ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Καθοριστική εβδομάδα – Προς παράταση το 2ο λοκντάουν – Σχέδιο τριών φάσεων επί τάπητος

Με τους ζοφερούς και δυστυχώς άγνωστο για πόσο ακόμα προσωρινούς απολογισμούς από την πανδημία να ρίχνουν τη βαριά σκιά τους σε κάθε πτυχή της κοινωνικής και οικονομικής ζωής, η χώρα εισέρχεται στην τρίτη και πλέον καθοριστική εβδομάδα του δεύτερου λοκντάουν. 

Την εβδομάδα όπου θα γίνει η αποτίμηση της αποτελεσματικότητας των υφιστάμενων περιορισμών, με τους ειδικούς να έχουν θέσει ως ζώνη ασφαλείας για σταδιακή άρση τα 500 νέα κρούσματα ημερησίως. 

Σήμερα το πρωί, στο Μέγαρο Μαξίμου πραγματοποιείται ακόμα μία τηλεδιάσκεψη του πρωθυπουργού με τους λοιμωξιολόγους για το σχεδιασμό των επόμενων βημάτων με βασικές παραμέτρους τους αριθμούς νοσηλειών και διασωληνώσεων, καθώς και την επιδημιολογική εικόνα της χώρας ανά περιοχή σε επίπεδο κρουσμάτων.

«Ασφυξία» στα νοσοκομεία – Δεκάδες εισαγωγές – εκατοντάδες νοσηλείες 

Οι αριθμοί δεν σταματούν να σοκάρουν. Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, την Κυριακή καταγράφηκαν 103 θάνατοι από Covid-19 και το Σάββατο άλλοι 108. Από την έναρξη της πανδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 1.630 θάνατοι στην Ελλάδα, οι 1.004 εξ αυτών από τις 31 Οκτωβρίου έως σήμερα, με τους επιδημιολόγους να μην αναμένουν υποχώρηση πριν από τουλάχιστον άλλη μια εβδομάδα.

Το Σαββατοκύριακο που πέρασε ήταν άλλο ένα διήμερο αγωνίας για το σύστημα υγείας που παλεύει καθημερινά στα όρια του, με τους ειδικούς να μην κουράζονται να επαναλαμβάνουν πως μόνο η συνειδητή και ορθή εφαρμογή των μέτρων μπορεί να υψώσει ανάχωμα απέναντι στη διασπορά της επικίνδυνης νόσου. Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 540 ασθενείς.

Τα κρούσματα που ανακοινώθηκαν χθες Κυριακή είναι 1.498 μειωμένα σε σχέση με τις προηγούμενες μέρες, ωστόσο είναι γνωστό ότι τέλη της εβδομάδας γίνονται πολύ λιγότερα τεστ.

Τα περισσότερα κρούσματα κορονοϊού εξακολουθεί να μετρά η Θεσσαλονίκη, παρά το lockdown, με τα νοσοκομεία της πόλης να δέχονται ασφυκτικές πιέσεις, την ώρα που εξακολουθούν έρχονται στη δημοσιότητα περιστατικά ασύλληπτης ανευθυνότητας, όπως αυτό που κατήγγειλε μέσω της ΕΡΤ ο ο Νίκος Καπραβέλος, διευθυντής ΜΕΘ στο νοσοκομείο «Παπανικολάου» για την είσοδο ατόμων θετικών στον κορονοϊό που ήρθαν στο νοσοκομείο να ρωτήσουν για νοσηλευόμενο συγγενή τους ενώ θα έπρεπε να είναι σε καραντίνα.

Το Παπανικολάου έκλεισε την εφημερία του με 80 νέες εισαγωγές. Το ΑΧΕΠΑ ξεκίνησε την εφημερία, χωρίς ούτε ένα κενό κρεβάτι εντατικής θεραπείας.

Εάν χρειαστεί κάποιος ΜΕΘ, θα εισαχθεί στη Μονάδα Στεφανιαίας Νόσου, όπου, σύμφωνα με την διευθύντρια ΜΕΘ του ΑΧΕΠΑ, κ. Ελένη Γκέκα, οι υπάρχουσες κλίνες, μπορούν να υποστηρίξουν άτομα που χρειάζονται διασωλήνωση, ενώ,  ανάμεσα στους ασθενείς που νοσηλεύονται, είναι πολλοί νέοι άνθρωποι και μάλιστα χωρίς υποκείμενα νοσήματα.

Νοσοκομείο εκστρατείας με γραφεία, χειρουργείο και ΜΕΘ στήθηκε έξω από το 424 στρατιωτικό νοσοκομείο, ενώ στα μέσα της εβδομάδας θα αρχίσουν να δέχονται περιστατικά κορονοϊού οι ιδιωτικές κλινικές που επιτάχθηκαν.

Χωρίς κανένα κρεβάτι ΜΕΘ είναι τα νοσοκομεία της Δυτικής Μακεδονίας, με την κατάσταση να παραμένει ασφυκτική και στα πέντε, με την μεγαλύτερη πίεση να δέχονται τα Νοσοκομεία Κοζάνης και Πτολεμαΐδας που έχουν καταληφθεί από περιστατικά covid-19. Την ίδια ώρα μια 27χρονη, μητέρα ενός παιδιού, διασωληνώθηκε και χθες βράδυ και μεταφέρθηκε στη ΜΕΘ του Ιπποκράτειου στη Θεσσαλονίκη.

Δραματική είναι όμως η κατάσταση και στα περιφερειακά νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, όπως αυτά της Βέροιας και της Πιερίας. Στη Χαλκιδική, οριακή είναι η κατάσταση στο σύστημα υγείας, εξαιτίας των πιέσεων που δέχεται. Ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου, κ. Μάριος Πυρπασόπουλος, περιέγραψε στην ΕΡΤ3, την ανησυχία του ιατρικού προσωπικού, καθώς οι εισαγωγές στο νοσοκομείο είναι πλέον περισσότερες από τα εξιτήρια. Αυτή τη στιγμή, όπως τόνισε ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Χαλκιδικής, σε 60 ασθενείς αντιστοιχούν 4 γιατροί, ο ένας εκ των οποίων μάλιστα, βρίσκεται σε καραντίνα.

Μεγάλη η πίεση και στα νοσοκομεία της Θεσσαλίας, όπου ανακοινώθηκε ενίσχυση με επιπλέον 2,5 εκατομμύρια ευρώ για κλίνες covid-19 στις ΜΕΘ και 5 εκατομμύρια ευρώ για προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, μέσω του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας.

Στο Βόλο, ο Χαράλαμπος Μάνδρος, υπεύθυνος γιατρός κλινών covid του «Αχιλλοπούλειου» Γενικου Νοσοκομείου Βόλου, στο οποίο άφησαν την τελευταία τους πνοή 33 νοσούντες του ιού, σε διάστημα περίπου ενός μηνός, μιλώντας στην ΕΡΤ, τόνισε ότι μέσα σε μια νύχτα εισήχθησαν για νοσηλεία 22 ασθενείς με κορονοϊό. Από τις 95 κλίνες οι 91 είναι κατειλημμένες από ανθρώπους που έχουν είτε ήπια συμπτώματα, είτε χρειάζονται αυξημένη φροντίδα. Τα 7 κρεβάτια της ΜΕΘ είναι επίσης γεμάτα καθώς και τα 5 της μονάδας αρνητικής πίεσης επίσης. Αναφορικά την επάρκεια της υλικοτεχνικής υποδομής και αυτή είναι αντίστοιχη των δύσκολων και οριακών στιγμών που περνάει το σύστημα υγείας.

Τι έχουν στα χέρια τους ειδικοί και κυβέρνηση

Το σύνολο των στοιχείων από τη μέχρι τώρα εφαρμογή των μέτρων θα εκτιμηθεί και θα συζητηθεί μεταξύ κυβέρνησης και ειδικών. Τα σενάρια έχουν πέσει στο τραπέζι με μόνο δεδομένο ότι το όποιο πλαίσιο εορτασμού των φετινών Χριστουγέννων θα αποκλείει τις μετακινήσεις μεταξύ νομών, ενώ πιθανόν θα διατηρηθεί ο χρονικός περιορισμός στην κυκλοφορία των πολιτών.

Πρώτο βήμα για χαλάρωση των μέτρων θα είναι η λειτουργία των σχολείων αρχής γενομένης από την πρωτοβάθμια εκπαίδευση, ενώ πιθανότερη ημερομηνία για το δεύτερο βήμα με το άνοιγμα του λιανεμπορίου, υπό υγειονομικές προϋποθέσεις λογίζεται ως η 15η Δεκεμβρίου. Κατόπιν αναμένεται λειτουργία των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος (εστιατόρια, καφέ), μόνο για καθήμενους, με συγκεκριμένο ωράριο και ενδεχομένως με εφαρμογή προστατευτικών μέσων, όπως πλεξιγκλάς.

«Αξιολογούμε την κατάσταση μέρα με τη μέρα και σύντομα, πιθανώς τις αμέσως επόμενες ημέρες, αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις που αφορούν το άνοιγμα της αγοράς και τους τρόπους με τους οποίους αυτό θα γίνει». Αυτό τονίζει μεταξύ των άλλων ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης στη συνέντευξη του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Οι τελικές ανακοινώσεις δεν αναμένονται πριν το τέλος της εβδομάδας.

www.ert.gr

  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Καθοριστική εβδομάδα – Προς παράταση το 2ο λοκντάουν – Σχέδιο τριών φάσεων επί τάπητος Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">