ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Τα δυο μέτρα και σταθμά των αναδρομικών

Η διεκδίκηση αναδρομικών από περικοπές στις αποδοχές και δώρα έχει ανοίξει για τα καλά για τους συνταξιούχους του Δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα που ζητούν τώρα 13ο και 14ο μισθό μετά τις αποφάσεις των δικαστηρίων. Σαφώς , έπειτα από τα αναδρομικά τα οποία εξασφάλισαν οι δικαστικοί , οι ένστολοι, και οι γιατροί, για τους υπολοίπους δεν πρόκειται να υπάρξει πραγματικά επιστροφή αναδρομικών σε όλους.

Εμείς έχουμε τα πειστήρια δυο μέτρων και σταθμών, όπου υφίστανται οι προνομιούχοι και οι μη προνομιούχοι διότι είναι ξεκάθαρο ότι οι έχοντες τον πρώτο ρόλο και λόγο - πολιτική εξουσία και δικαιοσύνη - λειτουργούν επιλεκτικά.

Οι συνταξιούχοι του Δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα μπορούν να διεκδικήσουν δικαστικά τις περικοπές στις κύριες και επικουρικές συντάξεις τους που κρίθηκαν αντισυνταγματικές με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία εκδόθηκε στις 10 Ιουνίου 2015. Ωστόσο η απόφαση ξεκαθαρίζει ρητά ότι δεν προβλέπει αναδρομική ισχύ. 

Μέχρι να κριθεί η συνταγματικότητα του νόμου Κατρούγκαλου, οι διεκδικήσεις αφορούν το διάστημα από τον Ιούνιο του 2015 έως και το Δεκέμβριο του 2018.

Οι συνταξιούχοι που είχαν προσφύγει πριν από την απόφαση του ΣτΕ, δηλαδή πριν από τις 10 Ιουνίου 2015, μπορούν να διεκδικούν ποσά από την 1η Ιανουαρίου 2012 και έως πέντε χρόνια καθώς στη συνέχεια προβλέπεται παραγραφή των διεκδικήσεων.

Μετά τις πρόσφατες αποφάσεις ειρηνοδικείων, οι συνταξιούχοι έχουν τη δυνατότητα να διεκδικήσουν αναδρομικά την επιστροφή ποσών για δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα και του επιδόματος αδείας ύψους 1.000 ευρώ τον χρόνο (500 ευρώ για δώρο Χριστουγέννων και 500 ευρώ για δώρο Πάσχα και επίδομα αδείας) για τα έτη 2013 - 2018.

Τα συνολικά ποσά για κάθε συνταξιούχο μπορούν να φθάσουν έως και τα 22.000 - 25.000 ευρώ.

Να μην κάνουν προσφυγές για την επιστροφή αναδρομικών γιατί χαλάνε λεφτά χωρίς λόγο συνέστησε στους συνταξιούχους ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος.

Ανακοίνωσε ότι το Δημόσιο θα ασκήσει έφεση κατά της απόφασης του πρωτοδικείου για την επιστροφή αναδρομικών σε συνταξιούχο και διαβεβαίωσε ότι «οι συντάξεις δεν θα κοπούν γιατί δεν χρειάζεται να κοπούν. Η έντιμη σχέση που οφείλουμε να έχουμε με τους εταίρους μας επιβάλλει να συνεννοούμαστε. Όμως, κανένα εμπόδιο δεν θα υπάρξει όταν ήδη η Κομισιόν ενέκρινε το δικό μας σχέδιο προϋπολογισμού, ενώ απέρριψε τα σχέδια άλλων χωρών».

Σε σχέση με τις μαζικές προσφυγές συνταξιούχων για επιστροφή αναδρομικών σημείωσε τα εξής: «Υπάρχει μεγάλη πλάνη. Οι προσδοκίες που καλλιεργούνται είναι παραπλανητικές. Οι αγωγές δεν είναι λύση. Είναι μεγαλύτερο από 9 δισ το κόστος από την επιστροφή αναδρομικών στους συνταξιούχους. Το ΣτΕ έχει πει ότι η θετική απόφαση δεν θα ισχύσει για όλες τις προσφυγές και δεν θα έχουν αναδρομική ισχύ.

Δεν είναι ίδια η βάση των νέων αγωγών με εκείνη την οποία έκρινε το ΣτΕ. Εκείνη η απόφαση είχε άλλο αντικείμενο. Δεν υπάρχει περίπτωση να μην εφαρμόσει η κυβέρνηση μας απόφαση του ΣτΕ. Στην ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ μπορεί κανείς να υποβάλει αίτηση, δεν χρειάζονται προσφυγές».
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Τα δυο μέτρα και σταθμά των αναδρομικών Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">