ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Η δικαίωση των κατοίκων του οικισμού Χερώματος Βάρης

Η  ΥΠΟ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ  ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ  για  τον  ΥΜΗΤΤΟ και η  ΔΙΚΑΙΩΣΗ των ΚΑΤΟΙΚΩΝ του ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΧΕΡΩΜΑΤΟΣ ΒΑΡΗΣ

Η  ΡΙ.ΚΙ.Π. Β.Β.Β. μελετά την ογκώδη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Σ.Μ.Π.Ε.) για την προστασία και ανάδειξη του ορεινού όγκου του Υμηττού που δόθηκε σε διαβούλευση από το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας (Υ.Π.ΕΝ.) και συντάχθηκε την προηγούμενη τριετία στα βασικά της σημεία. Αρχικά εκφράζει ανησυχία για τις πρόσφατες προσθήκες που εμπεριέχουν κρυφές πτυχές και όσα παραθυράκια ανοίγει για το μέλλον , ενώ χαιρετίζει την δικαίωση των κατοίκων του ιστορικού οικισμού του Χερώματος Βάρης, οι οποίοι έχοντας κατοικήσει νόμιμα την περιοχή από το 1930, ανέμεναν στωικά επί δεκαετίες την επίλυση του ζωτικής για αυτούς θέματος της αναγνώρισης του.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΥΡΔΟΜΕΝΟΣ: Σε πλήρη αντιδιαστολή με τους κατοίκους του οικισμού του Χερώματος Βάρης , στη Γλυφάδα υφίστατο από το 1922 ο οικισμός ΒΟΣΠΟΡΟΥ στους κατοίκους του οποίου είχαν παραχωρηθεί περισσότερα από 100 ''κληροτεμάχια''. Ενώ κατοικούσαν μέχρι και το 1967 , επί Χούντας διατάχθηκε η απαλλοτρίωσή τους.

Πρόσφατα η συγκεκριμένη έκταση , η οποία αποτελούσε περιουσιακό στοιχείο περισσοτέρων των 100 ιδιοκτητών παραχωρήθηκε μαζί με το σύνολο της εκτάσεων του τέως αεροδρομίου του Ελληνικού στην lamda development Λάτση, και για αυτό το γεγονός δεν αναφέρεται κανείς, και δεν έχει γραφεί το ελάχιστο. Για την δική μας ''δικαίωση'' θα μιλήσει κανείς , η μήπως έχουν υπογραφεί άτυπα μνημόνια συνεργασίας και ωφέλειας ; 


Γιατί δεν έχει αναφερθεί η δημοτική αρχή είτε μια αντιπολιτευόμενη παράταξη ; Και για αυτό το ζήτημα ζήσαμε καθολική καπηλεία από τη πλευρά παρατάξεων - αιρετών, οι οποίοι βαστούσαν τα πανό ''το Ελληνικό δεν πωλείται'' και στη συνέχεια μετατοπίστηκαν προς χάριν των θεσμικών θέσεων και αποδοχών.


# Σε τούτη την περίπτωση έχει απόλυτα θέση ο Κώστας Τσάκωνας με το '' Βέβαια εκείνον τον καιρό ένας μεγάλος βιομήχανος έλεγε ότι ο ορυκτός μας πλούτος είναι η προίκα της καθυστερημένης Ελλάδας για το γάμο της με την προηγμένη Ευρώπη. Έχω όλα τα στοιχεία, αν τα χρειαστείς. Αυτό εγώ τότε δεν το έλαβα υπόψη γιατί σκεφτόμουνα και είπα: «Τι πάει να κάνει αυτός, πάει να τα βάλει με το κράτος»; Πού να ξέρω, όμως, ότι το κράτος στην ουσία είναι αυτός; Όχι μόνο τον ορυκτό μας πλούτο δώσαμε προίκα στην ΕΟΚ, κυρίως στην ΕΟΚ, αλλά όλη την Ελλάδα! Πού να φανταστώ εγώ, όταν σπούδαζα επιστήμονας, ότι θα γινόμουνα μια προίκα; Όλη η Παιδεία έχει γίνει μια προίκα! Τι τα θες φίλε μου, η ουσία είναι ότι αυτοί δεν είναι πατριώτες!''.


# Παράλληλα, βλέποντας αρκετοί των συμπολιτών μας που βρίσκεται ο οικισμός Χερώματος Βάρης , δεν θα διερωτηθούν γιατί δεν έχει ισχύσει κάτι αντίστοιχο σε πολλά σημεία του Δήμου Γλυφάδας ;


Η  ΡΙ.ΚΙ.Π. Β.Β.Β. έχοντας διεκδικήσει μαζί με πολίτες πέριξ του Υμηττού την ύπαρξη αυστηρού θεσμικού πλαισίου για την προστασία του ορεινού όγκου του Υμηττού από τις ασύμβατες εμπορικές χρήσεις και την ανάδειξή του ως πνεύμονα πρασίνου και ήπιας αναψυχής των κατοίκων του λεκανοπεδίου, καταθέτει τα γεγονότα και την αρχική ανάλυση της για την προτεινόμενη  Σ.Μ.Π.Ε.

ΣΥΝΤΟΜΟ  ΙΣΤΟΡΙΚΟ


Η προστασία του ορεινού όγκου του Υμηττού ξεκίνησε το 1978 με το Προεδρικό Διάταγμα που καθόριζε ζώνες προστασίας (ΦΕΚ 544 Δ 1978). Ακολούθησε το 2011 η επικαιροποίησή του που έγινε με πραγματικό στόχο να επιτραπούν ασύμβατες χρήσεις στις πλαγιές του Υμηττού, με το Π.Δ. «Καθορισμός μέτρων προστασίας της περιοχής του όρους Υμηττού και των Μητροπολιτικών Πάρκων Γουδή – Ιλισσίων» (ΦΕΚ 187 Δ 2011).

Στη βιασύνη τους και κάνοντας προσπάθεια να αποφύγουν διαμαρτυρίες, δεν ακολούθησαν  την προβλεπόμενη διαδικασία και Δήμοι που θεώρησαν ότι πολίτες αδικήθηκαν από την διαδικασία και το Π.Δ. προσέφυγαν άμεσα στο Σ.τ.Ε., το οποίο παρέπεμψε την υπόθεση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Η υπόθεση εκδικάστηκε το 2014, δικαιώθηκαν όσοι είχαν προσφύγει και το Σ.τ.Ε. τελικά ακύρωσε το Π.Δ. προστασίας του Υμηττού του 2011.  Στο Π.Δ. του Υμηττού είχαν ενταχτεί σε ζώνες προστασίας παραδοσιακοί οικισμοί από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα, αγροτικές και κτηνοτροφικές ιδιοκτησίες και χρήσεις, καθιστώντας αυτές και τους πολίτες ομήρους  και εχθρούς, αντί να τις συμπεριλαμβάνει και να έχει τους πολίτες συμμάχους και προστάτες του Υμηττού.

ΧΕΡΩΜΑ, Ο ΟΙΚΙΣΜΟΣ


Είναι η πλέον πολύπαθη περιοχή του πρώην Δήμου Βάρης και σήμερα του Δήμου Β.Β.Β., με έκταση περίπου 800 στρέμματα μη δασικά, η οποία κατοικείται από περίπου 1000 πολίτες με μικροϊδιοκτησίες.  Στην περιοχή Χέρωμα διανεμήθηκαν από το Υπουργείο Γεωργίας το 1929 περισσότερα από 75 κληροτεμάχια, τα οποία αποτέλεσαν την απαρχή της μετέπειτα δημιουργίας του οικισμού. Αποτελεί μία περιοχή με αραιή, χαμηλή δόμηση, κυρίως με παλαιές οικίες σε μικρά οικόπεδα.

Η πολυετής και δίκαιη διεκδίκηση των κατοίκων του Χερώματος για αναγνώριση του οικισμού και των ορίων του δεν στηρίχθηκε επαρκώς από την τοπική και κεντρική διοίκηση, όταν εκδόθηκε το αρχικό Π.Δ. . Το τελικό  αποτέλεσμα ήταν να συμπεριληφθεί στις ζώνες προστασίας του Υμηττού και να παγώσει κάθε διαδικασία. Το Σ.τ.Ε. σε απόφαση του τον χαρακτήριζε ως ‘’αυθαίρετο οικισμό’’ και αυτό δυσχέρανε τις μετέπειτα διαδικασίες επίλυσης.

Στο σοβαρό αυτό θέμα η  ΡΙ.ΚΙ.Π.  Β.Β.Β. αμέσως μόλις εκλέχθηκε, ανέλαβε πρωτοβουλίες για την δικαίωση των κατοίκων του Χερώματος, οι οποίοι ενώ έχουν όλες τις υποχρεώσεις σε φόρους – τέλη δεν έχουν σχεδόν καμία απολαβή ως ισότιμοι πολίτες και ο οικισμός χρειάζεται έργα υποδομής .

Συναντήθηκε αρχικά  με το προεδρείο του συλλόγου Χερώματος ο ‘’Νυμφόληπτος’’ και παρουσίασε τις παρεμβάσεις της  σε επίπεδο κοινωνικών διεκδικήσεων και  στην κεντρική διοίκηση και έκτοτε έχει συχνή επαφή με τον πρόεδρο του κ. Κούτρα, δρομολογώντας τις  επόμενες παρεμβάσεις.

Το Μάρτιο του 2017 η ΡΙ.ΚΙ.Π.  Β.Β.Β. ζήτησε συνάντηση  με την ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας  για να καταθέσει τις θέσεις της και τις προτάσεις της για σημαντικά θέματα του Δήμου Β.Β.Β. κομίζοντας και το έγγραφο που ο σύλλογος Χερώματος είχε καταθέσει τον Ιανουάριο του 2017 στον αν. υπ. κ. Φάμελλο για να στηρίξει το δίκαιο αίτημα τους. Ακολούθησε και επόμενη συνάντηση με τον υπ. κ. Σταθάκη, στον οποίο επίσης τέθηκαν τα θέματα και ζητήθηκε σύσκεψη της ΡΙ.ΚΙ.Π.  Β.Β.Β. με τους Γενικούς Γραμματείς των αρμόδιων διευθύνσεων περιβάλλοντος και χωροταξίας με την συνεπικούρηση των νομικών του Υ.Π.ΕΝ.

Η συνάντηση αυτή είχε σκοπό  να καταγραφούν οι θέσεις και τα αιτήματα της ΡΙ.ΚΙ.Π.  Β.Β.Β. και να συμβάλλουν στην τελική διαμόρφωση της Σ.Μ.Π.Ε.  για την προστασία του Υμηττού και τη δικαίωση των κατοίκων του Χερώματος. Οι θέσεις και οι προτάσεις της ΡΙ.ΚΙ.Π.  Β.Β.Β. συνετέλεσαν, όπως μας είπαν οι επιστημονικοί σύμβουλοι που συμμετείχαν στη σύσκεψη, στην στοιχειοθέτηση της αυτονόμησης του Χερώματος σε ξεχωριστή ζώνη με χαρακτήρα οικιστικό και αυστηρά όρια και περιορισμούς δόμησης.

Τα αποτελέσματα της αρχικής συνάντησης της ΡΙ.ΚΙ.Π.  Β.Β.Β. με το Υ.Π.ΕΝ. έγιναν άμεσα δημόσια γνωστά στην 12η ανοιχτή γενική συνέλευση της ΡΙ.ΚΙ.Π.  Β.Β.Β. της  19  Μαρτίου 2017. Στην επόμενη 13η Γ.Σ. της 15/10/2019 έγινε λεπτομερής ενημέρωση και παρέστησαν μέλη του συλλόγου Χερώματος. Στις επόμενες Γ.Σ.  στις 20/5/2018 και στις 21 /12/ 2018 έγινε ενημέρωση για τα τελικά συμπεράσματα των επαφών με την ηγεσία και τους υπηρεσιακούς του Υ.Π.ΕΝ.

Σήμερα λοιπόν η ΡΙ.ΚΙ.Π.  Β.Β.Β. αισθάνεται ότι έχει το δικαίωμα να χαίρεται μαζί με τους συμπολίτες του Χερώματος γιατί  στην προτεινόμενη Σ.Μ.Π.Ε. για την προστασία και ανάδειξη του ορεινού όγκου του Υμηττού που δόθηκε σε διαβούλευση από το Υ.Π.ΕΝ., περιλαμβάνεται η επίλυση του χρόνιου προβλήματος του Χερώματος και η ίδια απετέλεσε μέρος αυτής της λύσης, του πολυετούς προβλήματος, όταν αυτό ήταν στο τελικό του στάδιο το 2017-2018.

ΟΙ  ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ  για  τα  ΔΕΔΟΜΕΝΑ και τα ΑΝΑΦΕΡΟΜΕΝΑ  ΕΓΓΡΑΦΑ: Οι θέσεις και προτάσεις της ΡΙ.ΚΙ.Π. Β.Β.Β. για τα θέματα αρμοδιότητας Υ.Π.ΕΝ.που επιθυμούμε να συζητήσουμε στην συνάντηση μας. 9/3/2017 (αναρτήθηκαν πριν και μετά την συνάντηση)

  1. http://rikipvvv.blogspot.com/2017/03/blog-post_26.html
  2. http://rikipvvv.blogspot.com/2017/03/blog-post_9.html
  3. Συλ.ΧΕΡΩΜΑΤΟΣ=αρ.πρ. 0101-24.1.2017 Επιστολή  προς ΥΠΕΚΑ υπ.Σ.ΦΑΜΕΛΛΟ
  4. ΠΡΑΚΤΙΚΑ 12ης ΑΝΟΙΚΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΡΙΚΙΠ 19/3/2017
  5. ΠΡΑΚΤΙΚΑ 13ης ΑΝΟΙΧΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ  ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΡΙ.ΚΙ.Π.  15/10/2017
  6. ΠΡΑΚΤΙΚΑ 14ης ΑΝΟΙΧΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΡΙΚΙΠ 20/5/2018
  7. ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ  15ης ΑΝΟΙΧΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ  ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΡΙ.ΚΙ.Π 2/12/2018  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Η δικαίωση των κατοίκων του οικισμού Χερώματος Βάρης Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">