ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Κοινή πρωτοβουλία ECI, ΕΡΤ, ΑΠΕ – ΜΠΕ για την Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου

Σειρά πρωτοβουλιών που αφορούν τη σημασία της ποιότητας του Τύπου στην υπόθεση της Δημοκρατίας και της καθημερινότητας αναλαμβάνουν η ΕΡΤ, το Eυρωπαϊκό Ινστιτούτο Επικοινωνίας (ECI), το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα και το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Ελευθερίας του Τύπου (3 Μαΐου) προγραμματίστηκαν και υλοποιήθηκαν μια σειρά δράσεων και οι οποίες παρουσιάστηκαν στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα ενώ μεταδόθηκαν ζωντανά (live streaming) από τον διαδικτυακό τόπο της ΕΡΤ, www.ert.gr.

Η πρώτη δράση (Σεμινάριο Δημοσιογραφίας Δεδομένων – Data Journalism Seminar), στις 2 Μαΐου, αποτελεί συνέχεια φθινοπωρινού σεμιναρίου που προηγήθηκε.

Στον ψηφιακό κόσμο, όπου τα πάντα μπορούν να τεκμηριωθούν/ερευνηθούν με αλφανουμερικά στοιχεία, η δημοσιογραφία δεδομένων ανακαθορίζει τον κώδικα επικοινωνίας αλλά και τη μέθοδο ανεύρεσης και σύνθεσης των δημοσιογραφικών αφηγημάτων που έχουν ως κεντρική πηγή τα στατιστικά δεδομένα (και όχι μόνον)

Η διδακτική ομάδα θα παρουσιάσει νέες δυνατότητες στην άσκηση ερευνητικής δημοσιογραφίας, την άντληση πληροφοριών και θεματολογίας καθώς την προάσπιση της Ποιοτικής Δημοσιογραφίας και των συμφερόντων της Δημόσιας Σφαίρας.

Στο σεμινάριο μίλησαν:

Ο Mag. Χρήστος Γαβαλάς, Digital Journalist, ειδικευμένος στη χρήση ψηφιακών μέσων για την ανάλυση και παρουσίαση μιας είδησης

Ο Δρ. Μιχάλης Βαφόπουλος, founder & CEO του Linked Business, συνεργαζόμενος ερευνητής στον “Δημόκριτο”και

Ο Δρ. Χάρης Παπαγεωργίου, ερευνητής του Ε.Κ. ΑΘΗΝΑ.

Η δεύτερη δράση (Ημερίδα-Εργαστήριο για τις Ψευδείς Ειδήσεις – Fake News), στις 3 Μαΐου, εξέτασε το τοπίο των δυνητικών απαντήσεων στις τεχνολογικές προκλήσεις/ κινδύνους που αναδύονται από τους νέους τρόπους ενημέρωσης και κοινωνικοποίησης με την άμετρη και σε πολλές περιπτώσεις καταχρηστική μεσολάβηση των νέων μέσων και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης (social media).

Την ημερίδα χαιρέτισαν ο Λεωνίδας Αντωνακόπουλος, ο επικεφαλής του Γραφείου του ΕΚ στην Ελλάδα Λεωνίδας Αντωνακόπουλος η προέδρος της Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ., Δρ. Ελένη Αλευρίτου.

Παραβρέθηκαν και συμμετείχαν στον δημόσιο διάλογο οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ, Νίκος Ξυδάκης και Νίκος Δένδιας και ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης.

Ο Κωνσταντίνος Τσουτσοπλίδης, εκπρόσωπος Τύπου του Γραφείου του ΕΚ στην Ελλάδα αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες της ΕΕ για την αντιμετώπιση των ψευδών ειδήσεων, ενώ η Βάλια Καϊμάκη, δημοσιογράφος, δρ Μέσων, Επικοινωνίας και Πολιτισμού, αναφέρθηκε στην βιομηχανία των ειδήσεων την εποχή της μετανεωτερικότητας και τo φαινόμενο της ανάδυσης των fake news.

Ο Γιώργος Γιαννακόπουλος, συνεργαζόμενος ερευνητής στο ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» και συνιδρυτής της μη κερδοσκοπικής εταιρείας SciFY, μίλησε για το μέλλον των Fake News σε μία επισκόπηση της σύγκλισης των σχετικών τεχνολογιών με την τεχνητή νοημοσύνη και τη μηχανική μάθηση.

Ο Νίκος Σαρρής, προϊστάμενος του τμήματος Innovation Lab της εταιρίας ATC, έκανε επίδειξη της λειτουργίας των εφαρμογών Truly Media και TruthNest.

Στο επίκεντρο της ημερίδας βρέθηκε η εφαρμογή που έχει αναπτύξει η νεανική καινοτόμος ομάδα της Fight Hoax -δημιούργημα του Βαλεντίνου Τζέκα και των συνεργατών του- και έχει συγκεντρώσει την παγκόσμια προσοχή ως δυνητική απάντηση στο πλανητικών διαστάσεων πρόβλημα των Ψευδών Ειδήσεων.

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Επικοινωνίας, Μάριος Νόττας, ανέλυσε τις συνέπειες από καταχρηστικές πρακτικές των εφαρμογών κινητής τηλεφωνίας και λογισμικού με αφορμή το σκάνδαλο της Cambridge Analytica.

Ο Δημήτρης Παπαευαγγέλου, δημιουργός του plagiari.sm, αναφέρθηκε στην λογοκλοπή. Το plagiari.sm είναι ένα λογισμικό το οποίο παρακολουθεί, ανιχνεύει, αναλύει και αναφέρει σε πραγματικό χρόνο τη λογοκλοπή και την αλυσίδα παραποίησης της είδησης όπως συμβαίνει στις ψηφιακές δημοσιογραφικές πλατφόρμες.

Τέλος στο εργαστηριακό μέρος της ημερίδας, ο επιστημονικός συνεργάτης του Ερευνητικού Κέντρου Αθηνά, Θανάσης Βεργούλης, παρουσίασε τεχνολογικά εργαλεία που μπορούν να βοηθήσουν το δημοσιογράφο, τον ερευνητή και τον απλό πολίτη στο φιλτράρισμα των ψευδών επιστημονικών μελετών.

Επισήμανση του Γιάννη Κουρδομένου: Δεδομένου ότι ασχολείστε με τα Fake News , εμείς επισημάνουμε ότι fake είναι το σύνολο των μέσων στο Ν.Αττικής , και κυρίως η ΕΡΤ, και το ΑΠΕ - ΜΠΕ, διότι συντελείτε σε συστημική προπαγάνδα , ενώ ουδέποτε παρουσιάσατε την απόλυτη υφιστάμενη αλήθεια στον τόπο μας.

Χιλιάδες εργαζόμενοι στην ΕΡΤ και στο πρακτορείο ειδήσεων με γνώμονα την συντήρηση του παλαιοκομματισμού , του κρατισμού , και των αστικών κομμάτων κλεπτοκρατίας, τα οποία επί τρεις δεκαετίες παραβιάζουν Ελληνικό Σύνταγμα, και τους θεσπισμένους νόμους , τους οποίους οι ίδιοι θέσπισαν και ποτέ δεν τήρησαν.

Ειδικότερα , σας παραπέμπουμε στο προηγούμενο άρθρο μας, και αναμένουμε από εσάς , τις χιλιάδες έμμισθων εργαζομένων στην ΕΡΤ, καθώς και στο ΑΠΕ - ΜΠΕ , να αποφανθείτε αν αποτελεί την απόλυτη αλήθεια, η αν πρόκειται για Fake News.

Γλυφάδα: Μετά το 1,5 εκ. ευρώ φυτά. 1,5 εκ. στο ΚΑΠΠΑ !

  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Κοινή πρωτοβουλία ECI, ΕΡΤ, ΑΠΕ – ΜΠΕ για την Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">