ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Λιβύη: Διεθνή αποστολή άοπλων παρατηρητών προτείνει ο Αντόνιο Γκουτέρες

Λιβύη: Διεθνή αποστολή άοπλων παρατηρητών προτείνει ο Αντόνιο Γκουτέρες

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, πρότεινε να αναπτυχθεί διεθνής αποστολή άοπλων παρατηρητών στη Λιβύη για να επιτηρεί την εύθραυστη κατάπαυση του πυρός, με την ελπίδα ότι η χώρα της βόρειας Αφρικής θα γυρίσει σελίδα έπειτα από 10 χρόνια πολέμου και χάους.

Σε επιστολή του προς τα κράτη μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, ο κ. Γκουτέρες ζήτησε να σχηματιστεί αποστολή παρατηρητών που θα συμπεριλαμβάνει πολίτες και απόστρατους στρατιωτικούς. Οργανισμοί όπως η Αφρικανική Ένωση, η Ευρωπαϊκή Ένωση και ο Αραβικός Σύνδεσμος θα προτείνουν τα μέλη της αποστολής.

Τα αντιμαχόμενα μέρη, τα οποία συμφώνησαν να κηρύξουν ανακωχή την 23η Οκτωβρίου στη Γενεύη, θέλουν αμφότερα να αποφευχθεί η ανάπτυξη οπλισμένων ξένων δυνάμεων. Αυτό επισήμανε ο ΓΓ του ΟΗΕ, ο οποίος  απηύθυνε για πολλοστή φορά έκκληση σε όλα τα κράτη μέλη να εφαρμόσουν το εμπάργκο όπλων που επιβάλλει ο ΟΗΕ στη Λιβύη.

Σύμφωνα με τους όρους  της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός, όλες οι ξένες δυνάμεις θα όφειλαν να έχουν αποχωρήσει από τη Λιβύη μέσα σε τρεις μήνες όμως σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ  20.000 ξένοι στρατιώτες και μισθοφόροι παραμένουν στη χώρα.

Η πρόταση του ΓΓ του ΟΗΕ προβλέπει ότι στο αρχικό στάδιο, οι παρατηρητές θα επιχειρούν σε μια τριγωνική ζώνη στη Λιβύη, στα περίχωρα της Σύρτης, της γενέτειρας του Μουάμαρ Καντάφι, του πρώην δικτάτορα που ανατράπηκε και φονεύτηκε το 2011 έπειτα από εξέγερση που υποστηρίχθηκε από το NATO. Την ανατροπή του ακολούθησε μια δεκαετία χάους στη χώρα.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ

www.ert.gr



source https://www.ert.gr/eidiseis/diethni/livyi-apostoli-aoplon-paratiriton-proteinei-o-antonio-gkoyteres/
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Λιβύη: Διεθνή αποστολή άοπλων παρατηρητών προτείνει ο Αντόνιο Γκουτέρες Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">