ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

FighHoax 2.0 VS Φιλοσοφίας

Στη σημερινή κοινωνικοπολιτική πραγματικότητα υφίσταται ένα ''δίπολο'' του οποίου ο ένας πόλος περιλαμβάνει την αίσθηση και την ανθρώπινη γνώμη,  και ο άλλος πόλος είναι ο κόσμος της νόησης και της αλήθειας.

Η μετάβαση από τον έναν πόλο στον άλλο, ώστε κάποιος να διαθέτει πληρότητα,  είναι ο δρόμος της φιλοσοφίας, ένας δρόμος που απαιτεί σκληρή προσπάθεια και κατάλληλη εκπαίδευση. 

Τo δικό του "όπλο" στον πόλεμο κατά των ψευδών ειδήσεων στο διαδίκτυο, με ονομασία FightHoax, παρουσίασε σε εκδήλωση στο Ευρωκοινοβούλιο, με τη συμμετοχή τόσο πολιτικών, όσο και ειδικών, ο φοιτητής του τμήματος Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Βαλεντίνος Τζέκας.

Πρόκειται για έναν αλγόριθμο που υπόσχεται ότι "κρίνει" με ακρίβεια 89% αν αυτό που διαβάζουμε στο διαδίκτυο είναι αλήθεια ή ψευδής είδηση (hoax).

Tι μπορεί να κάνει το FighHoax 2.0

Mεταξύ άλλων, το FightHoax :

α) Kρίνει αν το άρθρο είναι άρθρο γνώμης,
β) Aν περιέχει τίτλο για να σε οδηγήσει να κάνεις κλικ (clickbait), 
γ) Εάν η γλώσσα του είναι προπαγανδιστική που έχει σκοπό να σε επηρεάσει,  
δ) Αν πρόκειται για ποιοτικά φτωχό άρθρο. 

Επίσης, έχει τη δυνατότητα να αναλύσει το παρελθόν του συγγραφέα, δίνοντας πληροφορίες για τους ιστότοπους όπου έχει δημοσιεύσει, ενώ παραθέτει άρθρα από διαφορετικές πηγές και πολιτικές απόψεις για ίδιο θέμα για να μπορέσει ο αναγνώστης να σχηματίσει σφαιρική άποψη. 

Τέλος, αναλύει το ιστορικό της πηγής, ποιος την έχει ιδρύσει, πόσα άτομα απασχολεί, αν έχει κάποια βραβεία, και παρουσιάζει διάφορα γραφήματα ώστε να μπορεί ο αναγνώστης να εξερευνήσει το θέμα και πιο οπτικά.

Σε μια υποβλητική μεταφορά ο Πλάτων παρομοιάζει τους ανθρώπους με αλυσοδεμένους δεσμώτες οι οποίοι έχουν γεννηθεί και μεγαλώσει σε ένα υπόγειο σπήλαιο και θεωρούν ότι η πραγματικότητα ταυτίζεται με τις αμυδρές σκιές που βλέπουν να κινούνται στα τοιχώματα του σπηλαίου. 

Ορισμένοι από τους δεσμώτες έχουν την τύχη να τους ελευθερώσει κάποιος και να τους πείσει με πολύ κόπο να στραφούν προς την έξοδο του σπηλαίου ανεβαίνοντας ένα μακρύ και δύσβατο μονοπάτι. 

Μόνο όταν βγουν από το σπήλαιο και εξοικειωθούν με το εκτυφλωτικό φως του ήλιου, θα αντιληφθούν την πλάνη μέσα στην οποία έζησαν όλη την προηγούμενη ζωή τους. 

Η φιλοσοφική ζωή είναι αφιερωμένη στη νόηση και στις Ιδέες, καθώς και στην μοναδική αλήθεια, σε αντιδιαστολή με τα τεχνολογικά επιτεύγματα, τα οποία ποτέ δεν θα πλησιάσουν - φτάσουν το επίπεδο της φιλοσοφίας.

Ο Πλάτων δεν έχει καμία εμπιστοσύνη στα δεδομένα των αισθήσεων, ούτε και εμείς έχουμε. Υποστηρίζει ότι ο αισθητός κόσμος είναι ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο σύμπαν, χωρίς σταθερότητα. 

Ο άνθρωπος χρησιμοποιεί τις αισθήσεις του για να συλλάβει την αισθητή πραγματικότητα, οι αισθήσεις όμως είναι εξ ορισμού υποκειμενικές και αποτελούν πηγή πλάνης. Πώς είναι δυνατό λοιπόν να αποκτήσει κανείς έγκυρη γνώση για οτιδήποτε βασισμένος στις αισθήσεις του; Αν υπάρχει κάποια βεβαιότητα, αυτή πρέπει να αναζητηθεί στη σκέψη και στη γλώσσα - στους «λόγους».

Επισημάνσεις: Έχοντας τα βασικά δεδομένα επαγγελματιών υποκριτών και ψευτών, και συγκεκριμένα στους κόλπους της δημοσιογραφίας και της πολιτικής,  όμως με πλούσιο βιογραφικό, καθώς και περγαμηνές ότι διατέλεσαν εργαζόμενοι είτε σε σειρά καναλιών, είτε σε σειρά εντύπων - media, και στον αντίποδα ανεξάρτητους ερευνητές, εκ προοιμίου το FighHoax 2.0 είναι καταδικασμένο να κάνει λάθος.

Να αναφέρουμε χαρακτηριστικές περιπτώσεις πλειάδας δημοσιογράφων σε δημόσια και ιδιωτικά - διαπλεκόμενα media, οι οποίοι αντί λειτουργήματος σκηνοθετούσαν για τηλεοπτικούς λόγους να μεταδοθούν ψέματα δεν χρειάζεται διότι οι περισσότεροι/ες τους γνωρίζεται και ορισμένοι εξ αυτών τα τελευταία χρόνια πολιτεύονται.

Εξ ορισμού, σύμφωνα όσων διαβάσαμε, το FighHoax 2.0 είναι καταδικασμένο να κάνει λάθος, και ελπίζουμε να κάνουμε εμείς λάθος, διότι :

Η αλήθεια στις μέρες μας δεν είναι ποσοτικό φαινόμενο, αντιθέτως είναι σπάνιο ''είδος'', και αν τα κριτήρια ενός software είναι ανάλογα της ''αίσθησης'' και την ''ανθρώπινης γνώμης'', αντί της Φιλοσοφίας, είναι καταδικασμένο εκ προοιμίου να κάνει τραγικά λάθη, ανάλογα με όσα κάνει στη κρίση του ο μέσος ανθρώπινος νους.

Παράδειγμα: Σε τοπικό επίπεδο, νοτίων προαστίων Αττικής, υφίστανται δεκάδες ιστοσελίδες, με κύρια έμφαση, αντί του ελέγχου στα πεπραγμένα των διοικήσεων, συνήθως να αναπαράγουν ωραιοποιημένα δελτία τύπου. 

Σχεδόν κανένα από τα λεγόμενα τοπικά media δεν αναφέρεται τόσο στις παρανομίες, στις ατασθαλίες, τα ρουσφέτια, καθώς και τα κακώς κείμενα των αιρετών, οπότε αν μια ανεξάρτητη ιστοσελίδα, ενός συντάκτη, περάσει την απόλυτη αλήθεια στο κοινωνικό σύνολο, ( και έχει ισχύει πάμπολλες φορές, δεδομένων τόσο των συμφερόντων των ωφελημένων ημέτερων, καθώς και των άλλων ωφελημένων σε επίπεδο ιστοσελίδων - συστημικής προπαγάνδας ), σύμφωνα με όσα δημοσιεύτηκαν, αναφορικά με το FighHoax 2.0, η απόλυτη αλήθεια είτε του συντάκτη, είτε του καταγγέλλοντα, μάλλον θα ερμηνευτεί ως ψεύδος. 

Αναμένουμε από τους δημιουργούς να κατατοπίσουν τους συμπολίτες μας περισσότερο, σύμφωνα με όσα αναφέρουμε.

Γ.Κ
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: FighHoax 2.0 VS Φιλοσοφίας Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">