ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Στην Αθήνα αύριο ο 62ος γύρος Διερευνητικών Επαφών Ελλάδας – Τουρκίας (video)

Τον 62ο γύρο των επαφών με την Τουρκία θα φιλοξενήσει αύριο η Αθήνα, με την ελληνική διπλωματία να υπογραμμίζει σε όλους τους τόνους, τον διερευνητικό χαρακτήρα των συναντήσεων.

Ως προς το διαδικαστικό μέρος, της ελληνικής πλευράς ηγείται ο πρέσβης Παύλος Αποστολίδης και της τουρκικής πλευράς ο Σεντάτ Ονάλ. Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο της ΕΡΤ, Νίκο Σταυρουλάκη, από επίσημης πλευράς τηρείται άκρα μυστικότητα καθώς δεν ανακοινώνεται το μέρος που θα καταλύσουν οι Τούρκοι φιλοξενούμενοι ούτε που θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση ούτε και πότε έρχονται.

Το πλαίσιο που έχει θέσει η Αθήνα είναι πολύ συγκεκριμένο, ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα. Δεν τηρήθηκε αυτό στον 61ο γύρο με την τουρκική πλευρά να θέτει πολύ ευρύτερα ζητήματα, αλλά η Αθήνα δια όλων των αξιωματούχων και δια της κυβερνητικής εκπροσώπου και του δια του υπουργού Εξωτερικών, έχουν τονίσει ότι το πλαίσιο είναι ένα και πολύ συγκεκριμένο είπε ο Νίκος Σταυρουλάκης.

Όπως ανέφερε η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ από την Κωνσταντινούπολη, Αριάνα Φερεντίνου, η τουρκική πλευρά προσέρχεται στην αυριανή συνάντηση έχοντας διαμηνύσει σε όλους τους τόνους ότι επιθυμεί να τεθούν πολύ περισσότερα θέματα από αυτά που έχει δηλώσει η ελληνική πλευρά. Ιδανικά θα ήθελε το βάρος να πέσει σε μια πολιτική διευθέτηση των διμερών διαφορών παρά να αφεθεί στα χέρια της διπλωματίας.

Η περίοδος που μεσολάβησε από την τελευταία συνάντηση των δυο αντιπροσωπειών ήταν γεμάτη εντάσεις και προκλητικές δηλώσεις από την πλευρά της Τουρκίας. Σκοπός να προβάλλει την Ελλάδα ως εκείνη που αποφεύγει το διάλογο που απειλεί και υπονομεύει την Τουρκία με μια πολιτική συμμαχιών στην περιοχή. Και παράλληλα η Άγκυρα προβάλλει την εικόνα ότι εκείνη είναι που θέλει το διάλογο, και την ειρήνη στην περιοχή.

Δεν είναι ακόμη σαφές αν στην αυριανή πρώτη ημέρα των συναντήσεων θα συμμετέχει και ο Ιμπραχίμ Καλίν. Επισήμως επί κεφαλής της τουρκικής αντιπροσωπείας θα είναι και πάλι ο υφυπουργός Εξωτερικών Σεντάτ Ονάλ. Ο Καλίν όπως δήλωσε πρόσφατα σε συνέντευξή του στο Μπλούμπεργκ έχει πιο σημαντικά θέματα με τα οποία ασχολείται, που είναι η λεγόμενη «θετική ατζέντα» με την ΕΕ. Για την επικείμενη διάσκεψη κορυφής της 25ης Μαρτίου, οι πληροφορίες αναφέρουν μπορεί να υπάρξει μια επικαιροποίηση της συμφωνίας για το μεταναστευτικό καθώς η προηγούμενη έχει λήξει. Στο διάστημα αυτό επίσης περιμένουμε μια διάσκεψη του Ερντογάν με ηγέτες της ΕΕ.

Στο μεταξύ, παρά τις ενέργειες της Αθήνας που διευθέτησε το θέμα του χάρτη με την Αίγυπτο, η Άγκυρα επιμένει ότι έχει ανοίξει ένας διάλογος με το Κάιρο σε επίπεδο μυστικών υπηρεσιών. Επιμένει επίσης ότι γίνονται προσπάθειες να αποκατασταθούν οι σχέσεις με τη Σαουδική Αραβία. Ωστόσο, το μεγαλύτερο πρόβλημα που απασχολεί αυτή τη στιγμή την Άγκυρα είναι ότι το τηλέφωνο δεν χτυπά, ο Μπάιντεν δεν έχει ακόμη τηλεφωνήσει στον Τούρκο πρόεδρο, υπάρχουν πολλά διμερή θέματα που βρίσκονται στον αέρα, με το σοβαρότερο, εκείνο των ρωσικών πυραύλων Σ-400.

Πηγή: ΕΡΤ, Ρεπορτάζ: Νίκος Σταυρουλάκης, Αριάνα Φερεντίνου

Σχετικό Άρθρο: Ελλάδα – Τουρκία: Στις 16 Μαρτίου ο 62ος γύρος των διερευνητικών επαφών (video)

www.ertnews.gr



Το άρθρο Στην Αθήνα αύριο ο 62ος γύρος Διερευνητικών Επαφών Ελλάδας – Τουρκίας (video) εμφανίστηκε πρώτα στο ERT.GR.



source https://www.ertnews.gr/eidiseis/ellada/politiki/ayrio-stin-athina-o-62os-gyros-diereynitikon-epafon-elladas-toyrkias/
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Στην Αθήνα αύριο ο 62ος γύρος Διερευνητικών Επαφών Ελλάδας – Τουρκίας (video) Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">