ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Θεσσαλονίκη: Έπεσε οξύ στο πρόσωπο καθαρίστριας του δήμου

Και νέο εργατικό ατύχημα συνέβη χθες, με συμβασιούχο εργαζόμενη μητέρα 4 παιδιών στην υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου στη Θεσσαλονίκη, που έγινε γνωστό, με ανακοίνωση της παράταξης «Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας».

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, την ώρα της αποκομιδής απορριμμάτων, καυστικά υγρά πετάχτηκαν πάνω στη γυναίκα, κατά την διαδικασία συμπίεσης, από την πρέσα του απορριμματοφόρου. Στο σώμα της εργαζόμενης προκλήθηκαν εγκαύματα και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου.

Στην ανακοίνωση της ΔΑΣ του Δήμου Θεσσαλονίκης, τονίζεται, μεταξύ άλλων:

«Και αυτό το “ατύχημα”», συνεχίζει η ΔΑΣ στην ανακοίνωσή της, «αποδεικνύει τις επικίνδυνες και δύσκολες συνθήκες κάτω από τις οποίες δουλεύουν οι εργαζόμενοι της υπηρεσίας καθαριότητας. Συνθήκες που γίνονται ακόμα δυσκολότερες όταν δεν τους παρέχονται τα απαραίτητα και κατάλληλα μέσα ατομικής προστασίας (μάσκες, γάντια, άρβυλα ασφαλείας κ.ά.), όταν δεν τους παρέχεται η κατάλληλη εκπαίδευση που πρέπει να είναι συνεχής -αφού οι τεχνικοί Ασφαλείας και οι γιατροί Εργασίας, όταν υπάρχουν, παίζουν διακοσμητικό ρόλο-, όταν υπάρχουν επικίνδυνα και ασυντήρητα οχήματα, όταν δεν υπάρχουν εργαλεία και υλικά κ.ά. Τα παραπάνω συμβαίνουν στο Δήμο Θεσσαλονίκης.

Η ΔΑΣ, όπως έπραξε και παλαιότερα, κατέθεσε στη Διεύθυνση Ασφάλειας και Υγιεινής της Εργασίας συγκεκριμένες καταγγελίες για τη μη απόδοση των ΜΑΠ και γενικότερα για τις συνθήκες εργασίας στον Δ. Θεσ/νίκης, στις 25 Γενάρη και 12 Ιούνη. Περιμένουμε ακόμα τις απαντήσεις και τους ελέγχους της συγκεκριμένης υπηρεσίας.

Οι υπουργοί Εσωτερικών και Εργασίας, αντί να πάρουν μέτρα ώστε να εφαρμοστούν τουλάχιστον οι στοιχειώδεις κανόνες για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων στους Δήμους και σε όλους τους τόπους δουλειάς (στελέχωση ελεγκτικών μηχανισμών, αυστηρότερο νομοθετικό πλαίσιο για τους εργοδότες κ.ά.) αρκούνται στην καταμέτρηση θυμάτων και σακατεμένων από τα “εργατικά ατυχήματα” και σε ευχολόγια. Στους Δήμους, τα τελευταία χρόνια, οι νεκροί πλησιάζουν τους 40. Κυβέρνηση, διοίκηση Μπουτάρη και γενικότερα η εργοδοσία βλέπουν ως κόστος που πρέπει να μειώσουν τα μέτρα για την υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων.

Ατυχή χαρακτήρισε τον τραυματισμό της εργαζόμενης ο Δήμος Θεσσαλονίκης και στην ανακοίνωσή του αναφέρει, μεταξύ άλλων:

«Η Διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης εκφράζει τη θλίψη της για τον ατυχή τραυματισμό της συμβασιούχου υπαλλήλου της Καθαριότητας και δηλώνει την αμέριστη στήριξη και συμπαράστασή της προς την εργαζόμενη. 

Με αφορμή το χθεσινό ατύχημα, η Διοίκηση θα επανεξετάσει το ζήτημα των Μέσων Ατομικής Προστασίας που απαιτούνται για κάθε ειδικότητα, δεδομένου ότι η εργαζόμενη διέθετε τα προβλεπόμενα, χωρίς όμως αυτό να αποτρέψει τον τραυματισμό και θα εντείνει τις διαδικασίες ενημέρωσης του προσωπικού σε θέματα πρόληψης ατυχημάτων.
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Θεσσαλονίκη: Έπεσε οξύ στο πρόσωπο καθαρίστριας του δήμου Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">