ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Τα λαχταριστά κουλούρια της Κομοτηνής

Τα λαχταριστά κουλούρια της Κομοτηνής

Ο Αλή Αμέτ είναι ένας από τους αρτοποιούς της Ροδόπης που κάθε απόγευμα Παρασκευής παρασκευάζουν και ψήνουν κουλούρια συνεχίζοντας μια συνήθεια που καλά κρατεί τα τελευταία πολλά χρόνια στην Κομοτηνή. Όταν αρτοποιοί σε άλλες πόλεις ξεκουράζονται έχοντας κρεμάσει τις ποδιές τους, αρκετοί από τους αρτοποιούς της Κομοτηνής ετοιμάζουν τα κουλούρια της Παρασκευής.

Τον συναντήσαμε στο αρτοποιείο του. Προετοίμαζε κι έψηνε έχοντας ήδη κάποια έτοιμα για το κοινό του. Ήταν τέσσερις κι όμως δεν είχαν εκείνος και οι συνεργάτες του ξεκουραστεί, πριν από την πολύ δουλειά που τους περιμένει πάντα, καθώς θα πρέπει να είναι έτοιμοι για την αυξημένη ζήτηση το πρωινό του Σαββάτου.

«Κάνω ό,τι έκανε ο πατέρας μου» δήλωσε ο Κομοτηναίος αρτοποιός στην ΕΡΤ Κομοτηνής και στην εκπομπή «Καθημερινές Ιστορίες» και έδειξε τον πάγκο του. Ζυμάρι,αλεύρι,ποδιά και χέρια μαθημένα στα δύσκολα. Μικρό παιδί θυμάται τον εαυτό του να περιμένει πώς και πώς το απόγευμα της Παρασκευής. Όλοι οι φίλοι της γειτονιάς διέκοπταν το παιχνίδι για να προμηθευτούν το κουλουράκι, έτοιμο, φρεσκοψημένο από το φούρνο. «Δεν ξέρω αν είναι συνήθεια και σε άλλες πόλεις, στην Κομοτηνή πάντως είναι. Άλλωστε τα κουλούρια της Κομοτηνής είναι μοναδικά σε γεύση, σίγουρα ξεχωρίζουν. »

Περήφανος για τη δουλειά του, αλλά και για το σινάφι του παρατηρεί την καραντίνα να έχει μειώσει τη ζήτηση, αλλά και τους πελάτες του να δοκιμάζουν το ταλέντο στην παρασκευή ψωμιού . «Αγοράζουν αλεύρι, ζητάνε μαγιά, δοκιμάζουν μόνοι τους. Σχεδόν 40% πεσμένη η κατανάλωση σε σχέση με την περίοδο πριν το lock down.»
Από τις τρεις και μισή το απόγευμα μέχρι τις δέκα το βράδυ παρασκευάζει, ψήνει και παραδίδει στα χέρια των πελατών. Με ικανοποίηση βλέπει να τα αναζητούν άτομα όλων των ηλικιών κι εφόσον ο κόσμος τα ψάχνει, το απόγευμα της Παρασκευής θα είναι πάντα αφιερωμένο στα κουλούρια…
Φώτο: Ο κος Αλή Αμέτ με τα κουλούρια του ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφίες: Μαρία Νικολάου

www.ert.grsource https://www.ert.gr/perifereiakoi-stathmoi/komotini/komotini-ta-lachtarista-koyloyria-tis-komotinis/
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Τα λαχταριστά κουλούρια της Κομοτηνής Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb