ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Τσίπρας : Digital economic forum

Είναι ενθαρρυντικό ότι μετά από μια μακρά περίοδο βαθιάς ύφεσης είμαστε πια σήμερα σε θέση να αλλάξουμε ατζέντα, να κοιτάξουμε μπροστά, να μιλήσουμε θετικά και να σχεδιάσουμε την επόμενη μέρα. 

Πλέον επικεντρώνουμε τις προσπάθειές μας στην ανάπτυξη, στην ανάκτηση του χαμένου εισοδήματος και στη δημιουργία μιας νέας προοπτικής για τον τόπο, αφήνοντας πίσω μας τον σκοτεινό ορίζοντα της ύφεσης, της επιτροπείας, της απαισιοδοξίας και των μειωμένων προσδοκιών, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του στο digital economic forum του ΣΕΠΕ.

Η συζήτηση για την καινοτομία και το στρατηγικό ρόλο των επιχειρήσεων πληροφορικής, νέων τεχνολογιών και επικοινωνίας, στην ανάπτυξη, είναι η συζήτηση του μέλλοντος, είπε και σημείωσε πως «είναι ενθαρρυντικό ότι μετά από μια μακρά περίοδο βαθιάς ύφεσης είμαστε πια σήμερα σε θέση να αλλάξουμε την ατζέντα, να κοιτάξουμε μπροστά, να μιλήσουμε θετικά και να σχεδιάσουμε την επόμενη μέρα».

«Οι άνθρωποι που ασχολούνται με την καινοτομία και τις νέες τεχνολογίες είναι η νέα πρωτοπορία, η κρίσιμη ομάδα ανθρώπων που θα συνδέσουν την ελληνική οικονομία με το μέλλον της καινοτομίας και των τεχνολογικών εξελίξεων», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

«Με την Εθνική Ψηφιακή Στρατηγική 2016-2021, η Ελλάδα εντάσσεται στον παγκόσμιο ψηφιακό χάρτη δημοκρατικοποιώντας την πρόσβαση στον ψηφιακό κόσμο για όλους τους πολίτες», είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε:

«Το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, που ήταν ένα αναγκαίο βήμα, ένα ώριμο, που, όμως, εμείς υλοποιήσαμε σε συνεργασία με τα αρμόδια υπουργεία έχουν σχεδιάσει τέσσερα εμβληματικά έργα και έχουν εξασφαλίσει χρηματοδότησή από εθνικούς πόρους και θα έχουν ανάδοχο εντός έτους».

«Η κυβέρνηση υλοποιεί μια σειρά έργων με την υλοποίηση των οποίων θα γίνει αντιληπτό στους πολίτες ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός αγγίζει όλες τις πτυχές της καθημερινότητάς τους», είπε ο πρωθυπουργός. «Όλες οι συνδιαλλαγές πολιτών και επιχειρήσεων με το κράτος θα γίνονται από μία πύλη, απλά και γρήγορα, από το σπίτι ή το γραφείο τους μέσω κινητού τηλεφώνου ή της λεγόμενης ταμπλέτας. Η νέα ψηφιακή πύλη θα δείχνει το νέο πρόσωπο του δημόσιου τομέα: Σύγχρονο και ευέλικτο στη βάση της διαλειτουργικότητας όλων των πληροφοριακών συστημάτων του Δημοσίου».

Ναυαρχίδα της προσπάθειας της κυβέρνησης αποτελεί ο σχεδιασμός, η προκήρυξη και η υλοποίηση του προγράμματος «ΕΡΕΥΝΩ-ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ-ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ (ΕΔΚ)», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Βασικός στόχος της ενιαίας αυτής δράσης είναι η σύνδεση της έρευνας και της καινοτομίας με την επιχειρηματικότητα και η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, της παραγωγικότητας και της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων προς τις διεθνείς αγορές, με σκοπό τη μετάβαση στην ποιοτική καινοτόμα επιχειρηματικότητα και την αύξηση της εγχώριας προστιθέμενης αξίας.

Ο συνολικός αριθμός των προτάσεων που αξιολογήθηκαν και εγκρίθηκαν προς χρηματοδότηση είναι 685, με συνολική Δημόσια Δαπάνη 394 εκατ. ευρώ.

«Σήμερα, περισσότεροι από δέκα χιλιάδες Έλληνες απασχολούνται σε καινοτόμες εταιρείες τεχνολογίας που έχουν έδρα στη χώρα και εσείς μπορείτε να γίνετε παράδειγμα προς μίμηση τόσο για τους επόμενους ταλαντούχους νέους αυτού του τόπου, αλλά και για αυτούς που απογοητευμένοι εγκατέλειψαν τη χώρα μας για να δημιουργήσουν στο εξωτερικό», είπε ο πρωθυπουργός.

Πρόσθεσε πως η γνώση είναι ένα από τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα κι αυτό μας αναγνωρίζεται διεθνώς γιατί, δυστυχώς στο εξωτερικό απασχολούνται σήμερα χιλιάδες καταρτισμένοι νέοι και νέες μας, που η κρίση τους ανάγκασε να φύγουν από τη χώρα.

Με το νέο αναπτυξιακό Νόμο και την αύξηση των πόρων για έρευνα και καινοτομία στο 1% του ΑΕΠ ,για πρώτη φόρα στα χρόνια της κρίσης, όπως είπε, «επιχειρούμε για πρώτη φορά να φέρουμε τα Πανεπιστήμια, τα ερευνητικά μας κέντρα και το ανθρώπινο κεφάλαιο της χώρας μας στο επίκεντρο του αναπτυξιακού μας σχεδιασμού».

«Η χώρα μας, μετά από 8 δύσκολα χρόνια, εξάρτησης και εξωτερικού έλεγχου αξιώνει την ανάκτηση της αυτοδυναμίας της. Έχουμε δημιουργήσει τις συνθήκες για την επιστροφή σε διατηρήσιμους ρυθμούς ανάπτυξης και την σταδιακή πτώση της ανεργίας», επισήμανε ο πρωθυπουργός.

«Πείσαμε ότι μπορούμε να ισορροπήσουμε τα δημόσια οικονομικά της χώρας και να εφαρμόσουμε βαθιές μεταρρυθμίσεις, αλλά κυρίως πείσαμε ότι μπορούμε, ως χώρα, να αλλάξουμε νοοτροπία», σημείωσε και απευθυνόμενος στους συμμετέχοντες στο Φόρουμ υπογράμμισε: «Ο δικός σας χώρος δίνει το θετικό όραμα για την έξοδο από την παγίδα της μιζέριας και της εθνικής αυτοϋπονόμευσης, προς ένα μέλλον δημιουργίας και αυτοπεποίθησης. Και το μήνυμα που εκπέμπετε είναι ότι με σωστή δουλειά, σχέδιο και επινοητικότητα, μπορούμε να τα καταφέρουμε, μπορούμε να δημιουργήσουμε αξία και να εμπνεύσουμε αισιοδοξία στους παραγωγικούς ανθρώπους του τόπου μας. Εσείς άλλωστε γνωρίζετε καλύτερα ότι το παλιό μοντέλο της ευνοιοκρατίας και των πελατειακών σχέσεων δεν μπορεί να μας πάει μακριά στο σύγχρονο περιβάλλον του παγκοσμιοποιημένου ανταγωνισμού. Ο τομέας της καινοτομίας είναι εκ των πραγμάτων αξιοκρατικός».

Η πολιτική της κυβέρνησης είναι η πολιτική της Δίκαιης Ψηφιακής Ανάπτυξης και συμπυκνώνεται στο σύνθημα «Το Αύριο, Σήμερα, για Όλους», επισήμανε ο πρωθυπουργός.

«Αποτελεί βαθιά μας πεποίθηση αλλά και ιδεολογική μας αναφορά, ότι οι ίσες ευκαιρίες, η ισότιμη δυνατότητα πρόσβασης στα εργαλεία της νέας εποχής, για όλες τις Ελληνίδες, για όλους τους Έλληνες, σε όποιο σημείο της επικράτειας και αν κατοικούν, είναι ζήτημα Δημοκρατίας. Και αυτή την υποχρέωσή μας είμαστε έτοιμοι να την εκπληρώσουμε».

Επισήμανση του Γιάννη Κουρδομένου: Κύριε πρωθυπουργέ, σε όλη μας τη ζωή έχουμε μάθει να λέμε καθαρές κουβέντες , και δεδομένου ότι πρωτοστατήσαμε σε ένα χώρο από τη δεκαετία του 70, όταν δεν υπήρχε κανείς άλλος στα FM, και κυρίως έχοντας σε καθημερινή βάση ως ενασχόληση την μετεξέλιξη της ψηφιακής τεχνολογίας, σε εποχές που δεν υπήρχε ούτε ένα εργοστάσιο κινητών τηλεφώνων, και η Ελληνική κοινωνία, άκουγε ως ανέκδοτα όσα αναφέραμε σε πρώϊμο στάδιο, δεν μας πείθετε με όσα λέτε.

Μπορεί ως νεώτερος ηλικιακά να μην έχετε πλήρη επίγνωση ποια είναι η λειτουργία των νεοελλήνων , όμως οφείλουμε να σας γνωστοποιήσουμε.

α) Αυτό που αποκαλείται καινοτομία και  νέες τεχνολογίες ξεκίνησε από εμάς σε μια περίοδο που ακόμα και η Ε.Ρ.Τ λειτουργούσε ακόμα στα βραχέα και στα μεσαία κύματα. Όπως γνωρίζεται τα αστικά κόμματα αντί να αδειοδοτήσουν τους πρωτεργάτες του χώρου συνέστησαν την πολιτικοοικονομική διαπλοκή.

β) Το βασικό μας αντικείμενο , στις ραδιοφωνικές μας μεταδόσεις του τοπικού Ρ/Σ ΓΛΥΦΑΔΑ FM ήταν η πληροφορική, καθώς και νέες τεχνολογίες επικοινωνίας, και όπως θα θυμούνται ορισμένοι εκ των συμπολιτών μας ακροατών - ιων σε πρώιμο στάδιο είχα θέσει όσα ίσχυσαν κατά κόρον ετεροχρονισμένα , όμως με εμάς εκτός όλων αυτών.

Δεν είναι του παρόντος να απαριθμήσω πόσα ίσχυσαν ετεροχρονισμένα, και στη δική μας χώρα , τα οποία αποτελούσαν καθαρά προσωπικές ιδέες , και κυρίως σε μια εποχή που δεν ίσχυαν ούτε στις Η.Π.Α.

Τα Lower power ραδιόφωνα - τηλεοράσεις των Η.Π.Α , και σειράς άλλων χωρών, τα οποία ίσχυσαν το 2000,  τα είχαμε προτείνει σε σειρά κυβερνήσεων του παρελθόντος χρόνου πριν υπάρξει νομικό πλαίσιο στην Αμερική, και ενώ κυβερνάτε επί τέσσερα χρόνια εσείς δεν νομοθετήσατε την πραγματική δημοκρατία.

Μας έχετε ως κόμμα έξω απ΄όλα για τα συμφέροντα ορισμένων μελών σας, υποστηριχτών σας, κ.α., όμως επαναλαμβάνω δεν μας πείθετε, και οι συμπολίτες μας, ειδικά οι παλαιοί αντιλαμβάνονται πλήρως.

To Digital της πλουτοκρατίας . . .
Και αυτό digital είναι πρόεδρε , επιχειρηματικότητα ,  και μάλιστα Σειρηνάκης, στην ίδια αίθουσα των προεκλογικών σας υποσχέσεων , μόνο που δίνουν το πρώτο βραβείο στην ''καλύτερη πίπα'' !!!
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Τσίπρας : Digital economic forum Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb