ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Οδεύοντας προς την ουσιαστική ισότητα των φύλων στην κοινωνία


Η ισότητα των φύλων έχει καταχωρηθεί συνταγματικά, όμως ακόμα χρειάζονται πολλά βήματα προκειμένου να εφαρμοστεί στην πράξη η ουσιαστική ισότητα. Καταλυτικός παράγοντας για αυτό είναι η δημιουργία πραγματικών ισότιμων συνθηκών, προκειμένου και τα δύο φύλα να έχουν ίσα δικαιώματα, ίσες ευκαιρίες, αλλά και ισότιμη πρόσβαση σε όλα, ενάντια σε κάθε διάκριση με βάση το φύλο.

Της Ντόρας Πάλλη
Γενική Γραμματέας «Εθνική Ολυμπιακή Ακαδημία», Υποδιευθύντρια
«Διεθνές Κέντρο Ολυμπιακής Εκεχειρίας»

Παρά λοιπόν το γεγονός ότι στον σύγχρονο κόσμο έχει εμπεδωθεί στην συνείδηση των πολιτών η ίση παρουσία και συμμετοχή των γυναικών σε όλες τις δραστηριότητες, χρειάζονται ακόμα ενέργειες για να επιτευχθεί η αρμονικότερη ποσοστιαία αναλογία στην συμμετοχή ανδρών -γυναικών στα πεδία της καθημερινότητας.

Ολοένα και περισσότερο, αναγνωρίζεται καθημερινά η ανάγκη για μεγαλύτερη ποσοστιαία συμμετοχή και παρουσία των γυναικών στην επαγγελματική, κοινωνική, και οικονομική ζωή. Η δυσαναλογία είτε ως "εικόνα" είτε αριθμητικά -στατιστικά είναι εμφανής.

Διότι μπορεί να μην υπάρχουν "άβατες" περιοχές όμως υπάρχουν γκρίζες ζώνες, όπου είτε τα στερεότυπα του παρελθόντος, είτε η "εθιμική" ή καθιερωμένη τάξη πραγμάτων δημιουργεί εμπόδια, δυσκολίες, ή πρόσθετες δυσχέρειες στην διακριτή -συμμετοχή των γυναικών σε ανάλογη ποσόστωση με αυτή των ανδρών.

Στο πλαίσιο αυτό σε διεθνές επίπεδο αναπτύσσεται πρωτοβουλία ενδυνάμωσης της παρουσίας των γυναικών, περαιτέρω άμβλυνσης των δυσχερειών ή εμποδίων στην ταυτόχρονη, ίση και ανεπηρέαστη, από το φύλο, προσέγγιση- αντιμετώπιση των ανθρώπων.

Η παγκόσμια εξέλιξη εστιάζει στο να εξαλειφθούν οι αντιλήψεις που διαμορφώνονται, λαμβάνοντας ως κριτήριο άμεσο ή έμμεσο την διάκριση με βάση το φύλο. Διότι όσο συνεχίζεται αυτή η διακριτική προσέγγιση δε θα αναπτύσσεται η έννοια του "ανθρώπου" η οποία και είναι η μόνη που πρέπει να ισχύει ως αντίληψη στην σύγχρονη κοινωνία.

Θα αναφερθώ χαρακτηριστικά σε μια πρόσφατη δράση στο ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όπου αξιολογήθηκε η πρόοδος που σημειώθηκε στα δικαιώματα των γυναικών τα τελευταία 25 χρόνια και οι προκλήσεις που εξακολουθούν να υπάρχουν.

Διαπιστώθηκε ότι κανένα κράτος μέλος της ΕΕ δεν έχει επιτύχει πλήρως τους στόχους που ορίζονται στην Διακήρυξης της Πλατφόρμας Δράσης του Πεκίνου (BPFA), όπως δείχνει η 5η επισκόπηση του BPFA που δημοσίευσε το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για την Ισότητα των Φύλων το 2020. Στο ίδιο ψήφισμα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επαναλαμβάνει την έκκλησή του προς τα κράτη μέλη της Ε.Ε. να ξεμπλοκάρουν την Οδηγία για τις γυναίκες στα διοικητικά συμβούλια και να ασκήσουν πιέσεις για στόχους, σχέδια δράσης, χρονοδιαγράμματα και προσωρινά ειδικά μέτρα της ΕΕ για την επίτευξη ισόρροπης εκπροσώπησης σε όλες τις εκτελεστικές, νομοθετικές και διοικητικές θέσεις.

Η πραγματική ισότητα των φύλων προϋποθέτει όμως πάνω από όλα την αλλαγή της κοινωνίας και την αλλαγή της πολιτικής μας κουλτούρας για τον τρόπο που πραγματώνουμε την ισότητα των φύλων στην καθημερινή πολιτική, οικονομική, επιχειρηματική, αλλά και κοινωνική ζωή μας. Προϋποθέτει ένα περιβάλλον που δεν θα αναπαράγει σεξιστικές αντιλήψεις και μισογυνικές πρακτικές, ένα περιβάλλον που δεν θα ανέχεται το ρατσισμό και οποιαδήποτε μορφή βίας κατά των γυναικών.

Σημείωση του Γλυφάδα web: Αν γυρίσουμε τον χρόνο αρκετά πίσω - δεκαετίες - σε τοπικό επίπεδο υπήρχε κάποιος ο οποίος διακύρηξε αρκετά πυκνά συχνά την ισότητα , και συγκεκριμένα ήταν ο μοναδικός ο οποίος επικροτούσε την αλλαγή πλεύσης σε επίπεδο Ο.Τ.Α - Δήμου Γλυφάδας -  με γυναίκα δήμαρχο. 

Έκτοτε ο ανδροκρατούμενος διοικητικά δήμος Γλυφάδας διοικείται παρασκηνιακά από τις γυναίκες . . . ενώ στο προσκήνιο υφίστανται οι δήμαρχοι. 

Είναι ο βασικός παράγοντας που ακόμα και σήμερα , ενώ έχουν καλυφθεί άπαντες σε τοπικό επίπεδο , μένει εκτός ο πρωτεργάτης. Βιώνουμε αδιάλειπτα την ανισότητα , σε όλα τα επίπεδα - άπαντες - ( όλοι ) - διότι η ισότητα δεν έχει φύλο, αν και ομολογουμένος η ισότητα είναι θηλυκού γένους. 

# Πως μπορεί να προκύψει πραγματική ισότητα σε ένα κοινωνικό σύνολο στη χώρα μας όταν ένας πολίτης διαθέτει IQ 270 και η πλειονότητα των υπολοίπων 130 - 160 ; Παράλληλα και το αντίστοφο. Πως μπορεί να προκύψει πραγματική ισότητα σε ένα κοινωνικό σύνολο όταν ένας πολίτης διαθέτει IQ 100 και οι υπόλοιποι/ες 130 - 160 ;

Είναι σαφές ότι στην πρώτη περίπτωση η πλειονότητα θα ακολουθήσει οτιδήποτε μπορεί ώστε να μειώσει το άτομο που υπερτερεί νοητικά. Στον αντίποδα έχουμε συνολικά διαπιστώσει επί δεκαετίες το  bullying που γινόταν στα ΑΜΕΑ παιδιά. Ευτυχώς που αλλάζουν ορισμένα πράγματα στις μέρες μας, έστω και πολύ αργά.
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Οδεύοντας προς την ουσιαστική ισότητα των φύλων στην κοινωνία Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">