ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

ΟΠΕΚΑ: Προνοιακά αναπηρικά επιδόματα - Σήμερα η πληρωμή

Σήμερα Παρασκευή 18 Ιανουαρίου θα καταβληθούν από τον Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ), τα προνοιακά αναπηρικά και διατροφικά επιδόματα καθώς και τα επιδόματα στεγαστικής συνδρομής και ομογενών, στο σύνολο των δικαιούχων της χώρας.

Η επικείμενη πληρωμή, η οποία θα πραγματοποιηθεί για όλους τους δικαιούχους την ίδια ημέρα, αφορά τους μήνες Νοέμβριο – Δεκέμβριο 2018 για τα προνοιακά αναπηρικά επιδόματα και τον μήνα Δεκέμβριο για τα διατροφικά επιδόματα.

Η αμέσως επόμενη πληρωμή θα γίνει τον Φεβρουάριο και θα αφορά στα διατροφικά επιδόματα του Ιανουαρίου 2019. Θα ακολουθήσει η καταβολή του Μαρτίου, στην οποία θα πληρωθούν τα προνοιακά αναπηρικά επιδόματα του διμήνου Ιανουάριος – Φεβρουάριος 2019 και τα προνοιακά διατροφικά επιδόματα του Φεβρουαρίου 2019.

Με το πέρας του πρώτου τριμήνου του 2019, τα προνοιακά αναπηρικά επιδόματα θα καταβάλλονται πλέον κάθε μήνα, σε σταθερή ημερομηνία, κοινή για όλη την Ελλάδα. Όλα τα Άτομα με Αναπηρία θα λαμβάνουν τα επιδόματα που δικαιούνται ενιαία με διαφάνεια και ηλεκτρονικές διαδικασίες.

Σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, ο ΟΠΕΚΑ και τα Κέντρα Κοινότητας αποτελούν τους βασικούς πυλώνες του ψηφιακού κοινωνικού κράτους. «Παραλάβαμε ένα προνοιακό σύστημα διαλυμένο, διαβλητό, βαθιά γραφειοκρατικό και πελατειακό. Εμείς, για πρώτη φορά, συνδέσαμε έξι βάσεις δεδομένων, από το ΤΑΧΙS και τον ΕΦΚΑ μέχρι τα δημοτολόγια των δήμων, υπό την ομπρέλα του ΟΠΕΚΑ. 

Πλέον, όλα τα επιδόματα δίνονται ψηφιακά, χωρίς να χρειάζεται η μεσολάβηση του υπουργού, του βουλευτή, του δημάρχου. Φτάνει ο ΑΜΚΑ, το ΑΦΜ και μια ηλεκτρονική αίτηση, ώστε να πιστωθεί ο λογαριασμός του πολίτη με τις παροχές που του αναλογούν», δηλώνει χαρακτηριστικά η κα Φωτίου.

Σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργό, ικανοποιείται άλλο ένα πάγιο αίτημα του αναπηρικού κινήματος που έβλεπε επί χρόνια οι διεκδικήσεις του να στοιβάζονται στα συρτάρια των υπουργείων.

Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει ο διοικητής του Οργανισμού Στέλιος Πλιάκης, δεν θα στηρίζει μόνο όσους ζουν στα όρια της φτώχειας αλλά κυρίως θα ενισχύει, στο πλαίσιο της Κοινωνικής Αλληλεγγύης, τη μέση ελληνική οικογένεια, που έχει παιδιά, που έχει άτομο με αναπηρία στα μέλη της, που μένει στο ενοίκιο ή έχει στεγαστικό δάνειο Α' κατοικίας.

Σημείωση του ΓΛΥΦΑΔΑ WEB: Όπως ανέφερε χθες ένας παλαίμαχος της κοινωνίας και της δημοσιογραφίας , στην νέα εποχή μια σειρά πολιτών , ακόμα και οι ελεύθεροι επαγγελματίες , δεν θα έχουν ούτε τον ρόλο των δούλων της Αρχαίας Ελλάδας !

Εμείς επισημαίνουμε στον Διοικητική του Οργανισμού κ. Πλιάκη, όπως και στην κα Υπουργό , ότι διαθέτουμε τα πειστήρια πιστοποίησης 67% αναπηρίας , από το 2005 έως και το τέλος του 2018 , ενώ ο Δήμος Γλυφάδας από τα 2,5 περίπου χρόνια πιστοποίησης κατέβαλε περί τα τρία - τέσσερα δίμηνα. ( 6 - 8 μήνες ).

Το πλαίσιο που ίσχυε διαμόρφωνε όρους στρέβλωσης και νομικίστικα τερτίπια κατά των δικαιούχων , τα οποία επικαλέστηκαν οι αρμόδιοι υπάλληλοι , οι οποίοι σημειωτέων είτε ''ανήκουν'' , είτε στηρίζουν - ψηφίζουν συγκεκριμένους πολιτικούς χώρους οι οποίοι ουδεμία σχέση έχουν με την παρούσα κυβέρνηση. 

Ορισμένοι από εσάς αντιλαμβάνεστε , σαφώς υπάρχουν και πολλοί οι οποίοι έχουν πλήρη άγνοια. Όπου γνωρίζουν τις πολιτικές μας πεποιθήσεις , η μας αναγνώρισαν , δημιουργούνται και αντιπάθειες, και άλλωστε το αναφέρει και η Υπουργός «Παραλάβαμε ένα προνοιακό σύστημα διαλυμένο, διαβλητό, βαθιά γραφειοκρατικό και πελατειακό».

Επιθυμούμε από την κα Φωτίου, είτε από τον κ. Πλιάκη , με βασικό δεδομένο ισχύος από το 2015 έως και το τέλος του 2018 πιστοποιήσεων 67% από το ΙΚΑ ΚΕΠΑ , και μολονότι ότι από τον Δήμο Γλυφάδας σύμφωνα με όσα προαναφέρονται καταβλήθηκαν 6 - 8 μήνες , αντί του συνολικού χρόνου πιστοποίησης , είτε ακόμα και των αναδρομικών , τα οποία λόγω γραφειοκρατικών διαδικασιών από την πλευρά των υπηρεσιών , καθώς και έλευσης λίγου διαστήματος του 6 μηνου δεν καταβλήθηκαν , τι πρέπει να ακολουθήσουν οι δικαιούχοι ; 

Αν αποτελεί μονόδρομο η δικαστική οδός οι δικαιούχοι πρέπει να καταβάλουν σεβαστό ποσό για δικαστικά έξοδα. 

Επισήμανση: Πρέπει να ρυθμιστεί το ισχύον πλαίσιο στο ΙΚΑ ΚΕΠΑ , διότι αποτελεί τραγέλαφο να απαιτείται για μια πιστοποίηση οι δικαιούχοι να καλούνται να περάσουν τρεις η τέσσερις φορές από επιτροπή, το οποίο σημαίνει μεγάλο χρονικό διάστημα άρα έλευση του 6 μηνου χωρίς στη συνέχεια να δικαιούνται των αναδρομικών.

Συγκεκριμένα: Την πρώτη φορά που περνά ο πολίτης επιτροπή του ΙΚΑ ΚΕΠΑ δεν μπορεί να ζητηθεί από τους υπαλλήλους το σύνολο των δικαιολογητικών που πρέπει να κατατεθούν ; 

Εμείς διαθέτουμε τα πειστήρια ότι για απόφαση συνέχισης επιδόματος - νέα πιστοποίηση - χρειάστηκε να περάσουν τρεις η τέσσερις φορές απο την επιτροπή του ΙΚΑ ΚΕΠΑ, και την τρίτη φορά ζήτησαν κάποια ελλείποντα ( ένα έγγραφο ), το οποίο δεν το είχαν ζητήσει ούτε την πρώτη ούτε την δεύτερη φορά. 

# Δεν είναι αυταπόδεικτη η γραφειοκρατία ώστε να υπάρξει έλευση του 6 μηνου και οι δικαιούχοι να μην δικαιούνται του χρόνου των αναδρομικών ; Χάνουν τουλάχιστον έξι μήνες καταβολής. 

# Πως γίνεται να υπάρχει πιστοποίηση από το 2015 έως το τέλος του 2018 , η οποία στον ενδιάμεσο χρόνο διακόπτεται , όπως και η καταβολή , και εν συνεχεία συνεχίζεται με νέα πιστοποίηση η οποία πιστοποιεί τον ίδιο χρόνο , από το 2015 μέχρι το τέλος του 2018 , είναι θέμα των αρμοδίων να το κρίνουν, διότι η νέα πιστοποίηση αφορά λίγους μήνες προ το τέλος λήξεως της πιστοποιήσεως , και ενώ έχουν  χαθεί για τους δικαιούχους και τα αναδρομικά , και περισσότερο από ένας χρόνος κατά τον οποίο ο δήμος δεν κατέβαλε επιδόματα. 

# Είναι ορθό αντί να υπάρχει μια πιστοποίηση δυο ετών , να καλείται κάθε δικαιούχος να περάσει μέσα σε δυο χρόνια τουλάχιστον έξι φορές από επιτροπή ΙΚΑ ΚΕΠΑ ; ( Αν χρειάζεται να σας στείλουμε τόσο στον ΟΠΕΚΑ , όσο και στο Υπουργείο , ότι μέσα σε δυο χρόνια χρειάστηκε να περάσει ο δικαιούχος έξι ( 6 ) φορές από την επιτροπή του ΙΚΑ ΚΕΠΑ !!! )

Υ.Γ. Είναι γνωστό σε τοπικό επίπεδο ότι ενημέρωσα μια σειρά συμπολιτών μας αναφορικά με το ισχύον νομικό καθεστώς , ώστε να καταθέσουν στο ΙΚΑ ΚΕΠΑ, και δεν ήταν λίγες φορές που μου ζητήθηκε υποστήριξη από μια σειρά συμπολιτών μας , και όχι μόνο. ( Σαφώς γνωρίζω ότι για μια σειρά δικαιούχων δεν δημιουργήθηκε κανένα πρόβλημα , και σε άλλες περιπτώσεις συμβαίνουν πολλά και διάφορα.) 
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: ΟΠΕΚΑ: Προνοιακά αναπηρικά επιδόματα - Σήμερα η πληρωμή Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">