ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Navtex και διάλογος στη διπλή ρητορική της Τουρκίας – Η Αθήνα ζητά να ανακαλέσει άμεσα


Λίγες ώρες μετά τη νέα παράνομη NAVTEX για την ανανέωση των ερευνών του Ορούτς Ρέις νότια του Καστελόριζου έως στις 29 Νοεμβρίου, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών με σημερινή του ανακοίνωση αφήνει να εννοηθεί πως οι εργασίες του πλοίου θα ολοκληρωθούν τη συγκεκριμένη ημερομηνία και θα αποχωρήσει από την περιοχή. Σημειώνεται ότι λίγες μέρες αργότερα, στις 10 Δεκεμβρίου, θα διεξαχθεί η ευρωπαϊκή Σύνοδος Κορυφής.

Ήδη η γερμανική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης προειδοποιεί  ότι στη Σύνοδο του Δεκεμβρίου θα ληφθεί απόφαση για το θέμα των κυρώσεων κατά της τουρκικής προκλητικότητας ενώ η Άνγκελα Μέρκελ  επισημαίνει ότι «η κατάσταση δεν εξελίσσεται όπως θα έπρεπε».

Η Αθήνα αντέδρασε  άμεσα εκδίδοντας ακυρωτική Ναυτική Οδηγία, ενώ και το Υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε σκληρή ανακοίνωση για την νέα Τουρκική παρανομία με την οποία ζητά από την Τουρκία να ανακαλέσει άμεσα την παράνομη Navtex.

Με τη νέα προκλητική NAVTEX η Τουρκία οδηγεί το ερευνητικό σκάφος Oruc Reis και των συνοδευτικών του ακόμα πιο κοντά στο σύμπλεγμα του Καστελόριζου, φθάνοντας έως και τα 6 ν. μίλια, δηλαδή στα όρια των Εθνικών Χωρικών Υδάτων, για την περίοδο από 21-29 Νοεμβρίου.

«Δυστυχώς, η Τουρκία για ακόμα μια φορά αγνοεί επιδεικτικά τις εκκλήσεις της Διεθνούς Κοινότητας και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την αποφυγή παράνομων ενεργειών και κινήσεων που οδηγούν σε περαιτέρω κλιμάκωση και ένταση, καθώς και για τη συμμόρφωση της προς τη διεθνή νομιμότητα», υπογραμμίζει το υπουργείο Εξωτερικών.

«Οι εν λόγω ενέργειες, οι οποίες ουσιαστικά ακυρώνουν στην πράξη οποιαδήποτε προοπτική βελτίωσης των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας, λαμβάνουν χώρα τη στιγμή κατά την οποία Τούρκοι αξιωματούχοι δηλώνουν ότι η ένταξη της χώρας τους στην ΕΕ αποτελεί «στρατηγική προτεραιότητα»» επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Ο Ταγίπ Ερντογάν διαμήνυσε νωρίτερα πως σκοπεύει να χτίσει το «μέλλον μαζί με την Ευρώπη», αλλά παράλληλα μίλησε για αναθέρμανση των σχέσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών μέσω του Χαμί Ακσόι σε χθεσινοβραδυνή ανακοίνωση ανέφερε:

«Η Τουρκία θα συνεχίσει να προστατεύει αποφασιστικά τα δικά της δικαιώματα και των Τουρκοκυπρίων στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Ελλάδα, αντί να προβαίνει σε ανακοίνωση κάθε φορά που εκδίδουμε νέα Navtex, θα ήταν καλύτερο να ανταποκριθεί θετικά στην πρόσκλησή μας για συνομιλίες».

Σύμφωνα με τις παράνομες συντεταγμένες που εξέδωσε ο Υδρογραφικός σταθμός της Αττάλειας, η Άγκυρα επιχειρεί να αποκόψει το νησιωτικό σύμπλεγμα του Καστελλόριζου από την Ρόδο και φυσικά επιμένει να χαράσσει διαχωριστική τομή στην θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στην Κρήτη και την Κύπρο.

Περικυκλώνει ουσιαστικά το Καστελλόριζο. Eπιμένει δε στην παράνομη παρουσία της στην ίδια περιοχή επί τρεισήμισι μήνες από τις 10 Αυγούστου.

Το κάνει μάλιστα σε μια περίοδο που το μεγαλύτερο μέρος των μονάδων του Ελληνικού στόλου βρίσκεται στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο για ασκήσεις, τόσο με Νατοϊκές Δυνάμεις, όσο και σε Εθνικό επίπεδο.

Υπενθυμίζεται ότι με άλλες NAVTEX από τον Σταθμό της Σμύρνης η Τουρκία ζήτησε την αποστρατικοποίηση έξι ελληνικών νησιών στο ΑΙγαίο (Αη Στράτη, Μυτιλήνη, Λήμνο, Ψαρρά, Τήλου και Χάλκη.

ΕΡΤ1-Ρεπορτάζ: Νίκος Σταυρουλάκης

www.ert.gr

  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Navtex και διάλογος στη διπλή ρητορική της Τουρκίας – Η Αθήνα ζητά να ανακαλέσει άμεσα Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">