ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Πέθανε ο βρετανός φυσικός Στίβεν Χόκινγκ

Ο παγκοσμίου φήμης φυσικός Stephen Hawking πέθανε σε ηλικία 76 ετών. Η επιστημονική κοινότητα θα είναι πλέον πιο φτωχοποιημένη.

Πέθανε ειρηνικά στο σπίτι του στο Κέιμπριτζ στις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης, δήλωσε η οικογένειά του.

Ο βρετανός επιστήμονας φημίζεται για τη δουλειά του με μαύρες τρύπες και τη θεωρία της σχετικότητας και έγραψε αρκετά δημοφιλή επιστημονικά βιβλία.

"Αισθανόμαστε τεράστια θλίψη για τον θάνατο του αγαπημένου μας πατέρα", ο οποίος "ήταν σπάνιος άνθρωπος" και "σπουδαίος επιστήμονας, το έργο του οποίου θα ζήσει για πολλά χρόνια ακόμη", τόνισαν τα παιδιά του κοσμολόγου, η Λούσι, ο Ρόμπερτ και ο Τιμ, στην ανακοίνωση που μετέδωσε το βρετανικό πρακτορείο ειδήσεων Press Association.

Ο Στίβεν Χόκινγκ κατάφερε να αγγίξει τα όρια της ανθρώπινης κατανόησης τόσο σε ό,τι αφορά την αχανή έκταση του διαστήματος, όσο και τον υπό-ατομικό κόσμο, τα οποία, έλεγε ότι μπορούσαν να προβλέψουν τι συμβαίνει στην αρχή και το τέλος του χρόνου.

Το θάρρος και η επιμονή του, σε συνδυασμό με το χιούμορ και την ευφυΐα του, αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Η ισχυρή του νοημοσύνη ερχόταν σε αντίθεση με το εύθραυστο σώμα του, που χτυπήθηκε από την νόσο του κινητικού νευρώνα σε ηλικία 21 ετών, η οποία και τον καθήλωσε σε καροτσάκι για το υπόλοιπο της ζωής του. 

Όσο η κατάσταση της υγείας του χειροτέρευε, έφτασε να μιλάει υποβοηθούμενος από ηλεκτρονικά μέσα και να επικοινωνεί κουνώντας τα βλέφαρά του. Όπως είχε παραδεχθεί ο ίδιος, "δεν περίμενα ποτέ ότι θα έφτανα μέχρι τα 75".

Η ασθένειά του τον έκανε να εργάζεται εντατικότερα, αλλά συνέβαλε και στην κατάρρευση των δύο γάμων του, όπως έγραψε ο ίδιος στα απομνημονεύματά του με τίτλο: "Το χρονικό της ζωής μου".

Όπως είπε κάποια μέρα, «μολονότι κρεμόταν ένα σύννεφο πάνω από το μέλλον μου, διαπίστωσα, προς μεγάλη μου έκπληξη, ότι απολάμβανα τη ζωή μου στο παρόν περισσότερο από ό,τι πριν. Και τότε άρχισα να κάνω πρόοδο στην έρευνά μου». Ο στόχος του ήταν απλός, όπως εξήγησε: «Η πλήρης κατανόηση του σύμπαντος, γιατί είναι όπως είναι και γιατί τελικά υπάρχει».

Έγινε διεθνώς διάσημος για το έργο του πάνω στις μαύρες τρύπες, τη βαρύτητα και τη γενική σχετικότητα, ενώ ήταν ο συγγραφέας πολλών δημοφιλών βιβλίων, με κορυφαίο τη «Σύντομη Ιστορία του Χρόνου», που είχε εκδοθεί το 1988, μεταφράσθηκε σε 40 γλώσσες (και στα ελληνικά) και πούλησε περισσότερα από δέκα εκατομμύρια αντίτυπα και το οποίο παρέμεινε στην λίστα των κυριακάτικων Times για περισσότερες από 237 εβδομάδες,. Οι κακεντρεχείς πάντως το ονόμασαν «το σπουδαιότερο αδιάβαστο βιβλίο στην ιστορία»!

Ο Χόκινγκ, γεννημένος την 8η Ιανουαρίου 1942, έλαβε υποτροφία για να σπουδάσει στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης το 1959, και τρία χρόνια αργότερα μεταπήδησε στο αντίπαλο πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ για να κάνει έρευνα στο πεδίο της κοσμολογίας.

Θεωρείτο ένας από τους σημαντικότερους ειδικούς σε όλο τον κόσμο όσον αφορά τη βαρύτητα και τις μαύρες τρύπες.

Η διδακτορική του διατριβή με τίτλο "Οι ιδιότητες των διαστελλομένων συμπάντων" είναι διαθέσιμη στην ηλεκτρονική σελίδα του πανεπιστημίου του Κέμπριτζ.

Όπως δήλωσε ο φυσικός Μίτσιο Κάκου στους «Τάιμς της Νέας Υόρκης», «από την εποχή του 'Αλμπερτ Αϊνστάιν είχε να υπάρξει ένας επιστήμονας που να έλξει τόσο πολύ τη φαντασία του κοινού και να γίνει αγαπητός σε δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο».

Η κινηματογραφική ταινία «Η θεωρία του παντός» το 2014 για τη ζωή του Χόκινγκ, με τον θαυμάσιο Έντι Ρεντμέιν στον πρωταγωνιστικό ρόλο να κερδίζει το Όσκαρ καλύτερου ηθοποιού, έκανε ευρύτερα γνωστό τον Βρετανό κοσμολόγο. Ο ίδιος χάρηκε με την ταινία και δήλωσε για τον Ρεντμέιν «μερικές φορές νόμιζα ότι ήμουν εγώ».

Επισήμανση του ''Γ'': Σε πλήρη - καθολική αντιδιαστολή του Στίβεν Χόκινγκ ο οποίος έζησε σε μια εντελώς διαφορετική κοινωνία από τη δική μας - της Ελλάδας - στην οποία όσοι έχουν ισχυρή νοημοσύνη επιβραβεύονται, στη δική μας πραγματικότητα καταλύονται όλα για τα συμφέροντα του ''ο κλέψας του κλέψαντος'' , και κυρίως με τη συμβολή των αστικών πολιτικών κομμάτων. 

Σε αντίθεση με τον φημισμένο φυσικό Χόκινγκ εμείς δώσαμε ιδιαίτερη έμφαση στις μαύρες τρύπες της πολιτικοοικονομικοπολιτικής διαπλοκής, και αντί συγγραμμάτων η εργασία μας υπήρχε δημόσια ραδιοφωνικά. Παράλληλα δε στις μεταδόσεις μας υπήρχε και η ψηφιακή μετεξέλιξη , σε εποχές που δεν είχε υπάρξει ούτε πρώτης γενιάς κινητό τηλέφωνο, wifi, ενημερωτικές ιστοσελίδες πάσης φύσεως, ψηφιακή ραδιοτηλεόραση, multiplex, apps, κ.α.

Το πρώτο ψηφιακό multiplex πειραματικά ραδιοφωνικά έγινε από εμάς  τη δεκαετία του 90 , μέσα στα FM, και χωρίς να διαθέτει κατάλληλο δέκτη ούτε ένας ακροατής. Σήμερα χαρίζουμε σε όσους ενδιαφέρονται σειρά από κωδικοποιητές για HD μετάδοση multiplex μέσα στα FM αντί του DAB + που προωθείται στη χώρα μας. Το mpeg 1 για τον ήχο είναι υποδεέστερη κωδικοποίηση, και μελλοντικά το  DAB + θα περάσει από ''χίλια κύματα''.

Το MPEG-1, H.261, MP3, είναι τεχνολογία της δεκαετίας του 80 , και καταφανώς έχει απωλεστικό χαρακτήρα - απωλεστική συμπίεση, η οποία ''εξαφανίζει'' μεγάλο εύρος συχνοτήτων - διαύγειας σε σχέση με άλλα πρότυπα, και δεδομένης της απωλεστικότητας οι ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί δίνουν έμφαση σε processor  -ενίσχυσης συχνοτήτων, διότι χωρίς επεξεργασία το αποτέλεσμα είναι πολύ φτωχοποιημένο ηχητικά. 

Θα μπορούσαμε να αναφέρουμε ότι ισχύει κάτι ανάλογο με το πολίτευμα της χώρας μας, καθώς και με το καθεστώς που ισχύει στο δήμο Γλυφάδας για τα συμφέροντα αστικών κομμάτων , συνεργατών , και ημετέρων.

Εμείς σήμερα τασσόμαστε κατά των κωδικοποίησεων πάσης φύσεως, και το ζητούμενο μας είναι η διαμόρφωση των όρων πραγματικού ενδογενούς τοπικού πολιτισμού , δίνοντας έμφαση στο πρόγραμμά μας το οποίο περιλαμβάνει, δημιουργία μουσικής σκηνής, θεάτρου, μουσείου, σταδίου στη Τερψιθέα, τοπικού μέσου όλων των δημοτών για εκπαίδευση , κάλυψη εκδηλώσεων, καθώς και θέσεις εργασίας, κ.α.

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΓΛΥΦΑΔΑ 2019
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Πέθανε ο βρετανός φυσικός Στίβεν Χόκινγκ Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">