ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Συνεδριάζει ο ΠΟΥ για το εμβόλιο της AstraZeneca – Εν αναμονή γνωμοδότησης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων

Συνεδριάζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για την ασφάλεια του εμβολίου της AstraZeneca μετά από περιστατικά θρόμβωσης που εξετάζεται αν πρόκειται για παρενέργειες και ήδη οδήγησαν 18 χώρες ως τώρα να αναστείλουν προσωρινά την χορήγησή του, ενώ εκτάκτως συνεδριάζει για τον ίδιο λόγο και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων.

Στον κατάλογο των χωρών που σταμάτησαν μέχρι νεωτέρας τους εμβολιασμούς με το συγκεκριμένο σκεύασμα, προστέθηκαν τη Δευτέρα 15 Μαρτίου 2021, Γερμανία, Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία, Κύπρος, Πορτογαλία και Σλοβενία.

Στη χώρα μας, οι συγκεκριμένοι εμβολιασμοί συνεχίζονται έως ότου ανακοινωθούν τα αποτελέσματα έρευνας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων.

Η AstraZeneca επιμένει ότι το εμβόλιο της είναι ασφαλές, κάτι με το οποίο συμφωνούν η Βρετανία και ο Καναδάς.

Συμβουλευτική επιτροπή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας πρόκειται να συζητήσει σήμερα Τρίτη 16 Μαρτίου 2021, για το εμβόλιο της AstraZeneca, καθώς πολλές χώρες αναστέλλουν τη χρήση του εμβολίου έπειτα από αναφορές για μεμονωμένες περιπτώσεις θρόμβων αίματος ή χαμηλού αριθμού αιμοπεταλίων.

Ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου δήλωσε πως τα συστήματα που είναι επιφορτισμένα με την προστασία της δημόσιας υγείας εργάζονται, καθώς πολλές χώρες αναστέλλουν τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca κατά της Covid-19 προκειμένου να διερευνήσουν ενδεχόμενες παρενέργειες. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι τα γεγονότα αυτά συνδέονται με τον εμβολιασμό κατά της Covid-19, αλλά είναι συνηθισμένη πρακτική να τα διερευνούμε, και δείχνει ότι το σύστημα επιτήρησης λειτουργεί και πως υπάρχουν αποτελεσματικοί έλεγχο, διευκρίνισε.

Παρόλα αυτά, η υποδιευθύντρια του ΠΟΥ Σουμία Σουαμινάθαν επανέλαβε πως δεν έχουν καταγραφεί θάνατοι που να συνδέονται με εμβόλια κατά της Covid-19.
“Απ’ ό,τι έχουμε δει μέχρι τώρα στα προκαταρκτικά δεδομένα, δεν υπάρχει αύξηση των περιπτώσεων θρομβοεμβολικών γεγονότων”, δήλωσε από την πλευρά της η Μαριάντζελα Σιμάο, υπεύθυνη για την πρόσβαση σε φάρμακα και σε προϊόντα υγείας. Η επιστήμονας υπογράμμισε επίσης πως, για την ώρα, το όφελος από τον εμβολιασμό υπερέχει των κινδύνων που συνδέονται με την Covid-19. Μπορεί μερικές χώρες να ανέστειλαν τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca, όμως άλλες συνεχίζουν να το χρησιμοποιούν και άλλοι οργανισμοί λένε πως τα οφέλη υπερέχουν οποιωνδήποτε κινδύνων.

www.ertnews.grΤο άρθρο Συνεδριάζει ο ΠΟΥ για το εμβόλιο της AstraZeneca – Εν αναμονή γνωμοδότησης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων εμφανίστηκε πρώτα στο ERT.GR.source https://www.ertnews.gr/eidiseis/epistimi/evzoia/ygeia/synedriazei-o-poy-gia-to-emvolio-tis-astrazeneca-en-anamoni-gnomodotisis-toy-eyropaikoy-organismoy-farmakon/
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Συνεδριάζει ο ΠΟΥ για το εμβόλιο της AstraZeneca – Εν αναμονή γνωμοδότησης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">