ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Εμπαιγμός με το Κοινωνικό μέρισμα

Τους τρόπους για να διαμείνει το κοινωνικό μέρισμα ψάχνει η κυβέρνηση , όμως σύμφωνα των δηλώσεων τους , και όσων γράφονται - λέγονται στα ΜΜΕ , μεγάλο τμήμα πολιτών θα θεωρήσει ότι υφίσταται εμπαιγμός.

Συγκεκριμένα ένα τμήμα του διαδικτυακού τύπου , αναφορικά με το κοινωνικό μέρισμα, και σύμφωνα με την δήλωση του υπουργού Οικονομικών κ. Σταϊκούρα αναφέρει ότι θα δοθούν ''χρήματα στο χέρι'' , ενώ στον αντίποδα άλλο τμήμα του τύπου αναφέρει '' η κυβέρνηση τελικά επιλέγει άλλον τρόπο'' . 

Αυτή την εβδομάδα θα ληφθεί η απόφαση για νέα διανομή στο κοινωνικό μέρισμα μέσω του υπερπλεονάσματος (το ύψος του θα προκύψει αφού από το ποσό των 436 εκατ. ευρώ αφαιρεθεί ένα κονδύλι για αποθεματικό και 150- 200 εκατ. ευρώ για τις ΥΚΩ της ΔΕΗ).

Η διανομή θα αφορά σε συγκεκριμένες ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες και θα είναι άπαξ , και όχι μόνιμου χαρακτήρα μέτρο, και ουσιαστικά θα είναι με χρήματα στο χέρι , όπως έχει εφαρμοστεί μέχρι σήμερα.

Αυτό ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στην εκπομπή «Τώρα ό,τι συμβαίνει» στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN.


Σε άλλα δημοσιεύματα αναφέρεται:

Τελικά το υπέρ πλεόνασμα δεν είναι τόσο μεγάλο έτσι ώστε να ικανοποιήσει τις επιδιώξεις της κυβέρνησης, η οποία τελικά επιλέγει άλλον τρόπο προκειμένου να είναι συνεπής στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού.

Παρουσιάζοντας τον προϋπολογισμό ο Χρήστος Σταϊκούρας τόνισε ευρύτερα πως πλέον σχεδιάζονται και εφαρμόζονται πολιτικές όχι ταξικές αλλά για όλους τους Έλληνες και ο όποιος διαθέσιμος χώρος αξιοποιείται επ’ ωφελεία των χαμηλότερων στρωμάτων και της μεσαίας τάξης.

Σύμφωνα με πληροφορίες επιλέγεται η λύση για εφάπαξ μείωση φόρων αντί για χρήματα στο χέρι. Το μέτρο βέβαια θα είναι στοχευμένο και θα αφορά συγκεκριμένο αριθμό δικαιούχων. Οι όποιες ανακοινώσεις θα γίνουν από τον Κυριάκο Μητσοτάκη μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα και πάντως πριν από τις 10 Δεκεμβρίου.

Πριν από τις 10 Δεκεμβρίου θα έχει καταλήξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις αποφάσεις του.

Ο προϋπολογισμός του 2020, ο οποίος κατατέθηκε χθες στη Βουλή, προβλέπει δημοσιονομικό χώρο 436 εκατ. ευρώ, μέγεθος το οποίο δεν ταυτίζεται με το εύρος των ενδεχόμενων πρόσθετων κοινωνικών παροχών καθώς θα πρέπει να κρατηθεί ένα μαξιλάρι ασφαλείας της τάξεως των 200 εκατ. ευρώ και να καλυφθεί ένα μέρος των υποχρεώσεων της ΔΕΗ για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) συνολικού ύψους 150 εκατ. ευρώ (μέρος των οποίων θα καλυφθεί και από το αποθεματικό).

Η εξίσωση αυτή περιορίζει το κοινωνικό μέρισμα , το οποίο όπως προκύπτει από δηλώσεις στελεχών του υπουργείου Οικονομικών δεν θα έχει τα χαρακτηριστικά επιδοματικής πολιτικής των προηγούμενων ετών. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο επεξεργάζεται διάφορες εισηγήσεις και ανάλογα με το ύψος του υπέρ πλεονάσματος αλλά και τις τεχνικές δυνατότητες θα ληφθούν οι αποφάσεις οι οποίες αναμένεται να κλειδώσουν στις αρχές Δεκεμβρίου.

Στις σκέψεις του οικονομικού επιτελείου είναι μια εφάπαξ μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης ενώ υπάρχει πρόταση που προβλέπει τη μη καταβολή του φόρου εισοδήματος που παρακρατείται μηνιαίως από μισθούς και συντάξεις για τον μήνα Δεκέμβριο.

Στην περίπτωση που εγκριθεί το συγκεκριμένο μέτρο τα λογιστήρια των επιχειρήσεων αλλά και ο ΕΦΚΑ δεν θα προχωρήσουν στην παρακράτηση του φόρου εισοδήματος αλλά το ποσό αυτό θα φανεί στο μισθό ή τη σύνταξη που θα καταβληθεί το Δεκέμβριο.

Για παράδειγμα κάποιος που λαμβάνει μεικτές αποδοχές 1.600 ευρώ τον Δεκέμβριο θα έχει όφελος περίπου 140 ευρώ.

Ένας άνεργος , δεδομένου ότι δεν διαθέτει εισόδημα , με το εν λόγω σύστημα - το 2ο μείωσης φόρου , δεν θα έχει κανένα όφελος , άρα πως καλύπτονται οι ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες ;
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Εμπαιγμός με το Κοινωνικό μέρισμα Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb