ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Aπό την Προσφυγική Ένωση Θεσσαλονίκης έως τον Μακεδονικό – 93 χρόνια ιστορίας

Aπό την Προσφυγική Ένωση Θεσσαλονίκης έως τον Μακεδονικό – 93 χρόνια ιστορίας

Σωματείο με μεγάλη και σημαντική διαδρομή είναι ο Μακεδονικός στη Θεσσαλονίκη, που όπως αναφέρει για την ίδρυσή του: “είναι ένα δημιούργημα οραματιστών βιοπαλαιστών της προσφυγικής Θεσσαλονίκης.Το 1928 με την αρχική ονομασία “Προσφυγική Ένωση Θεσσαλονίκης”.


Παλαιά διώροφη οικία της δεκαετίας του 1930 στην περιοχή «Εσκί Ντελίκ»

Η Νεάπολη, η Πολίχνη, οι Συκεές υποδέχτηκαν Μικρασιάτες πρόσφυγες και όπως αναφέρει ο Δήμος Νεάπολης – Συκεών:
“Είναι κατ’ εξοχήν τόπος κατοικίας, περιοχή ξεχωριστή όχι μόνο για τη μορφολογία του εδάφους αλλά και για τη γειτνίασή της με το υπέροχο δάσος του Σέιχ Σου. Είναι ο τόπος που ρίζωσαν οι πρόσφυγες της Μ. Ασίας, του Πόντου, και της Ανατολικής Θράκης, ενώ υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις και αποδείξεις ότι κατοικήθηκε και σε πολύ παλιές εποχές”.

Ένα από τα πρώτα ξύλινα προσφυγικά σπίτια του Δήμου Συκεών

Ο αθλητισμός αποτελούσε πάντα ανάγκη για ψυχαγωγία, κοινωνικοποίηση, υγεία, αλλά ήταν και “εργαλείο” κοινωνικής ένταξης και αποδοχής εκείνες τις εποχές για το προσφυγικό στοιχείο, που αρκετοί “γηγενείς” αντιμετώπιζαν με αρνητικό τρόπο.

Η “Προσφυγική Ένωση Θεσσαλονίκης”, το 1936 χρονιά που αρκετοί σύλλογοι προχώρησαν άλλοι οικειοθελώς και άλλοι όχι σε μετονομασίες που προωθούσε η δικτατορία Μεταξά, άλλαξε όνομα και έγινε “Μακεδονικός”. Η αιτιολογία της μετονομασίας ήταν «για εθνικούς λόγους». Ήταν το όνομα μίας ομάδας που είχε διαλυθεί, αλλά εντοπίσαμε κάποια στοιχεία για την παρουσία της.

11 Ιουλίου 1928 ο πρόγονος – Μακεδονικός
26 Ιουλίου 1928 Αθλητική Εβδομάς
9 Αυγούστου 1928 Αθλητική Εβδομάς

Στο πρωτάθλημα του 1937-38 πραγματοποιείται η πρώτη επίσημη εμφάνιση του νέου «Μακεδονικού» με παίχτες τους Φαϊτατζίδη, Καπετανάκη, Σικαλίδη, Βελεστεντζή, Ελευθεριάδη, Όλυμπο, Βαφειάδη, Βενιζέλη, Μαρτίνη και Βούλτσα.

Οι παίχτες του Μακεδονικού κάνοντας πολύ καλά παιχνίδια την χρονιά εκείνη και κερδίζοντας ακόμα και τον Π.Α.Ο.Κ. με 2-0 καταφέρνουν να τερματίσουν στην 4η θέση. Το καλοκαίρι του 1945 ξεκινάει την προσπάθεια οργάνωσης του συλλόγου σε όλα τα επίπεδα με την συγχώνευση της ομάδας με τον Ολυμπιακό Τερψιθέας και απορροφά στους κόλπους του συλλόγου νεαρούς ικανότατους παίχτες οι οποίοι κυριολεκτικά τον απογειώνουν.

Ακολουθεί η μεταπολεμική περίοδος με την ομάδα να βαδίζει ένα επιτυχή δρόμο που την πήγε και στις εθνικές κατηγορίες, ενώ πρέπει να σημειωθεί ότι ο σύλλογος έχει ιδιόκτητες εγκαταστάσεις.

Στην ιστορία της ομάδας αναφέρεται ότι:
“Το έτος 1974 η ομάδα του Μακεδονικού συγχωνεύεται και με τις υπόλοιπες ομάδες της Νεάπολης και μετονομάζεται σε Α.Π.Σ. Μακεδονικός Νεαπόλεως, ενώ του παραχωρείται και η γνωστή σε όλους «παράγκα» , ένα ιστορικό μικρό κτίσμα που στέγασε τους φίλους του συλλόγου για πολύ καιρό”.
O Mακεδονικός φτάνει στην Α’ Εθνική το 1982. Εκτός από το ποδόσφαιρο έχει μπάσκετ, βόλεϊ και κολύμβηση,τμήματα όπου και εκεί έχει γνωρίσει μεγάλες διακρίσεις.
Όταν γιόρτασε τα 90 χρόνια από την ίδρυσή του, στις βραβεύσεις αποτυπώθηκε η διαχρονική του προσφορά. Όπως αναφέρει ο σύλλογος:
“Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης βραβεύτηκαν:
Για την εικοσαετία 1928-1947 ένας εκ των ιδρυτών του συλλόγου Γρηγόρης Όλυμπος ο οποίος εργάστηκε στον σύλλογο τόσο ως προπονητής αλλά και έως γενικός αρχηγός.
Για την δεκαετία 1948-1957 τιμήθηκαν οι βετεράνοι αθλητές στίβου που διακρίθηκαν σε πανελλήνιο επίπεδο Αστέρης Συμώνης και Μιχάλης Παναγιωτόπουλος.
Για την δεκαετία 1958-1967 βραβεύτηκε ο παλιός πρόεδρος και καταλυτικός παράγοντα για την ανέγερση ιδιόκτητου σημερινού γηπέδου του Μακεδονικού Δημήτρης Κοψιδάς
Για την δεκαετία 1968-1977 βραβεύτηκε η ομάδας βόλεϊ του 1975-76 η οποία πέτυχε την πρώτη άνοδο στην ιστορία του Μακεδονικού στην Α’ Εθνική κατηγορία.
Για την δεκαετία 1978-1987 βραβεύτηκαν ο εκλιπών πρόεδρος του Μακεδονικού Θωμάς Βουλινός, η ομάδα ποδοσφαίρου του 1981-82 η οποία συμμετείχε για πρώτη φορά στην Α’ Εθνική κατηγορία καθώς και η ομάδα βόλεϊ του 1984-85 που πέτυχαν για δεύτερη φορά την άνοδο στην Α εθνική κατηγορία.
Για την δεκαετία 1988-1997 έγινε η βράβευση του Πέτρου Ιττέ, βασικού παράγοντα της γυναικείας ομάδας χάντμπολ η οποία πέτυχε την άνοδο στην Α’ Εθνική κατηγορία.
Για την δεκαετία 1998-2007 βραβεύτηκε ο εκλιπών πρόεδρος του τμήματος μπάσκετ Κώστας Μεσσάικος για την άνοδο της ομάδας μπάσκετ στην Α1 εθνική κατηγορία το 1999-00 και 2001-02 καθώς και για τη συμμετοχή του συλλόγου για πρώτη φορά στην ιστορία του στον τελικό του Ευρωπαϊκού ULEB Cup το 2005.
Τέλος για την δεκαετία 2008-2018 βραβεύτηκαν οι κολυμβήτριες Ειρήνη Κώστα και Σοφία Πασσαλίδου για τα χρυσά τους μετάλλια σε πανελλήνιο και διαβαλκανικό επίπεδο ενώ στο τέλος τιμήθηκε και ο πρώην υπουργός Γιώργος Ορφανός για τη συμβολή του στην εκπλήρωση των σχεδίων του προέδρου Παύλου Ανδρώνη στην ανακατασκευή των εγκαταστάσεων του συλλόγου”.

Έξω από τις γραμμές του γηπέδου

Ο σύλλογος που ίδρυσαν και στελέχωσαν οι πρόσφυγες και οι άνθρωποι της βιοπάλης, δεν ξέχασε από που έρχεται. Αναδημοσιεύουμε από την ιστοσελίδα τους από εκδήλωση του Νοεμβρίου του 2015: «Όλοι μαζί, μαζεύουμε είδη πρώτης ανάγκης για την «αλυσίδα» των ανθρώπων που εδώ και τόσο καιρό εγκαταλείπουν την χώρα τους εξαιτίας του πολέμου, ευελπιστώντας σε μία καλύτερη ζωή τόσο για τους ίδιους όσο και για τα παιδιά τους.
Οι αθλητές και οι αθλήτριες του συλλόγου μας θα περάσουν τμηματικά από τον ειδικά διαμορφωμένο χώρο που θα υπάρχει στο γήπεδο μας και θα αφήσουν το δικό τους «δώρο» δείχνοντας έμπρακτα με την κίνηση τους αυτή, την στήριξή τους σε όλους αυτούς τους ανθρώπους. Όλα τα είδη που θα μαζευτούν θα αποσταλούν στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ.
Στο γήπεδο του ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ επίσης θα πραγματοποιηθεί ταυτόχρονα την ίδια μέρα και μια ξεχωριστή έκθεση ζωγραφικής, με παιδικές ζωγραφιές από τα παιδιά των τμημάτων ακαδημίας με θέμα την ειρήνη, τον πόλεμο και τους πρόσφυγες».
Την άνοιξη του 2016 ο Μακεδονικός ανακοίνωσε: «Μέχρι την Κυριακή 10 Απριλίου μαζεύουμε όλων των ειδών μπάλες για να τις παραδώσουμε στα παιδιά εκείνα που έχασαν νωρίς την παιδική τους ηλικία για ένα καλύτερο αύριο! — αισιόδοξος στην τοποθεσία Ειδομένη», σημειώνουν στο λογαριασμό τους στο facebook, ενώ υπενθυμίζουν ότι: «O Α.Σ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ σε συνεργασία με την ΠΑΕ ΠΑΟΚ συμμετέχει στην εκστρατεία υπέρ των προσφύγων και συγκεντρώνει είδη πρώτης ανάγκης. Τα είδη θα συγκεντρώνονται σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στο γήπεδό μας».

Ακολουθούν πολλές κοινωνικές δράσεις, όπως η επίσκεψη αγάπης του Μακεδονικού στα παιδικά χωριά SOS, η “Δράση για τους Αδέσποτους Φίλους μας”, την Κυριακή 24 Ιανουαρίου τα τμήματα εφήβων και νέων του Μακεδονικού σε μπάσκετ και ποδόσφαιρο είχαν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε φιλικά παιχνίδια διαφορετικά από τα άλλα, αντιμετωπίζοντας τα παιδιά από τον Ξενώνα Φιλοξενίας Ανηλίκων “ΑΡΣΙΣ”, η πρωτοβουλία της ακαδημίας μπάσκετ του Μακεδονικού «παίζουμε και συνεισφέρουμε», με τους γονείς του συλλόγου να δείχνουν εμπράκτως την ευαισθητοποίηση τους, καταφέρνοντας να γεμίσουν το καλάθι που είχε στηθεί στην είσοδο του γηπέδου με τρόφιμα μακρά διάρκειας, είδη καθαρισμού και καθαριότητας και φυσικά με παιχνίδια για τα παιδικά χωριά SOS, ο Μακεδονικός προχώρησε επίσης στην ενίσχυση του ορφανοτροφείου “Μέλισσα” και το 2020 ο διοργανώθηκε τηλεμαραθώνιος του ΜΑΚ ΤV, προς ενίσχυση του Συλλόγου Γονέων Παιδιών με Νεοπλασματικές Ασθένειες «ΛΑΜΨΗ»,με το σύλλογο να σκοράρει και εκτός γηπέδων στην κοινωνική ευαισθησία και την αλληλεγγύη.

Στις ιδιόκτητες εγκαταστάσεις του ο Μακεδονικός στεγάζει πολλές αθλητικές κυψέλες – τμήματα. Τα στοιχεία είναι η κατάσταση που ίσχυε το φθινόπωρο του 2020, λίγο πριν τα προβλήματα που δημιούργησε και στον αθλητισμό η πανδημία.

Επιμέλεια αφιερώματος: Νάσος Μπράτσος

Υ.Γ. ευχαριστούμε για την πολύτιμη συνεργασία τον Γεώργιο Παυλάκο γενικό διευθυντή του Μακεδονικού.

 

Διαβάστε το Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2021: Αίας Σαλαμίνας: Συμπλήρωσε 90 χρόνια ζωής και δράσης

Σχετικές ειδήσεις:

Μακεδονικός Νεάπολης: Κύπελλο και στην κοινωνική αλληλεγγύη

Μία μπάλα – ένα χαμόγελο σε ένα προσφυγόπουλο

Σχετικά θέματα

Οι αθλητικές συγκροτήσεις Αρμενίων και Μικρασιατών προσφύγων στο Δουργούτι του Μεσοπολέμου

Τα πρώτα αθλητικά βήματα των Μικρασιατών προσφύγων στη Ν. Ιωνία Αττικής (Α’ μέρος)

Τα πρώτα αθλητικά βήματα των Μικρασιατών προσφύγων στη Ν. Ιωνία Αττικής (B’ μέρος)

Τα πρώτα αθλητικά βήματα των Μικρασιατών προσφύγων στη Ν. Ιωνία Αττικής (Γ’ μέρος)

Α.Ε. Ελευθερούπολης 1929: Με Μικρασιατική ρίζα σε μια διαδρομή προσφοράς μέχρι σήμερα

Ψυχικό 1926: Όταν οι Μικρασιάτες πρόσφυγες ίδρυσαν αθλητικό σωματείο

Οι πρώτες αθλητικές συγκροτήσεις των Μικρασιατών προσφύγων στο συνοικισμό του Κοπανά

Από το 1926 έως σήμερα: Προποντίδα Χαλκίδας η ομάδα των Μικρασιατών προσφύγων

A.Σ. Ποντίων 1928: «Θα εφτάμε Σύλλογον τεμέτερον»

«Ναύαρχος Βότσης»: Πολιτιστική και αθλητική δράση από το 1933 από Μικρασιάτες και Πόντιους πρόσφυγες

Αθλητική κυψέλη από το 1925: Το ert.gr στα γραφεία του Ολυμπιακού Πατρών

B.A.O.-1926: Δημιουργική διέξοδος για τους Μικρασιάτες πρόσφυγες στη Θεσσαλονίκη

Από το όρος του Mίμα έως τα Μέγαρα – Η Μικρασιατική από τις αλάνες του 1937 στα γήπεδα του 2018

ΑΕΚ Χαλκίδας: Η «Εφτάψυχη» ομάδα των προσφύγων και των κυνηγημένων

Ιωνικός Αστέρας Θήβας: Από τα Σώκια της Μ. Ασίας το 1908 στον προσφυγικό συνοικισμό της Θήβας

Ιωνικός Νέας Φιλαδέλφειας: To προσφυγικό σωματείο συνεχίζει την προσφορά του από το 1930

90 χρόνια ιστορίας για τον Ηρακλή Ελευσίνας – Οι Μικρασιάτες πρόσφυγες

Τριγλία Ραφήνας 1931: Η διαχρονική αθλητική και κοινωνική προσφορά των Μικρασιατών προσφύγων

Η αρχόντισσα της Πόλης στα γήπεδα της Αθήνας – Πέρα Κλουμπ με έτος ίδρυσης 1880

www.ert.gr



source https://www.ert.gr/eidiseis/mono-sto-ertgr/apo-tin-prosfygiki-enosi-thessalonikis-eos-ton-makedoniko-93-chronia-istorias/
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Aπό την Προσφυγική Ένωση Θεσσαλονίκης έως τον Μακεδονικό – 93 χρόνια ιστορίας Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">