ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Εναλλακτική Δράση: Σάββατο 17 Μαρτίου Ιστορική αναδρομή στην Ελληνική βιομηχανία και τους εργατικούς αγώνες

Ιστορική αναδρομή στην ελληνική βιομηχανία και τους εργατικούς αγώνες στην Ελλάδα.

Με αφορμή την έκθεση “160 χρόνια made in Greece”, που αναφέρεται στην ιστορία της ελληνικής βιομηχανίας και παρουσιάζεται στην Τεχνόπολη (Γκάζι) μέχρι τις 25 Μαρτίου, η Εναλλακτική Δράση θα πραγματοποιήσει επίσκεψη το Σάββατο 17 Μαρτίου.

Μέσα από την ιστορική προσέγγιση των εργοστασίων (μεταλλουργίας,  χημικής βιομηχανίας, κλωστοϋφαντουργίας, ενέργειας, τροφίμων και ποτών, οικοδομικών υλικών, καπνοβιομηχανίας, επιπλοποιίας και χαρτοποιίας), που παρουσιάζονται στην έκθεση θα αναφερθούμε στο μοντέλο παραγωγικής ανάπτυξης που επικράτησε στη χώρα μας από την επανάσταση του 1821 και μετά. 

Και βέβαια αναπόφευκτα θα αναφερθούμε στην ανάπτυξη του εργατικού κινήματος, των αγώνων του και των κατακτήσεων που είχε. Επίσης θα αναφερθούμε σε σημαντικά πολιτικά γεγονότα που συνδέονται με τη βιομηχανική ανάπτυξη, όπως είναι τα δάνεια που πήραν οι ελληνικές κυβερνήσεις στους δύο τελευταίους αιώνες, το αδιέξοδο των δανεισμών και η χρεωκοπία της χώρας στην εποχή του Χαρίλαου Τρικούπη, ο Διεθνής Οικονομικός Έλεγχος που επιβλήθηκε στην Ελλάδα το 1897 από τους ευρωπαίους δανειστές, η Μικρασιατική Καταστροφή και το “Βατερλό” του Βενιζέλου, τα κατοχικά δάνεια που ακόμη οφείλει η Γερμανία στη χώρα μας το σχέδιο Μάρσαλ και άλλα.

Επίσης βλέποντας στην έκθεση τα προϊόντα των εργοστασίων που έχουν κλείσει (Eskimo, Izola, Πειραϊκή Πατραϊκή, Χρωπεί κ.α) θα αναφερθούμε στη σύγχρονη αποβιομηχάνιση και τους λόγους που την προκάλεσαν, ενώ θα αναλύσουμε τι μπορεί να γίνει για το παρόν και το μέλλον.

Επίσης θα γίνει αναφορά και στην ιστορία του εργοστασίου της ΒΙΟΜΕ, του μοναδικού αυτοδιαχειριζόμενου εργοστασίου στη χώρα μας

Την ιστορική προσέγγιση της έκθεσης θα κάνει ο ιστορικός και μέλος της Εναλλακτικής Δράσης, Μάκης Σταύρου, ενώ για στην ιστορία και τη λειτουργία του αυτοδιαχειριζόμενου εργοστασίου της ΒΙΟΜΕ θα αναφερθεί ο Κώστας Χαριτάκης, εργαζόμενος στη ΒΙΟΜΕ.

Συνάντηση 11.30 πμ στο μετρό Κεραμεικός, έξοδος Τεχνόπολις-
Γκάζι

Πληροφορίες-Δηλώσεις συμμετοχής
Δανάη Μπογιατζή 6932432916

Σημείωση του ''Γ'': Κύριε Σταύρου εμείς γνωρίζουμε το καταργημένο μας πολίτευμα , και ότι ορισμένοι επεδίωξαν να πάρουν τη θέση των ξενόφερτων ενώ συνεχίζουν να κυβερνούν οι εξωθεσμικοί. 

Η σύγχρονη αποβιομηχάνιση στη χώρα μας ήταν και παραμένει ένα καίριο πλήγμα, παράλληλα με το θάνατο στην Ελληνική βιοτεχνία των δεκαετιών 60 - 70 - 80 , καθώς και το ύψιστο πλήγμα στην έρευνα και τεχνολογία την οποία δεν διαθέτουμε ως χώρα, ούτε παράγουμε. 

Εμάς μας κατάσχεσαν επανειλημμένα προϊόντα έρευνας - τεχνολογίας και έκτοτε ουδέποτε ασχοληθήκαμε , ενώ θα μπορούσαμε τουλάχιστον να παράγουμε κεραιοσυστήματα για ολόκληρο το φάσμα συχνοτήτων, καθώς και πολλά συστήματα ακόμα.

Όπως αναφέρουν οι νέοι αναγνωρισμένοι επιστήμονες, οι οποίοι διαπρέπουν στο εξωτερικό , η χώρα μας έχει μείνει προσκολλημένη στα συμφέροντα ημέτερων αστικών πολιτικών κομμάτων ενώ η παιδεία μας παραμένει στάσιμη. 
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Εναλλακτική Δράση: Σάββατο 17 Μαρτίου Ιστορική αναδρομή στην Ελληνική βιομηχανία και τους εργατικούς αγώνες Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">