ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Γλυφάδα: Στο τέλος του 2019 έτοιμα τα Αστέρια Γλυφάδας

Στο τέλος του 2019 θα τεθούν σε λειτουργία τα Αστέρια Γλυφάδας, σύμφωνα με τον σχεδιασμό που «τρέχει» η Grivalia Properties ΑΕΕΑΠ  και ειδικότερα η θυγατρική της Grivalia Hospitality.

Το διάστημα αυτό μπαίνουν οι τελευταίες πινελιές στον σχεδιασμό του ξενοδοχειακού συγκροτήματος για να προχωρήσει στη συνέχεια η επιλογή της κατασκευαστικής εταιρείας που θα το ανακατασκευάσει πλήρως, μετατρέποντάς το σε μια ξενοδοχειακή μονάδα δυναμικότητας περίπου 140 κλειδιών και με προδιαγραφές 6 συν αστέρων, υπό τη διαχείριση επιφανούς διεθνούς ξενοδοχειακής αλυσίδας. Θα αναβιώσουν επίσης υπηρεσίες εστίασης και άλλες εμπορικές δραστηριότητες.

Πολιτεία, Περιφέρεια Αττικής, Τραπεζίτες, Τράπεζες, ολιγάρχες , όλοι μαζί στις Αριστερές Αξιοποιήσεις που έχουν ένα κοινό - Τον Σ. Λάτση.

Η Grivalia ανακοίνωσε την ολοκλήρωση της εξαγοράς του 80% της εταιρείας «Ναυσικά» από τη θυγατρική της για τα τουριστικά ακίνητα, με βάση το προσύμφωνο που προηγήθηκε (το 20% διατηρεί η οικογένεια Παπαθεοχάρη). Το εν λόγω ακίνητο είναι ιδιοκτησίας ΕΤΑΔ (Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου), με την εταιρεία «Ναυσικά» να έχει υπογράψει τη μακροχρόνια μίσθωσή του μέχρι τις 31.12.2081.

Γενικότερα, η Grivalia Hospitality, στην οποία η ΑΕΕΑΠ έχει το 25%, η Eurolife 25% και η διεθνής επενδυτική εταιρεία M&G Investments Management το υπόλοιπο 50%, βρίσκεται σε περίοδο έντονης κινητικότητας. Με δεδομένες τις προσδοκίες για σημαντική ανάπτυξη του τουρισμού η εν λόγω εταιρεία εκτιμάται ότι το επόμενο διάστημα θα προχωρήσει σε σημαντικά βήματα ανάπτυξης του χαρτοφυλακίου της.

Στις υφιστάμενες αναπτύξεις της περιλαμβάνεται ακόμη το Όλυμπος Νάουσα στη Θεσσαλονίκη, για το οποίο πρόκειται άμεσα να ξεκινήσουν οι εργασίες για τη μετατροπή του σε πολυτελές boutique ξενοδοχείο που θα λειτουργήσει επίσης στο τέλος του 2019. Θα διαθέτει περίπου 68 κλειδιά, ενώ θα αναβιώσει το ιστορικό εστιατόριο στο ισόγειο και το υψηλών προδιαγραφών εστιατόριο στο roof garden.



Όπως είχαμε γράψει στον ''Γ'' στις 10/05/2016 για εμάς τα Αστέρια Γλυφάδας,  εμμέσως πλην σαφώς, δια της πλαγίας , θα αποτελούν και συνιδιοκτησία του Σ. Λάτση. Αν κάνουμε κάποιο λάθος να μας διορθώσουν.

Η Εθνική είχε επινοικιάσει την έκταση στον όμιλο Παπαθεοχάρη, ο οποίος είχε σχεδιάσει μια μεγάλη επένδυση 50 εκατ. ευρώ στα Αστέρια Γλυφάδας και δεδομένου μιας μεγάλης οφειλής στις τράπεζες αναγκάστηκε να βγάλει τα Αστέρια στο σφυρί.

O καναδικός επενδυτικός κολοσσός Fairfax Financial Holdings, ένας από τους σημαντικούς επενδυτές στην ελληνική οικονομία, αποτελεί το βασικό μέτοχο της Eurobank και της Grivalia, η οποία έγινε ο νέος ''ιδιοκτήτης'' της εκτάσεως των Αστεριών.

Η έκταση στα Αστέρια Γλυφάδας ανήκει στον (ΕΟΤ) Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού, ο οποίος την έχει παραχωρήσει στην Εθνική Τράπεζα
Η έκταση που θα αναγερθεί η ξενοδοχειακή μονάδα κ.α. ανήκει στην Εθνική Τράπεζα, η οποία την παραχώρησε στην Grivalia (βασικού μέτοχου της Eurobank) έναντι 1 εκατομμυρίου το χρόνο.

«Grivalia Properties ΑΕΕΑΠ» (πρώην Eurobank Properties) με έδρα το Λοξεμβούργο έχει σκοπό την ανάπτυξη 5άστερων ξενοδοχείων στα Αστέρια Γλυφάδας, όπως και κατοικίες που θα πουληθούν σε πλούσιους ιδιώτες. 

Ο όμιλος Παπαθεοχάρη είχε δάνειο 90 εκατ. ευρώ σε τράπεζες, και συγκεκριμένα στην Εθνική Τράπεζα, στην οποία ήταν βασικός μέτοχος ο Λάτσης, και παράλληλα το χρέος ήταν και στην Αlpha Βank. 

Ο όμιλος Παπαθεοχάρη με ένα δάνειο 90 εκατ. ευρώ στην Εθνική Τράπεζα, στη παρούσα οικονομική κατάσταση ''πιέστηκε''  να πουλήσει τη Ναυσικά και μετά από διαγωνισμό κέρδισε τα Αστέρια ηGrivalia (πρώην Eurobank Properties

Όπως φαίνεται ο δισεκατομμυριούχος Σπύρος Λάτσης έχει προγραμματίσει την αγορά ολόκληρης της εκτάσεως στα νότια προάστια, και δια μέσω έτερων, και τα επενδυτικά του σχέδια δεν περιορίζονται αποκλειστικά στο Ελληνικό.

Οι εταιρείες Lamda και Grivalia συνδέονται έμμεσα μέσω της Eurobank

Η Grivalia Properties μέχρι το 2013 είχε άμεση σχέση με την Lamda Development. Λεγόταν Eurobank Properties και ανήκε στην Eurobankκαι στη Lamda Development, οι οποίες ανήκαν στον ίδιο βασικό μέτοχο την οικογένεια Λάτση.

Πριν από δυο χρόνια ο Λάτσης ξαφνικά αποσύρθηκε από τη Eurobank, ενώ η Lamda Development πούλησε τη συμμετοχή που είχε στην Eurobank Properties. 

Η Eurobank Properties άλλαξε βασικό μέτοχο και όνομα και μετονομάστηκε σε Grivalia Properties, ενώ έγινε αύξηση κεφαλαίου στην οποία συμμετείχε ο Καναδός επενδυτής Prem Watsa, της Fairfax, ο οποίος παράλληλα συμμετείχε και στην αύξηση κεφαλαίου της Eurobank.

Οι δύο εταιρείες, Lamda και Grivalia συνδέονται έμμεσα μέσω της Eurobankκαθώς ο Prem Watsa αποτελεί βασικό χρηματοδότη και στις δυο περιπτώσεις και έχουν αρκετά κοινά δάνεια.

Έχουν γίνει σειρά συζητήσεων ανάμεσα στην Lamda συμφερόντων Λάτση, και τη Grivalia συμφερόντων Watsa, οπότε ακόμα και έπειτα της απόσυρσης Λάτση από την Eurobank, η έμμεση σχέση ( συνέργεια ) υφίσταται, και ενδέχεται να δούμε την Grivalia να έχει άμεση σχέση και στο επενδυτικό σχέδιο Lamda Development στο Ελληνικό.

Όπως είχε γράψει η ''παντιέρα''

Όλοι και όλες που αγωνιζόμαστε δεκαετίες ολόκληρες, μέσα από τοπικά περιβαλλοντικά κινήματα, για τη διάσωση του παράκτιου μετώπου, καταφέραμε να σταματήσουμε τα φαραωνικά σχέδια νέων οικοδομών στα «Αστέρια Γλυφάδας» πριν από περίπου 15 χρόνια, με τη βοήθεια των τότε βουλευτών του ΣΥΝ Στέλλας Αλφιέρη και Παναγιώτη Λαφαζάνη.

Πρόσφατα, με αγανάκτηση και οργή είδαμε την κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ να επαναφέρει παρόμοια σχέδια, πιο ήπια μεν, αλλά διαπνεόμενα από την ίδια φιλοσοφία : την καταστροφή του φυσικού και πολιτισμικού περιβάλλοντος, χάριν αυθαίρετων και ακαλαίσθητων κατασκευών. Παλαιότερα η «ΕΣΤΡΕΛΙΑ Α.Ε.» ήθελε να ισοπεδώσει όλη τη δασική έκταση και να τη μετατρέψει σε μοντέρνο ξενοδοχείο και άλλες εμπορικές χρήσεις.

Τώρα η «ΝΑΥΣΙΚΑ Α.Ε.» θέλει να νομιμοποιήσει σε όλο το μήκος της παραλίας γιγάντιες ακαλαίσθητες κατασκευές, προοριζόμενες για εμπορικές χρήσεις, με το πρόσχημα της ανακαίνισης του ξενοδοχείου. Η μόνη διαφορά μεταξύ των σχεδίων της ΕΣΤΡΕΛΙΑ και της ΝΑΥΣΙΚΑ είναι ότι η δεύτερη δεν επεμβαίνει στο λόφο νότια της έκτασης. Πώς θα μπορούσε, άλλωστε, να βάλει χέρι κι εκεί αφού, χάρις στον αγώνα που δόθηκε, ο λόφος έχει χαρακτηριστεί δάσος και αρχαιολογικός χώρος, στον οποίο πρόσφατα ανακαλύφθηκε πρωτοελλαδικό νεκροταφείο.

Το ξενοδοχειακό συγκρότημα που αποτελείται από bungalows μέσα σε πυκνό πράσινο, έργο σημαντικών ελλήνων αρχιτεκτόνων (Π. Βασιλειάδη, Μ. Βουρέκα, Π. Σακελλάριου, Α. Γεωργιάδη και Κ. Δεκαβάλλα), είναι χαρακτηριστικό δείγμα των τουριστικών εγκαταστάσεων της πρώτης μεταπολεμικής περιόδου – ανάλογο των «Ξενία» – και ως τέτοιο έπρεπε να κριθεί διατηρητέο μνημείο της νεότερης αρχιτεκτονικής και να προστατευτεί. 

Αντίθετα, αφού πρώτα ισοπέδωσαν το δάσος (υπάρχουν φωτογραφίες δένδρων δεμένων με σχοινιά που σύρονται για να πέσουν δήθεν εξαιτίας της θεομηνίας), γέμισαν τον χώρο με ακαλαίσθητα αυθαίρετα μέσα στο δάσος και τον αιγιαλό. Τα αυθαίρετα αυτά «νομιμοποιήθηκαν» είτε με της αμφίβολης νομιμότητας διαπιστωτικές πράξεις του ΕΟΤ είτε με τον μνημονιακό ν.4178/2013.

Αντί να γκρεμιστούν τα αυθαίρετα, να αποκατασταθεί το δάσος και να τιμωρηθούν όσοι το κατέστρεψαν, την οικολογική και αισθητική αυτή κακοποίηση έρχεται να νομιμοποιήσει ΜΠΕ (Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων), η οποία τέθηκε για γνωμοδότηση στον Δήμο Γλυφάδας και στην Περιφέρεια Αττικής. 

Η παράταξη που πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ «Ανατροπή στη Γλυφάδα» καταψήφισε τα βάρβαρα αυτά σχέδια. Προς μεγάλη μας έκπληξη είδαμε την παράταξη «Δύναμη Ζωής» με 10 τιμητικές εξαιρέσεις να ψηφίζει υπέρ των σχεδίων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Και σαν να μην έφτανε αυτό σε σχετικό άρθρο της Αυγής (22/3/2015) οι Χρήστος Καπάταης και Χρήστος Καραμάνος όχι μόνο υπεραμύνονται των σχεδίων αλλά και βάλλουν κατά των διαφωνούντων. Όσον αφορά τον κ. Καπάταη, τα φιλοπεριβαλλοντικά του αισθήματα είναι γνωστά καθώς προωθεί εκ μέρους της Περιφέρειας τα σχεδιασμένα από τον κ. Σγουρό έργα.

Επισήμανση του ''Γ'': Η παράταξη που πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ είχε θέσει βέτο πριν προκύψουν σειρά αξιωμάτων για σειρά στελεχών της, διότι σήμερα δεν γνωρίζουμε ποιες είναι οι θέσεις τους αναφορικά με τα Αστέρια και το Ελληνικό.
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Γλυφάδα: Στο τέλος του 2019 έτοιμα τα Αστέρια Γλυφάδας Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">