πόσο εύκολα παρείχαν ιδιότητα σε κάθε ''φίλα προσκείμενο'' σε δαύτους.

Εμείς έπειτα από δεκαετίες δεν έχουμε ιδιότητα στην ίδια μας τη χώρα, και ενώ είμαστε τόσο οι πρωτεργάτες των FM κυμάτων, όσο και οι μοναδικοί οι οποίοι πριν υπάρξει διαγωνισμός για την ψηφιακή τηλεόραση, ο οποίος ήταν χαριστική πράξη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ υπέρ διαπλεκομένων, είχαμε σαφείς και ξεκάθαρες τοποθετήσεις για την ΕΡΤ πάροχο ΨΗΦΙΑΚΗΣ, τόσο στην τηλεόραση, καθώς και στην Ραδιοφωνία. 

Οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές των προηγούμενων κυβερνήσεων, δρομολόγησαν τον πολυδιάστατο χαρακτήρα των διαπλεκομένων στη χώρα μας, και αποτελούσε όνειδο η ΕΡΤ να διαθέτει εγκαταστάσεις σε ολόκληρη την Ελληνική επικράτεια, και να της στερούν την παροχή των προγραμμάτων τα οποία πληρώνει ο Ελληνικός λαός, και μάλιστα εξαναγκάζοντάς την να πληρώνει συνδρομή εκατομμυρίων ευρώ ετησίως στους ιδιώτες καναλάρχες - παρόχους !!! 

Πρόκειται για ένα φαύλο κύκλο - τρίγωνο του διαβόλου - ώστε οι ολιγάρχες καναλάρχες - πάροχοι ψηφιακής, με τα Εθνικά ολιγοπώλια - κανάλια, να έχουν και το μερίδιο της διαφημιστικής πίτας σε εθνικό επίπεδο, ( εκατοντάδες εκ. ευρώ), να είναι οι ιδιοκτήτες και μέτοχοι των εθνικών καναλιών, και παράλληλα να δρομολογούνται σε αυτούς και τα χρήματα του Ελληνικού λαού από το ανταποδοτικό τέλος της ΕΡΤ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα εκατομμύρια ευρώ που καλείται να πληρώνει ετησίως η ΕΡΤ στον πάροχο, επαρκούν ώστε να εξοπλιστεί ψηφιακά και να παρέχει τα προγράμματά της. Στον αντίποδα, ο αρμόδιος υπουργός, Ν. Παππάς, πρόσφατα ανακοίνωσε πέραν των 200 προσλήψεων στην ΕΡΤ, για λόγους εξοικονόμησης χρημάτων, τα οποία φεύγουν στον ιδιωτικό τομέα. Αναφορικά με το αύριο της ραδιοφωνίας, θα υπάρξει κάτι ανάλογο της τηλεοράσεως ; Θα καλείται η ΕΡΤ να παρέχει περισσότερα χρήματα σε ιδιώτη πάροχο ;

Το θέμα είναι ότι πρέπει να ασκείται έλεγχος επί των πεπραγμένων όλων των θεσμικών παραγόντων, και δεδομένων όσων έχουν διαμορφωθεί στη χώρα μας , τις περισσότερες φορές είναι φύσει αδύνατον. 

Επισήμανση: Για τη μετάβαση στην Ψηφιακή Ραδιοφωνία, και ειδικότερα για τις ανάγκες του συνόλου των ραδιοφωνικών σταθμών της ΕΡΤ, και κυρίως τους περιφερειακούς, θα απαιτηθεί ένα σημαντικό κονδύλι, αγοράς εξοπλισμών τόσο μηχανημάτων - exiter , linear VHF, όσο και κωδικοποιητών, encoders, υπολογιστών, κεραιών, κ.α., ενώ στον αντίποδα στο μισό του Ν.Αττικής θα ισχύει μεσαίωνας.

Δεν είναι σαφές τι σχεδιάζει η κυβέρνηση, και το αρμόδιο υπουργείο, ακόμα όμως και στο ενδεχόμενο να σταλεί με Ling από τους σταθμούς ψηφιακά το σήμα σε κάποιο πάροχο, ώστε αυτός να μεταδίδει το κύριο ραδιοφωνικό σήμα σε DAB, επίσης απαιτείται κωδικοποίηση. 

( Κάνουμε μια παρένθεση και για τους ιδιωτικούς Ρ/Σ , αναφέροντας ότι με την μετάβαση στην ψηφιακή δεν θα υπάρχει η δυνατότητα να καλύπτει κάθε ιδιοκτήτης αυτοτελώς μια συχνότητα VHF σε κάθε νομό της χώρας, γιατί είναι περιορισμένος ο αριθμός συχνοτήτων, και αποτελεί μονόδρομο όλοι να δώσουν το σήμα στον πάροχο ο οποίος θα εκπέμψει τα μπουκέτα με το σύνολο των Ρ/Σ, άρα επί της ουσίας οι ραδιοφωνικοί σταθμοί, όπως τους γνώρισε ο κόσμος, καταργούνται, διότι κανείς εκ των ιδιοκτητών δεν θα διαθέτει αυτοτελώς εγκαταστάσεις με πομπούς και κεραίες μεταδόσεως - πλην του LING το οποίο από ένα χώρο - ''studio'', θα στέλνει το προς εκπομπή κωδικοποιημένο σήμα στον πάροχο. Αλλάζουν άρδην όλα αναφορικά με την ραδιοφωνία στην ψηφιακή μετάβαση, εκτός αν οι αρμόδιοι σκοπεύουν να παρέχουν τόσο προσωπικές συχνότητες σε κάθε ιδιωτικό σταθμό, και παράλληλα από τον πάροχο να επαναμεταδίδονται όλα τα ραδιοφωνικά προγράμματα, άρα επί της ουσίας θα περιορίσουν τεχνηέντως τον αριθμό των συμμετεχόντων σε κάθε νομό. Στο ενδεχόμενο παροχής προσωπικής συχνότητας - δυνατότητας λειτουργίας κάθε Ρ/Σ στα VHF, αρκετοί ιδιοκτήτες θα μπούν στον πειρασμό να χρησιμοποιήσουν ένα πολυπλέκτη και να μεταδώσουν σειρά ραδιοφωνικών προγραμμάτων από μια συχνότητα. )

Τα περιφερειακά ενημερωτικά ραδιόφωνα και το Ε.Σ.Ρ

Το Ε.Σ.Ρ δεν διαθέτει τη δυνατότητα ελέγχου όλων των τοπικών Ρ/Σ σε εθνικό επίπεδο, οπότε δια της ψηφιακής Πλατφόρμας απαιτείται σε δυο διαύλους τα κύρια ενημερωτικά περιφερειακά ραδιόφωνα σε χαμηλό bitrate να φτάνουν στους δέκτες του Ε.Σ.Ρ., και ο τοπικός χαρακτήρας να γίνει εθνικός για όλους, με μια διαφοροποίηση. Ο ρυθμός μεταδόσεως για τα τοπικά περιφερειακά ενημερωτικά ραδιόφωνα θα είναι υψηλής πιστότητας, ( κατά τόπους σε επίπεδο νομού ), και χαμηλής πιστότητας εκτός του νομού αδειοδοτήσεως.

Θέτουμε το συγκεκριμένο διότι στο Ν. Αττικής κατοικούν εκ. πολίτες από ολόκληρη την Ελληνική επικράτεια, οπότε κύριες ειδήσεις του νομού από τον οποίο προέρχονται , σε δεδομένα συμβάντα, πρέπει να φτάνουν σε αυτούς, όμως χωρίς να είναι η μετάδοσή τους ανταγωνιστική έναντι των τοπικών Ρ/Σ, οπότε ο ρυθμός μεταδόσεως θα είναι πολύ χαμηλός ποιοτικά εκτός του νομού αδειοδοτήσεως.

Με το κλείσιμο των αναλογικών σταθμών FM, ( μετάβαση), σε πολλές περιοχές της Ελληνικής επικράτειας, χιλιάδες αναλογικά ραδιόφωνα FM θα παίζουν σταθμούς από γειτονικές χώρες, άρα και το κλείσιμο των αναλογικών έχει το κόστος του.

Οι αναλογικές συχνότητες των FM θα μείνουν κενές, και οι εν λόγω σταθμοί θα μεταβούν στα VHF αυτόνομα , καταλαμβάνοντας ανάλογες συχνότητες σε κάθε νομό, ενώ παράλληλα ο πάροχος ψηφιακής θα αναμεταδίδει τα μπουκέτα με το σύνολο των σταθμών ;

Αν η κυβέρνηση σχεδιάζει το συγκεκριμένο, για ποιούς λόγους να μην γίνει πάροχος η ΕΡΤ, δεδομένου ότι διαθέτει τις εγκαταστάσεις και τους ιστούς σε αρκετούς νομούς ; Τι χρειάζεται ο πάροχος για τις ανάγκες των ραδιοφωνικών προγραμμάτων της ΕΡΤ ; 

Αν εξοπλιστούν οι περιφερειακοί Ρ/Σ, κάλλιστα θα έχουν τη δυνατότητα να παρέχουν το σύνολο των προγραμμάτων της ΕΡΤ, και θεωρούμε ότι θα είναι και συμφέρον για τα οικονομικά του λαού, δεδομένου ότι μια φορά θα πιστωθεί ένα κονδύλι εξοπλισμών στην Αγ. Παρασκευή και τους περιφερειακούς σταθμούς, και εν συνεχεία δεν θα χρειάζεται σε ετήσια βάση να παρέχει αρκετά χρήματα για πάροχο. 

Τεχνολογικά οι πομποί DAB είναι ανώτερης ποιότητας απο τους αναλογικούς, παρέχοντας υψηλότερη κάλυψη, και χωρίς να παρουσιάζουν τις βλάβες - προβλήματα των αναλογικών πομπών Ραδιοφωνίας. 

Γ.Κ

Υ.Γ.: Υπάρχει ενδεχόμενο να ανατεθεί στη γνωστή DIGEA των καναλαρχών και η ψηφιακή ραδιοφωνία, δεδομένου ότι ήδη έχουν ''δικτυωθεί'' σε εθνικό επίπεδο και έχουν στήσει αναμεταδότες, ιστούς, και κεραιοσυστήματα στις περισσότερες περιοχές κάλυψης, οπότε είναι ευκολότερο να στηθούν και οι αναμεταδότες - κεραίες των VHF για τις ανάγκες της ραδιοφωνίας ;

* Απαιτούνται και εκπαιδευτικά σεμινάρια για τεχνικούς, εργαζόμενους, κ.α., τα οποία εμείς δεν γνωρίζουμε ποιοι θα τα διοργανώσουν. ( Η ψηφιακή ραδιοφωνία DAB, DAB+ ουδεμία σχέση έχει με την αναλογική των FM. )

* Δεν είμαστε βέβαιοι αν όσα αναφέρουμε μπορεί να λογίζονται αντιφατικά αναφορικά με την αριστερά, η έμφαση δίνεται στην ωφέλεια του κοινωνικού συνόλου, ( δημόσιο όφελος - συμφέρον), και αν χρειάζεται ένας (1) και μοναδικός πάροχος ψηφιακής, για ποιους λόγους επιβάλλεται να είναι οι γνωστοί καναλάρχες ; 

Ενδεικτικά: Ο Ο.Τ.Ε παρέχει χρήματα σε πάροχο για τις μεταδόσεις της καλωδιακής τηλεοράσεως ; Σαφώς όχι, διότι χρησιμοποιεί τις τηλεπικοινωνιακές του δομές, η Ε.Ρ.Τ γιατί πρέπει να πληρώνει πάροχο ;
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Ένα μικρό δείγμα των περιφερειακών σταθμών της ΕΡΤ Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">