ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Anne Applebaum: H Ελλάδα κυβερνάται από ακροαριστερούς και ακροδεξιούς λαϊκιστές

«H Ελλάδα κυβερνήθηκε και εξακολουθεί να κυβερνάται από μία ιδιότυπη συμμαχία ακροαριστερών και ακροδεξιών λαϊκιστών» - Άρθρο της Anne Applebaum η οποία έχει τιμηθεί με το βραβείο Πούλιτζερ.

Ακολουθεί το άρθρο:

“Υπήρξε μια στιγμή, στο αποκορύφωμα της ελληνικής οικονομικής κρίσης τον Ιούλιο του 2015, όπου πολλοί Αθηναίοι έπεσαν για ύπνο φοβούμενοι ότι θα ξυπνούσαν σε διαφορετική χώρα. Ένας Έλληνας ακαδημαϊκός μου είπε ότι φοβόταν ότι η Ελλάδα θα έβγαινε από το ευρώ σε μία νύχτα, ότι δεν θα υπήρχαν χρήματα στις τράπεζες το πρωί, ότι θα υπήρχαν ελλείψεις τροφίμων και στη συνέχεια διαδηλώσεις: “Η Ελλάδα είναι μία χώρα της μεσαίας τάξης”, μου είπε. "Δεν πίστευα ότι θα μπορούσαμε να αντιμετωπίσουμε το σοκ." Αρκετοί άλλοι μου είπαν ότι πραγματικά περίμεναν ότι θα ακολουθήσει η εγκαθίδρυση μίας δικτατορίας ανάλογη με αυτήν της Βενεζουέλας, ίσως και με τανκς να γυροφέρνουν στους δρόμους.

Αυτοί οι φόβοι δεν ήταν υπερβολικοί. H Ελλάδα κυβερνήθηκε - και εξακολουθεί να κυβερνάται και τώρα - από μία ιδιότυπη συμμαχία ακροαριστερών και ακροδεξιών λαϊκιστών. Την περίοδο του έγινε το δημοψήφισμα η κυβέρνηση συνεργασίας που προέκυψε, φάνταζε περίεργη και αταίριαστη όπως ακριβώς συμβαίνει με τη σημερινή κυβέρνηση ακροαριστερών και ακροδεξιών στην Ιταλία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τις ρίζες του σε μια συνιστώσα που ανεξαρτητοποιήθηκε από το ΚΚΕ. Ο άλλος κυβερνητικό εταίρος -οι Ανεξάρτητοι Έλληνες- πίστευαν ότι το θηριώδες ελληνικό χρέος ήταν αποτέλεσμα διεθνούς συνωμοσίας. Και τα δύο κόμματα έχουν κατά καιρούς εκφράσει την περιφρόνηση τους θεσμούς οι οποίοι συγκροτούν αυτό που ο Λένιν απαξιωτικά χαρακτήριζε “αστική δημοκρατία”.

Αλλά αυτή η δικτατορία, «τύπου Βενεζουέλας» αποφεύχθηκε. Ανάλογα με το ποιος περιγράφει τα γεγονότα,

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, είτε τρόμαξε υπό την απειλή ενός στρατιωτικού πραξικοπήματος, είτε φοβήθηκε τις οικονομικές συνέπειες μιας εξόδου από την ευρωζώνη, είτε ποτέ δεν πίστεψε πραγματικά το προεκλογικό του αφήγημα. Παρ’όλο που είχε τροφοδοτήσει τους υποστηρικτές του με μια οργισμένη, αντιευρωπαϊκή ρητορική και με υποσχέσεις να ξανακάνει πλούσιο τον «λαό» εις βάρος των ελίτ, των τραπεζών και των Γερμανών, κατέληξε να ακολουθεί τους κανόνες των διεθνών θεσμών που είχαν αναλάβει τη διαχείριση των οικονομικών της Ελλάδας. Η Ελλάδα παρέμεινε στο ευρώ και μέσα στο διεθνές οικονομικό και θεσμικό σύστημα που ίδιοι οι ηγέτες [του ΣΥΡΙΖΑ] ισχυρίζονταν ότι αποστρέφονται.

Σχεδόν τρία χρόνια μετά, αυτού του τύπου ο αριστερός λαϊκισμός, ανήκει πλέον στο παρελθόν. Εν τω μεταξύ, ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε μερικά χτυπήματα στους δημοκρατικούς θεσμούς, προσπάθησε να αποκτήσει τον έλεγχο περισσότερων ΜΜΕ και να παρέμβει στη λειτουργία της Δικαιοσύνης. Ωστόσο, στις 22 Ιουνίου, η χώρα βγαίνει από το οκταετές πρόγραμμα διάσωσης. Μοιάζει να έχει γυρίσει σελίδα. Το κόστος της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ήταν, όμως, εξαιρετικά υψηλό: μαζική ανεργία, φτώχεια, μια γενιά νέων που μετακόμισε στο εξωτερικό. Αλλά η δημοκρατία διασώθηκε.

Η Ελλάδα μπορεί δυνητικά να προσφέρει μια πιθανή απάντηση σε μια σημαντική ερώτηση: Αν, όπως έγραψα πριν από εβδομάδες, η απάντηση στον λαϊκισμό είναι συχνά ο πιο ακραίος λαϊκισμός, τότε τι συμβαίνει μετά την αποτυχία του πιο ακραίου λαϊκισμού; Μέρος της απάντησης είναι...τίποτα: Η παρατεταμένη ελληνική κρίση έχει οδηγήσει σε απάθεια, εξάντληση και σε μια βαθιά πεποίθηση ότι ο πολιτικός κόσμος στο σύνολο του είναι διεφθαρμένος. Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή μεγάλος ενθουσιασμός στην κοινωνία για κανένα πολιτικό σχέδιο.

Αλλά η αποτυχία του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε επίσης την αντίρροπη αντίδραση: μια μικρή αλλά διαρκώς εντεινόμενη προσπάθεια να αναζωογονηθεί ο οικονομικός φιλελευθερισμός, για πρώτη φορά εδώ και πολύ καιρό, και να αποτιμηθεί θετικά η φιλελεύθερη δημοκρατία. Πριν από μια δεκαετία, οι διανοούμενοι στην Ελλάδα ήταν όλοι αριστεροί, και τα περισσότερα βιβλία για την πολιτική και την οικονομία γράφονταν από μαρξιστές. Τώρα, είναι δυνατόν να καθίσει κανείς σε μια καφετέρια με νέους ανθρώπους που αυτοαποκαλούνται όχι μόνο «φιλελεύθεροι» αλλά και «νεοφιλελεύθεροι», υιοθετώντας έναν όρο που θεωρούνταν βαριά προσβολή μόλις πριν από λίγα χρόνια.

Υπάρχουν κι άλλα: Ένα βιβλίο που ονομάζεται "Σύντομη Εισαγωγή στον Φιλελευθερισμό", του Αριστείδη Χατζή, ήταν στα ευπώλητα το 2017. Οι εκδοτικοί οίκοι παρουσιάζουν νέες εκδόσεις από τα έργα του Friedrich Hayek και του John Stuart Mill. Μία μικρή ομάδα φιλελεύθερων δεξαμενών σκέψεων είναι αποφασισμένη να πετύχει στη διάδοση των φιλελεύθερων ιδεών.

Το 2021 η Ελλάδα θα γιορτάσει την 200ή επέτειο από την επανάσταση για την ανεξαρτησία της και πολλά ιδρύματα θα κάνουν εκτενή αφιερώματα στη γέννηση της σύγχρονης φιλελεύθερης δημοκρατίας στην Ελλάδα.

Αυτά είναι επί του παρόντος αισιόδοξα σημάδια. Όμως υπάρχουν και πολλές δυσοίωνες προβλέψεις.

Η ελληνική οικονομία εξακολουθεί να είναι ασταθής. Πολλοί πιστεύουν ότι η κατάρρευση του αριστερού λαϊκισμού θα οδηγήσει στην ενίσχυση του δεξιού λαϊκισμού. Αλλά αν οι δημοσκοπήσεις είναι ακριβείς, η παραδοσιακή κεντροδεξιά παράταξη που πριν από λίγα χρόνια έμοιαζε αποδυναμωμένη, φαίνεται πως θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές. 

Ο νέος ηγέτης της, ο καταρτισμένος περί τα οικονομικά και ευρωπαϊστής Κυριάκος Μητσοτάκης -ο οποίος είναι οικονομικά και κοινωνικά φιλελεύθερος και αποτέλεσε την έκπληξη των εσωκομματικών εκλογών της διαχρονικά συντηρητικής Νέας Δημοκρατίας- πιστεύει ότι είναι μπροστά στις δημοσκοπήσεις διότι η οικονομική πραγματικότητα υπερίσχυσε των αλλοπρόσαλλων οικονομικών πολιτικών του ΣΥΡΙΖΑ."Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι απαξιωμένος", μου ανέφερε. ”Μπορούμε να υποστηρίξουμε ότι “σας είπαν ψέματα, είναι ψεύτες “ και ο χαρακτηρισμός “ψεύτης” έχει ειδικό βάρος”.

Η Ελλάδα βυθίστηκε στην πολιτική κρίση πριν από τον υπόλοιπο δυτικό κόσμο και ίσως και να βγει πρώτη. Αλλά το συμπέρασμα για τους υπόλοιπους είναι μάλλον δυσοίωνο. Εάν είναι αλήθεια, όπως πιστεύει ο Μητσοτάκης, ότι η μόνη θεραπεία για τη λαϊκιστική ρητορική είναι η πικρή, προσωπική εμπειρία της αποτυχίας στο πεδίο της πολιτικής εφαρμογής, τότε έχουμε αρκετά χρόνια αναταραχής μπροστά μας.”

Επισημάνσεις του Γιάννη Κουρδομένου: Η Anne Applebaum προφανώς ηθελημένα παρακάμπτει ότι το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας είναι το κατ' εξοχήν λαϊκίστικο κόμμα του παρόντος στην Ελλάδα, το οποίο όπως αναφέρει στο κείμενό της, το 2014 προεκλογικά, δια μέσω των διαπλεκόμενων media ραδιοτηλεοράσεως τα όποια συντηρούσε επί τρεις δεκαετίες χωρίς ΑΔΕΙΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ , προπαγάνδιζε ότι η Ελλάδα θα έβγαινε από το ευρώ σε μία νύχτα, ότι δεν θα υπήρχαν χρήματα στις τράπεζες το πρωί, ότι θα υπήρχαν ελλείψεις τροφίμων, θα γέμιζε η Ελλάδα από κατσαρίδες και άλλα τραγελαφικά.

Θυμίζουμε στην Anne Applebaum ότι η Ελλάδα υπήρξε , και υπήρχε ως βιώσιμη οικονομία , πριν την ένταξη της στην Ε.Ε. , καθώς και στην νομισματική ένωση, και έχοντας το παράδειγμα της Αγγλίας, η οποία έπειτα από δημοψήφισμα βγήκε από την Ε.Ε, ως χώρα δεν έχει χάσει απολύτως τίποτα.

Επισημαίνουμε στην Anne Applebaum ότι η Ελλάδα υπήρξε η πρώτη υπερδύναμη του πλανήτη , και η χώρα η οποία μεταλαμπάδευσε το δημοκρατικό πολίτευμα, τον αθλητισμό - ολυμπισμό, τις τέχνες, την φιλοσοφία, κ.α., και ένα έθνος πρωτοπόρο της παγκόσμιας μετεξελίξεως σήμερα έπρεπε  η δράση του να εξαπλώνεται πέρα από τα όρια της Ευρώπης για να οικοδομήσει σχέσεις με όλες τις ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου.

Η προπαγάνδα της Anne Applebaum υπέρ του Μητσοτάκη και του κόμματός του, το οποίο εμπεριέχει άκρατους ακροδεξιούς και λαϊκιστές όπως είναι ο αντιπρόεδρος Γεωργιάδης, μήπως εξυπηρετεί οικονομικές σκοπιμότητες των Η.Π.Α, και συγκεκριμένα στρατιωτικούς εξοπλισμούς ;

Είναι γνωστό ότι η Τουρκική προκλητικότητα, καθώς και οι παραβιάσεις, είναι καθημερινό φαινόμενο, και καταφανώς το κόμμα του κ. Μητσοτάκη εφαρμόζοντας αντιλαϊκές πολιτικές αφαίμαξης της κοινωνίας, θα συνδράμει το νταβατζιλίκι αγοράς στρατιωτικών εξοπλισμών από την Αμερική. Κάνουμε κάποιο λάθος κ. Applebaum ;

Η Ελλάδα σήμερα χρειάζεται μια ανεξάρτητη κυβέρνηση, με γνώμονα τα συμφέροντα του έθνους και του Ελληνικού λαού, η οποία να δύναται να βάλει σε ένα παπούτσι και τα δυο πόδια όσων επιχειρούν με εκβιασμούς να αποσπάσουν δισεκατομμύρια του Ελληνικού λαού.

Επί 40 χρόνια Τσίπρας - Καμμένος ασκούσαν λαϊκισμό ;

Η Νέα Δημοκρατία, το νεοφιλελεύθερο μόρφωμα, φέρει μαζί με το ΠΑΣΟΚ, το ψευτοσοσιαλιστικό κίνημα, την βασική ευθύνη υποτέλειας ενός έθνους, ενός λαού, και της εθνικής μας οικονομίας, με άγονες πολιτικές δεκαετιών, και εξυπηρέτηση του μεγάλου κεφαλαίου αντί ανάπτυξης με διευρυμένο ορίζοντα και μάλιστα παγκόσμιο.

Μπορούμε να συνεχίσουμε με δεκάδες σελίδες επιχειρημάτων, καθώς και αποδεικτικών στοιχείων , όμως θεωρούμε ότι ενδεικτικά τα προαναφερόμενα είναι αρκετά, διότι η Anne Applebaum διαπράττει το ολίσθημα ακραίου λαϊκισμού, και συγκεκριμένα κάτω από αδιευκρίνιστα αίτια.

Η Anne Applebaum έχει τιμηθεί με το βραβείο Πούλιτζερ, ενώ ο υποφαινόμενος πήρε τον (......) από το ΣΥΡΙΖΑ, άρα θα μπορούσε κάλλιστα ως Ανεξάρτητος να συνδράμει αρκετά απ' όσα αναφέρονται , όμως η Ελλάδα έχει μια μοναδικότητα, δεν υπάρχει ένα κόμμα λαϊκισμού, όλα τα αστικά πολιτικά κόμματα εξουσίας ασκούν λαϊκισμό, και ενδεχομένως πολλές φορές ακραίο λαϊκισμό.

ΝΔ και ΠΑΣΟΚ μας κατέστρεψαν στο κομβικό σημείο της πραγματικής ανάπτυξης μας, και μάλιστα νεοφιλελεύθερης , και έχοντας αυτό το δεδομένο δεν εμπιστευόμαστε αυτά τα κόμματα. Σαφώς ούτε το κυβερνητικό.

Δεδομένου ότι ως Δημοσιογράφος γνωρίζετε όσα ισχύουν στις Η.Π.Α αναφορικά με την Ραδιοτηλεόραση, πως χαρακτηρίζεται το κόμμα του κ. Μητσοτάκη το οποίο επί 30 χρόνια δεν είχε παρέχει άδειες λειτουργίας στους εθνικούς τηλεοπτικούς σταθμούς οι οποίοι λειτουργούσαν σε καθεστώς ανομίας ;

Επίσης, γνωρίζετε πόσες χιλιάδες άδειες LOWER POWER έχουν παρασχεθεί στην Αμερική, ενώ στην Ελλάδα , και συγκεκριμένα στο Ν.Αττικής, τα κόμματα ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, λήστευαν τις άδειες λειτουργίας όσων κατέθεταν για λειτουργία Ραδιοφωνικού σταθμού, ώστε να εξυπηρετούνται δέκα οικογένειες εφοπλιστών, μεγαλοεκδοτών, και διαπλεκόμενων συμφερόντων ημετέρων τους. ( Ρωτήστε τους φίλους σας ακαδημαϊκούς της χώρας μας να σας εξηγήσουν )

Τέλος, δεν είναι όλα μονοσήμαντα, αν εσείς θεωρείτε ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ επιχείρησαν να ελέγξουν μερίδα του τύπου, των Καναλιών, πρέπει να ενημερωθείτε επαρκώς για όσα ίσχυαν επί 30 χρόνια ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, με εθνικά τηλεοπτικά κανάλια των ημετέρων τους, χωρίς άδειες λειτουργίας, καθώς επίσης , παραχώρησης της Ψηφιακής πλατφόρμας τηλεοράσεως στα ίδια συμφέροντα, και κυρίως, και των ραδιοφωνικών αδειών του Ν.Αττικής, ώστε να μην υφίσταται κοινωνική ευημερία παρά μόνον ευημερία του μεγάλου κεφαλαίου και λίγων οικογενειών.

Η  Anne Applebaum σαφώς πρέπει να αγνοεί όσα ισχύουν σε εκατοντάδες Δήμους της Ελλάδας, τους οποίους διοικούν τα αστικά κόμματα ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, προς χάριν ωφελείας των ημετέρων τους αντί όλων των δημοτών.

ΓΛΥΦΑΔΑ FM 1977 - 2005 Διώξεις - Κατασχέσεις

* Ο Γιάννης Κουρδομένος είναι ένας εκ των πρωτεργατών της Ραδιοφωνίας FM , ο οποίος από τη δεκαετία του 70 μέχρι και το 2005 δέχτηκε σειρά από διώξεις - κατασχέσεις διότι αιτήθηκε μια Άδεια λειτουργίας την οποία ποτέ δεν έλαβε, ενώ στον αντίποδα οι υποστηριχτές του κόμματος Μητσοτάκη λειτουργούν πέραν των πέντε ραδιοτηλεοπτικών σταθμών !!
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Anne Applebaum: H Ελλάδα κυβερνάται από ακροαριστερούς και ακροδεξιούς λαϊκιστές Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb