ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Έντονη βροχόπτωση στη Ροδόπη – Σε ετοιμότητα Πολιτική Προστασία, δήμοι και Περιφέρεια

Έντονη βροχόπτωση στη Ροδόπη – Σε ετοιμότητα Πολιτική Προστασία, δήμοι και Περιφέρεια

Έβρεχε ασταμάτητα όλη τη νύχτα στη Ροδόπη. Αγροτικοί δρόμοι καλύφθηκαν με νερό. Τάφροι υπερχείλισαν, ποτάμια μετατράπηκαν σε ορμητικούς χείμαρρους, χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμης γης θυμίζουν λίμνες και οι Ιρλανδικές διαβάσεις είναι απροσπέλαστες.

Ήδη, με απόφαση της Ελληνικής Αστυνομίας έχει απαγορευτεί η διέλευση οχημάτων από τις Ιρλανδικές διαβάσεις για λόγους προστασίας, καθώς αποτελούν «παγίδες» θανάτου για τους διερχόμενους οδηγούς, όσο μεγάλο όχημα κι αν διαθέτουν. Επίσης, ιδιαίτερα προσεκτικοί θα πρέπει να είναι οι πολίτες και στις μετακινήσεις τους στο υπόλοιπο οδικό δίκτυο του νομού αποφεύγοντας τες όσο μπορούν. Λόγω των ισχυρών ανέμων βέβαιες θεωρούνται και οι κατολισθήσεις σε σημεία του ορεινού οδικού δικτύου.

Ιρλανδική διάβαση στο Μωσαϊκο της Ροδόπης (φωτογράφος:Β.Παπαβασιλείου)

Οι αρμόδιες υπηρεσίες της ΠΕ Ροδόπης, των Δήμων σε συνεργασία με την Πολιτική Προστασία βρίσκονται σε ετοιμότητα για την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση πλημμυρών. Συνιστούν για μία ακόμη φορά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την έντονη βροχόπτωση.

Ειδικότερα:
Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
Να αποφεύγουν να διασχίζουν χείμαρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους
Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).
Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).

www.ert.grsource https://www.ert.gr/perifereiakoi-stathmoi/komotini/entoni-vrochoptosi-sti-rodopi-se-etoimotita-politiki-prostasia-dimoi-kai-perifereia/
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Έντονη βροχόπτωση στη Ροδόπη – Σε ετοιμότητα Πολιτική Προστασία, δήμοι και Περιφέρεια Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb