ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Brexit: Σε παύση οι συνομιλίες – Το βράδυ κρίσιμο τηλεφώνημα

Brexit: Σε παύση οι συνομιλίες – Το βράδυ κρίσιμο τηλεφώνημα

Aνταπόκριση της Ευδοξίας Λυμπέρη

Αγεφύρωτες διαφορές μεταξύ των ΕΕ- ΗΒ έγιναν η αφορμή να παύσουν ακόμη μία φορά οι συνομιλίες. Μπόρις Τζόνσον και Ούρσουλα Βον Ντερ Λέιεν θα συνομιλήσουν το βράδυ τηλεφωνικά.

Το πρωί του Σαββάτου 5/12, ο Μισέλ Μπαρνιέ έφυγε από το Λονδίνο με όλη την ομάδα του. Είπε στις κάμερες “εμείς συνεχίζουμε να ερχόμαστε όπως πάντα. Εάν υπάρχει τρόπος θα δούμε”. Οι συνομιλίες έπαυσαν απότομα το απόγευμα της Παρασκευής, παρόλο που οι προμήθειες των ομάδων διαπραγμάτευσης ήταν εντυπωσιακά πολλές κάτι που σίγουρα έδειχνε ότι ετοιμάζονταν να νυχτώσουν. Οι δύο πλευρές ενημέρωσαν τις ηγεσίες τους ότι για ακόμη μία φορά οι διαφορές παραμένουν αγεφύρωτες.

Ο Μισέλ Μπαρνιέ και ο Ντέιβιντ Φροστ ανακοίνωσαν το αδιέξοδο στο τουίτερ γράφοντας:

“Μετά από μια εβδομάδα εντατικών διαπραγματεύσεων στο Λονδίνο, συμφωνήσαμε σήμερα ότι δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις για μια συμφωνία, λόγω σημαντικών αποκλίσεων σε ίσους όρους ανταγωνισμού, διακυβέρνησης και αλιείας.

Οι δύο άντρες συμφώνησαν να σταματήσουν τις συνομιλίες προκειμένου να ενημερώσουμε τους ηγέτες τους για την πορεία των διαπραγματεύσεων. Η Πρόεδρος βον ντερ Λέιεν και ο πρωθυπουργός Τζόνσον θα συζητήσει την κατάσταση σήμερα το απόγευμα.

Το παρασκήνιο θέλει την Γαλλία να ευθύνεται γι’ αυτή την απότομη παύση καθώς διεμήνυσε ότι θα ασκήσει βέτο σε όποια συμφωνία πλήττει τα συμφέροντα της. Εν όψει εκλογών στην Γαλλία το 2022 ο πρόεδρος Μακρόν θέλει να εξασφαλίσει το δικαίωμα για την αλιεία.

Σε αναμονή του κρίσιμου τηλεφωνήματος καθώς στις 31 Δεκεμβρίου λήγει η περίοδος προσαρμογής για το ΗΒ και συνεχίζει την πορεία του εκτός νόμων και κανονισμών της ΕΕ.

www.ert.gr



source https://www.ert.gr/frontpage/brexit-se-paysi-oi-synomilies-to-vrady-krisimo-tilefonima/
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Brexit: Σε παύση οι συνομιλίες – Το βράδυ κρίσιμο τηλεφώνημα Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">