ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Αλ. Τσίπρας: Γιατί σας κατηγορώ κ. Μητσοτάκη (video)

Ευθεία επίθεση στο πρόσωπο του Κυριάκου Μητσοτάκη εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής ο Αλέξης Τσίπρας κατά την έναρξη της “μονομαχίας” μεταξύ των δύο για την επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε σχετικά με τα περιστατικά αστυνομικής βίας, επαναλαμβάνοντας την κατηγορία ότι ο πρωθυπουργός “επιλέγει ως βασική στρατηγική την ένταση και το διχασμό”.

Σας κατηγορώ γιατί υποσχεθήκατε ασφάλεια, αυτό που προκαλέσατε και αυτό ζούμε αυτή τη στιγμή στη χώρα είναι ένα ζοφερό καθεστώς ανασφάλειας, που απλώνεται σε όλες τις σφαίρες της κοινωνικής και προσωπικής ζωής. Στην εργασία, στην προστασία της υγείας, στο φόβο για το μέλλον, και τώρα τελευταία και στο φόβο της καταστολής. Σας κατηγορώ κ. Μητσοτάκη, γιατί δεν κατανοείτε ότι απέναντί σας δε βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ολόκληρη η ελληνική κοινωνία”, ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας, από το βήμα της Βουλής.

Ξεκινώντας την ομιλία του, ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε τη συμπαράστασή του στα θύματα της αστυνομικής βίας και τον ειδικό φρουρό που τραυματίστηκε στη Νέα Σμύρνη και απευθυνόμενος στον Πρωθυπουργό τόνισε:

“Σήμερα, μετά τα όσα έχουν συμβεί τι τελευταίες ημέρες, δεν είμαι εδώ απλά για να σας ρωτήσω. Ήρθα να σας κατηγορήσω”

Σας κατηγορώ γιατί στη πιο κρίσιμη στιγμή για την ελληνική κοινωνία, με τους πολίτες πιεσμένους, κουρασμένους, απελπισμένους από τη πανδημία, εσείς επιχειρείτε να ξεφύγετε από τις ευθύνες σας, επιλέγοντας ως βασική σας στρατηγική την ένταση και το διχασμό.

Σας κατηγορώ, όχι μόνο γιατί αποτύχατε με τραγικά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση της πανδημίας, αλλά και γιατί ακόμα και σήμερα, με χιλιάδες νεκρούς, χιλιάδες κρούσματα, και εκατοντάδες να χαροπαλεύουν στις ΜΕΘ, εξακολουθείτε να αγνοείτε τη σκληρή πραγματικότητα.

Και ακόμα χειρότερα: Να εμφανίζετε στους πολίτες μια πλαστή πραγματικότητα.

Κι ακόμα χειρότερα κι από αυτό: Να εκμεταλλεύεστε την πανδημία ως ευκαιρία για να επιβάλλετε σκληρά μέτρα, περιορισμούς στη δημοκρατία και στα δικαιώματα, αντιλαϊκές ρυθμίσεις.

Σας κατηγορώ γιατί ενώ αποτύχατε στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσηςς που χτυπάει εκατομμύρια νοικοκυριά, και οδηγεί σε μια κοινωνία απογοήτευσης, εσείς επιμένετε να κρύβεστε πίσω από κατασκευασμένους αριθμούς, και να μοιράζετε χάντρες στη μεσαία τάξη και τους εργαζόμενους, την ίδια στιγμή που με όσα κάνετε και όσα δεν κάνετε, προετοιμάζετε οικονομική και κοινωνική τραγωδία.

“Πρωτοφανής διασπάθιση του δημοσίου χρήματος”

Σας κατηγορώ γιατί εν μέσω πανδημίας και κρίσης η κυβέρνησή σας έχει αποδυθεί σε μια πρωτοφανή διασπάθιση του δημόσιου χρήματος με απευθείας αναθέσεις, ανεξέλεγκτες προμήθειες εκατομμυρίων, προκλητικά ρουσφέτια, «χορηγίες» παντός είδους σε παντός είδους «ημετέρους».

“Σας κατηγορώ γιατί διαβρώσατε έναν από τους πυλώνες της δημοκρατίας που είναι η ενημέρωση του πολίτη”.

Με μια πρωτοφανή επιχείρηση εξαγοράς, εκβιασμών, και πιέσεων, με σημαία τις γνωστές λίστες της κρατικής διαφήμιση, μετατρέπετε το αγαθό της ενημέρωσης σε προπαγάνδα.

Σας κατηγορώ γιατί όχι σε μία, αλλά σε πολλές περιπτώσεις, επιδεικνύετε μια απαράδεκτη υπεροψία και αλαζονεία, παραβιάζοντας ανέμελα και προκλητικά τα σκληρά μέτρα που εσείς επιβάλλετε στους πολίτες.

Σας κατηγορώ γιατί με τη στάση σας αυτή υπονομεύσατε την εμπιστοσύνη του πολίτη όχι μόνο απέναντι στην κυβέρνησή σας, αλλά και απέναντι -κι αυτό είναι τραγικό- στους επιστήμονες, πίσω από τους οποίους κρύβετε την ολιγωρία και την ανικανότητά σας στην αντιμτώπιση της πανδημίας.

Σας κατηγορώ, τέλος, γιατί μπροστά στα αδιέξοδα της πολιτικής σας, στη φθορά της κυβέρνησης και της εικόνας σας, αντιδράτε με ένα τρόπο όχι απλώς σπασμωδικό, επιπόλαιο, ανεύθυνο, αλλά και επικίνδυνο.

Επιστρατεύοντας την καταστολή αντί για την πειθώ, το ψέμα αντί για την αλήθεια, την εξαπάτηση αντί για το διάλογο.

Και τελικά τον διχασμό αντί για την αναγκαία σε τέτοιες στιγμές κοινωνική ειρήνη.

“Η κοινωνία είναι οργισμένη, όχι μόνο από τη πορεία της πανδημίας και της οικονομίας. Όχι μόνο από τα μέτρα εγκλεισμού και αποστασιοποίησης.

Από το πιο μακροχρόνιο και αναποτελεσματικό λοκνταουν σε όλη την Ευρώπη, αλλά και από την υποκρισία σας κε Μητσοτάκη. Μια υποκρισία που γεννά το αίσθημα της αδικίας και της αγανάκτησης. Και αντί να κατανοήσετε ότι εσείς προκαλείτε την οργή, καταφεύγετε στον αυταρχισμό και την καταστολή.», συνέχισε ο κ. Τσίπρας.

“Η οργή των νοικοκυραίων μιας μεσοαστικής περιοχής της Αθήνας που τη μετατρέψατε σε εμπόλεμη ζώνη”

«Δε φτάνει η καταστολή της ζωής και της καθημερινότητάς μας από τα αναγκαστικά περιοριστικά μέτρα, έχουμε τώρα και τα τάγματα εφόδου της αστυνομίας σας, να κακοποιούν νέους, οικογένειες επειδή βγήκαν μια βόλτα στη πλατεία της γειτονιάς τους. Και να δημιουργείτε στους πολίτες την αίσθηση ότι βρίσκονται σε κατάσταση πολιορκίας. Στις γειτονιές τους και στα σπίτι τους.

Μας είπατε ότι η οργή δεν οδηγεί πουθενά. Θα συμφωνήσουμε. Γιατί υπάρχει όμως αυτή η οργή αναρωτηθήκατε ;

Γιατί ενώ έχετε αποτύχει παταγωδώς, δεν έχετε την ευθιξία να πείτε μια συγνώμη, να αναλάβετε μια ευθύνη.

Γιατί την ώρα που κυνηγάτε τους πολίτες και επιβάλλετε δυσβάσταχτα πρόστιμα, εσείς βολτάρετε ανέμελα στην Πάρνηθα και γλεντάτε στην Ικαρία.

Γιατί τόσους μήνες όλο λέτε ότι πετύχατε ότι τα κάνετε όλα τέλεια όλο η κατάσταση βρίσκεται εκτός ελέγχου.

Και κάθε φορά που αποφασίζετε μέτρα τα φορτώνετε όλα στον ταλαιπωρημένο πολίτη.

Για αυτό υπάρχει οργή. Και δεν είναι η οργή των μπαχαλάκηδων. Είναι η οργή των νοικοκυραίων. Αυτή την οργή να φοβάστε. Η οργή των νοικοκυραίων μιας μεσοαστικής περιοχής της Αθήνας που τη μετατρέψατε σε εμπόλεμη ζώνη.»

«Και το χειρότερο είναι ότι αυτό που είδαμε στη Νέα Σμύρνη δεν είναι οι «υπερβολές» κάποιων θερμοκέφαλων. Δεν είναι ένα μεμονωμένο περιστατικό. Είναι η στρατηγική σας επιλογή.

Γιατί και άλλες φορές υπήρξαν πράγματι υπερβολές από επίορκους αστυνομικούς, που καταδικάστηκαν όμως αμέσως από την πολιτική ηγεσία.

“Δεν επιλέξατε να ζητήσετε μια συγνώμη”

Έστω από το στόμα του υπουργού.

Όχι μόνο δεν θέσατε αμέσως σε διαθεσιμότητα τον δράστη αστυνομικό.

Αλλά δώσατε και σκονάκια στους βουλευτές σας να στοχοποιούν το θύμα, βγάζοντας στη δημοσιότητα το φάκελο των πολιτικών του φρονημάτων.

Διαδίδοντας το όνομά του και τα πιστεύω του σε πανελλήνια μετάδοση.

Λες και τα πολιτικά φρονήματα ενός πολίτη αποτελούν δικαιολογία για τη κακοποίησή του.

Σε ποιες εποχές μας γυρίζετε κύριε Μητσοτάκη ;

Και αναρωτιέμαι πως γίνονται ορισμένα πράγματα :

Για τον πολίτη που ξυλοκοπήθηκε στη Νέα Σμύρνη, μέσα σε λίγες ώρες ξέρατε και τι καφέ προτιμάει.

Για τον Λιγνάδη που διορίσατε Καλλιτεχνικό διευθυντή στο Εθνικό, εδώ και ενάμισι χρόνο είχατε πλήρη άγνοια και πέσατε από τα σύννεφα.

“Περίεργο αυτό το επιτελικό κράτος”

Αλλά το χειρότερο από όλα, αυτό για το οποίο πιο πολύ από όλα σας κατηγορώ, κύριε Μητσοτάκη είναι ότι εσείς προσωπικά είστε ο ενορχηστρωτής της έντασης.

Ενώ τη περασμένη Τρίτη είχατε τη πληροφορία από τις αρχές, πληροφορία που μόνο εσείς θα μπορούσατε να έχετε, ότι χούλιγκαν από όλες τις ποδοσφαιρικές ομάδες της Αττικής θα συνέρρεαν στη Νέα Σμύρνη για να αμαυρώσουν την ειρηνική διαμαρτυρία των πολιτών, αντι να φροντίσετε να τους απομονώσετε, αντί να φροντίσετε να διασφαλίσετε την ασφάλεια των διαδηλωτών, το μόνο που φροντίσατε ήταν να ρίξετε τις ευθύνες στους πολιτικούς σας αντιπάλους.

Με προσωπική σας δήλωση, μάλιστα, λίγο πριν τα επεισόδια.

Και ενώ το βράδυ πια, κινδύνευσε ένας αστυνομικός από την αγριότητα όχι των ειρηνικών διαδηλωτών – και το ξέρατε- Ούτε καν των συνήθως υπόπτων αντιεξουσιαστών – και το ξέρατε. Εσείς επιλέξατε να κάνετε ένα διχαστικό διάγγελμα, αφήνοντας υπονοούμενα για τους πολιτικούς σας αντιπάλους.»

“Στήνετε συνειδητά σκηνικό αστυνομικού κράτους”

‘Οπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας αυτό αποκαλύφθηκε βήμα-βήμα:

“Όταν τον Οκτώβρη του 2019, η αστυνομία έμπαινε σε κινηματογράφους για να βγάζει νέους ανθρώπους σηκωτούς επειδή έβλεπαν το “Joker”.

Όταν το Δεκέμβρη του 2019, μαινόμενοι άνδρες της ΔΡΑΣΗ έμπαιναν στο σπίτι του Δημήτρη Ινδαρέ, τον έδεναν πισθάγκωνα, του έβαζαν κουκούλα και τον βασάνιζαν.

Όταν τον περασμένο Φλεβάρη, άνδρες των ΜΑΤ στη Χίο έσπαγαν αμάξια και έβριζαν τους κατοίκους αποκαλώντας τους τουρκόσπορους.

Όταν η αστυνομία τον Οκτώβρη, ξυλοκοπούσε και προχωρούσε σε συλλήψεις μαθητών στο Μαρούσι, τους οποίους κρατούσε επί τέσσερις μέρες φυλακισμένους στη ΓΑΔΑ σαν κοινούς εγκληματίες.

Όταν τον Ιούνιο, κατά τη διάρκεια συλλαλητηρίου στον Βόλο, ο 27χρονος Βασίλης Μάγγος έπεφτε θύμα ξυλοδαρμού από άνδρες των ΜΑΤ και ΟΠΚΕ και ένα μήνα μετά άφηνε την τελευταία του πνοή.

Όταν το Μάϊο η αστυνομία επιτέθηκε αναίτια σε νέους και νέες που απλά κάθονταν στις πλατείες στην Αγ. Παρασκευή, την Κυψέλη, την Καλλιθέα και την Άνω Πόλη Θεσσαλονίκης

Όταν άνδρες των ΜΑΤ το Νοέμβρη, ψέκαζαν πεντάχρονο παιδί με τη μητέρα του σε έφοδό τους σε καφετέρια στο Γαλάτσι.

Όταν τα ΜΑΤ επιτέθηκαν αναίτια στους χιλιάδες ανθρώπους που γιόρταζαν μια σπουδαία δημοκρατική νίκη της κοινωνίας μας, την καταδίκη των νεοναζί της Χρυσής Αυγής.

Σα πολλά δεν είναι όλα αυτά για να είναι μεμονωμένα περιστατικά;¨Όλα αυτά δείχνουν μια αποχαλίνωση. Μια ανεξέλεγκτη κατάσταση για την οποία κανένας και ποτέ δεν ανέλαβε την ευθύνη”.

“Επιλογή πόλωσης και διχασμού”- Παντού προκαλείτε -Από την κακοποίηση Ινδαρέ μέχρι το ΑΠΘ”

«Εμείς όμως κύριε Μητσοτάκη, σε αντίθεση με εσάς που δε βρήκατε ακόμη μια λέξη να πείτε για την αστυνομική βία, από το πρώτο δευτερόλεπτο, ρητά και απερίφραστα καταδικάσαμε την επίθεση στον αστυνομικό.

Ζητώντας να σταματήσει ο φαύλος κύκλος της βίας και της έντασης.

Εσείς, ρητά καταδικάσατε μόνο τη μία πλευρά και τους πολιτικούς σας αντιπάλους.

Στους οποίους επιθυμείτε να φορτώσετε κάθε ακρότητα, πιστεύοντας ότι έτσι θα ξεφορτωθείτε τις δικές σας ευθύνες.

Αυτή όμως δεν είναι η αποστολή ενός πρωθυπουργού, που οφείλει να είναι εγγυητής της ενότητας και της ομαλότητας.Αυτή είναι μια επικίνδυνη στάση.

Γιατί αποδεικνύετε ότι δε σας ενδιαφέρει και δεν είστε σε θέση να εγγυηθείτε την ακεραιότητα και την ασφάλεια, ούτε των πολιτών ούτε των αστυνομικών. Παρά μονάχα σας ενδιαφέρει να συκοφαντήσετε τους αντιπάλους σας.

Αποδεικνύετε επίσης ότι η εντεινόμενη βία της αστυνομίας, είναι ξεκάθαρα πολιτική σας επιλογή. Επιλογή πόλωσης και διχασμού.

Και είναι δεκάδες τα περιστατικά, δεν είναι ένα.

Από την κακοποίηση Ινδαρέ, μέχρι την κακοποίηση του νέου στη Νέα Σμύρνη.

Από την επιμονή να βάλετε αστυνομία στα πανεπιστήμια μέχρι τις καθημερινές επιθέσεις σε νέους ανθρώπους. Εσείς δεν επιδιώκετε την ασφάλεια. Εσείς σπέρνετε το φόβο και την ανασφάλεια.

Και σχεδόν παντού προκαλείτε. Με βίαιες παρεμβάσεις, απρόκλητες παρεμβάσεις, εκεί που δεν υπάρχει κανένας λόγος. Όπως για παράδειγμα χθες με την έφοδο στο ΑΠΘ, δήθεν για λύση μιας κατάληψης, ενώ είχε ήδη από τη προηγούμενη ημέρα ανακοινωθεί η απόφαση των φοιτητών να αποχωρήσουν λίγες μόνο ώρες αργότερα από την έφοδο της αστυνομίας.

“Κ. Μητσοτάκη, δεν μπορείτε πια”

«Αντί να δίνετε λύσεις, φορτώνετε την κοινωνία με νέα προβλήματα. Γιατί ενώ έχετε την ευθύνη για τη ζημιά που μεγαλώνει μέρα με τη μέρα, έρχεστε και τους φωνάζετε μέσα στα σπίτια τους, με primetime διάγγελμα: Ότι όσοι δε συμφωνούν με σας, θα τους τιμωρήσετε. Δεν καταλαβαίνετε πόσο προσβλητικό είναι αυτό για ανθρώπους που βρίσκονται τους 8 από τους 12 τελευταίους μήνες στα σπίτια τους;

Δεν καταλαβαίνετε ότι ενώ εσείς παίζετε παιχνίδια με την κοινωνική ειρήνη, την ίδια στιγμή παίζετε με την υπομονή χιλιάδων ανθρώπων;

Στο εμπόριο, τον τουρισμό, την εστίαση;

Δεν καταλαβαίνετε ότι ενώ εσείς σκαρφίζεστε αόρατους εχθρούς, ο πραγματικός εχθρός γεμίζει τα νοσοκομεία και τις ΜΕΘ;

Δεν καταλαβαίνετε ότι ενώ εσείς φαντάζεστε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ξεσηκώνει τον κόσμο, αυτοί που κατέβηκαν με τις οικογένειες και τους φίλους τους στη Νέα Σμύρνη, είναι και άνθρωποι που σας ψήφισαν και τους διαψεύσατε;

Σας κατηγορώ, λοιπόν, κύριε Μητσοτάκη ότι συνειδητά καλύπτετε την ατιμωρησία στα περιστατικά αστυνομικής αυθαιρεσίας.

Σας κατηγορώ επίσης ότι αντιμετωπίζετε την ελληνική αστυνομία ως βραχίονα του κομματικού σας μηχανισμού.

Ότι προσλαμβάνετε εκτός ΑΣΕΠ ειδικούς φρουρούς, χωρίς κανένα σοβαρό κριτήριο. Και μετά τους ρίχνετε στο πλήθος όπως βολεύει την πολιτική σας ατζέντα.

“Δεν υπάρχει ασφάλεια χωρίς ελευθερία, όπως και ελευθερία χωρίς ασφάλεια”

Να δούμε τέλος, είπε ο Αλέξης Τσίπρας, πώς θα μπορέσουμε να αναδιοργανώσουμε σε βάσεις σύγχρονες και ευρωπαϊκές την αστυνομία μας. Με την κατάργηση μονάδων που στόχος τους δεν είναι το έγκλημα, αλλά ο λαός και τα κοινωνικά κινήματα. Με τη σωστή εκπαίδευση και μετεκπαίδευση των αστυνομικών.

Με μια μεγάλη οργανωμένη προσπάθεια, να προσεγγίσει ο αστυνομικός τον πολίτη όχι ως φόβητρο, αλλά ως εγγύηση της ασφάλειάς του. Να είναι ο αστυνομικός δίπλα και όχι απέναντι στον πολίτη. Να του εμπνέει εμπιστοσύνη και ασφάλεια όχι φόβο και τρόμο.

“Εσείς δε ζητάτε ενότητα. Ζητάτε σιωπή”

“Σας κατηγορώ, λοιπόν, ότι όταν μιλάτε για ενότητα, μιλάτε υποκριτικά. Σε μια δημοκρατία, ενότητα δεν είναι η αποδοχή της επιθυμίας του ενός. Αλλά εσείς δε ζητάτε ενότητα. Ζητάτε σιωπή. Να μη μιλάει κανείς. Να μην αμφισβητεί κανείς. Να κάτσουν όλοι σπίτια τους ήσυχα. Επιλέγετε την όξυνση. Προωθείτε το διχασμό. Γιατί στην πραγματικότητα φοβάστε αυτά που σήμερα ενώνουν τους Έλληνες. Φοβάστε αυτό που για τόσους μήνες προκαλέσατε”,είπε ο κ. Τσίπρας.

“Πυροτέχνημα η Επιτροπή Αλιβιζάτου”

«Στήσατε επιτροπή για τη διερεύνηση της αστυνομικής βίας και θέσατε επικεφαλής έναν πανεπιστημιακό, τον κο Αλιβιζάτο. Αυτή η επιτροπή όπως μάθαμε πρόσφατα από τον ίδιο, δεν υφίσταται εδώ και πάνω από ένα χρόνο”, ανέφερε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: “Γιατί μετά την υπόθεση Ινδαρέ, όπως ο ίδιος ο κος Αλιβιζάτος περιγράφει στο βιβλίο που πρόσφατα εξέδωσε, αντιλαμβανόμενος ότι ο ρόλος του ήταν διακοσμητικός εξέδωσε ανακοίνωση λέγοντας ότι δεν θα επιτρέψει η επιτροπή του να χρησιμοποιηθεί ως άλλοθι για τη κάλυψη έκνομων ενεργειών της αστυνομίας.

Και όταν είδε ότι η αστυνομία του κ. Χρυσοχοίδη όχι μόνο δε ζητά συγνώμη από τον Ινδαρέ αλλά επιπλέον τον κατηγορεί και για συμπαιγνία με τους καταληψίες, αποφάσισε να επισπεύσει τη κατάθεση του πορίσματός και να παύσει τη λειτουργία της. Έκτοτε ουδείς ενδιαφέρθηκε. Ούτε να ρωτήσει ούτε να απαντήσει στην Επιτροπή. Ήταν προφανώς μιας χρήσης.

Σπεύσατε όμως προχθές και κατόπιν της ερώτησής μου να τον φωνάξετε στο Μαξίμου. Και ώς εκ θαύματος μετά από ένα χρόνο βρέθηκε και η απάντηση στο πόρισμά του. Μόνο που η απάντηση έχει προχθεσινή ημερομηνία και συντάχθηκε ένα χρόνο μετά, μόνο και μόνο για να μη εξευτελιστείτε”.

H δευτερολογία: “Να συμφωνήσουμε στον τρόπο επιλογής της ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ.”

“Αυτό που πρέπει να κατανοήσετε είναι ότι είμαστε η μοναδική χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με λοκντάουν επί πέντες συνεχόμενους μήνες κι αυτό βαραίνει κάθε πολίτη, με τα νοσοκομεία ξανά και ξανά στο κόκκινο, διότι από τις 7 Ιουλίου μέχρι τον Μάρτη δεν κάνατε τίποτα”, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας στη δευτερολογία του χαρακτηρίζοντας την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη “εξαιρετικό δείγμα ενός πρωθυπουργού που θέλει να διχάσει”.

“Φτιάξατε 200 κλίνες, αλλά αυτή τη στιγμή είναι 100 πολίτες με πρόχειρους αναπνευστήρες”, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε: “Αν θα έχουμε θανάτους που θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, αυτό είναι το κρίσμο ερώτημα. Μας είπατε ότι είμαστε στο μέσο όρο της ΕΕ αλλά είμαστε τρίτοι από τον πάτο”.

“Για την πιο αμήχανη και ασυνάρτητη ομιλία του, ο πρωθυπουργός αφιέρωσε 22 λεπτά για να πει ότι η κυβέρνηση τα έχει πάει καλά με την πανδημία, την ώρα που θρηνούμε χιλιάδες νεκρούς και είμαστε 5 μήνες σε λοκντάουν”, έκανε λόγο ο κ. Τσίπρας.

“Ζητήστε επιτέλους μια κανονική συγγνώμη κ. Μητσοτάκη”

“Η μόνη σας καλή στιγμή ήταν όταν ζητήσατε συγγνώμη αλλά και αυτή ήταν μισή και την απαξιώσατε με αναφορές στο 2016 και 2017. Δεν ζητήσατε συγγνώμη όμως για τα περιστατικά της Νέας Σμύρνης ούτε για την αύξηση των καταγγελιών κατά 75% για περιστατικά βίας επί των ημερών σας. Αν είχατε ζητήσει ή εσείς ή ο υπουργός σας την Κυριακή μία ολόκληρη συγγνώμη δεν θα είχαμε τα επεισόδια της Τρίτης στη Νέα Σμύρνη”, ανέφερε.

Απαντώντας στην κατηγορία του πρωθυπουργού περί “αριστερής καταστολής”, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε σε ομιλία του κ. Μητσοτάκη όταν ήταν στην αξιωματική αντιπολίτευση, στην οποία καλούσε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να λύσει τα χέρια της αστυνομίας. “Πότε λέγατε αλήθεια και πότε ψέματα”, ρώτησε ο κ. Τσίπρας.

Στη συνέχεια κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι επανέφερε ρουσφετολογικές προσλήψεις στην Ομάδα ΔΙΑΣ, “προσλαμβάνοντας παιδιά δίχως εκπαίδευση”.

“Παιδιά χωρίς πανελλαδικές εξετάσεις που δεν ξέρουν τα βασικά για το κράτος Δικαίου, οι ανεκπαίδευτοι οι αστυνομικοί που προσλάβατε”, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι με την παράκαμψη της κανονικής διαδικασίας πρόσληψης των αστυνομικών, ρίχνει στο δρόμο νέους ανθρώπους που είναι ανεκπαίδευτοι και φανατισμένοι.

Ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε επικίνδυνη την Ομάδα Δράση και δεσμεύτηκε για την κατάργησή της “όταν επιστρέψει ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία”.

“Να συμφωνήσουμε στην επιλογή της ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ. από διακομματική επιλογή. Να τελειώσει την η εποχή των δικών μας και δικών σας. Να υπάρχει μία μόνη διαδικασία πρόσληψης στην ΕΛΑΣ, μόνο μέσα από τις Πανελλήνιες. Οι ειδικοί φρουροί πρέπει να επανεκπαιδευτούν”, επεσήμανε.

“Τί γίνεται με την ένορκη διοικητική εξέταση στην οποία είχατε δεσμευτεί κ. Χρυσοχοΐδη, με την ΕΔΕ για ξυλοδαρμούς κατά πολιτών;”, ρώτησε στη συνέχεια ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην υπόθεση Μάγγου και τον νεαρό που κακοποιήθηκε και πέθανε ένα μήνα μετά.

“Όταν μια εξουσία καταφεύγει στον αυταρχισμό, βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο”, ανέφερε ο κ.Τσίπρας.

Αναφερόμενος στο πόρισμα της επιτροπής Αλιβιζάτου, ο κ. Τσίπρας ρώτησε τον κ. Μητσοτάκη τι έκανε με το πόρισμά της. Η επιτροπή έθεσε κατά βάση δύο ζητήματα: Την ατιμωρησία και τα διακριτικά στις στολές. “Πώς επιτρέπετε να μη φορούν οι αστυνομικοί διακριτικά στις στολές ενώ υπάρχει η σχετική διαταγή;” είπε ο κ. Τσίπρας.

Σε ό,τι αφορά τις κάμερες, το θέμα είναι να μπουν κάμερες στα αστυνομικά τμήματα όπου γίνονται τα περιστατικά αυθαιρεσίας.

“Επικαλείστε τις απόψεις του κ. Αλιβιζάτου και όχι το πόρισμά του. Μα ο κ. Αλιβιζάτος δεν είναι ΣΥΡΙΖΑ.”

“Προπαγανδιστική φτήνια το αφήγημα περί διαδηλώσεων”, είπε στη συνέχεια ο Αλέξης Τσίπρας, κατηγορώντας τον κ. Μητσοτάκη ότι είναι φτηνό το αφήγημα ότι η έξαρση της επιδημίας οφείλεται στις διαδηλώσεις. “Μετά τη μεγάλη συγκέντρωση στο Εφετείο, δεν είχαμε έξαρση των κρουσμάτων”, ανέφερε.

“Σταματήστε την εργαλειοποίηση της τρομοκρατίας”, κάλεσε στη συνέχεια και απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη είπε: “Σέβομαι την οικογένεια Μπακογιάννη. Αλλά εσείς κ. Μητσοτάκη πρέπει να σταματήσετε την ταύτιση με την τρομοκρατία όσων αγωνιούν για το κράτος δικαίου και δεν θέλουν να ηρωοποιηθεί ένας τρομοκράτης δολοφόνος”.

Κλείνοντας, ο Αλέξης Τσίπρας είπε: “Κ. Μητσοτάκη τα όνειρα της νέας γενιάς θα γίνουν ο εφιάλτης σας , αν συνεχίσετε να κυβερνάτε με αυταρχισμό.”

www.ertnews.grΤο άρθρο Αλ. Τσίπρας: Γιατί σας κατηγορώ κ. Μητσοτάκη (video) εμφανίστηκε πρώτα στο ERT.GR.source https://www.ertnews.gr/eidiseis/ellada/politiki/tsipras-omilia-sti-voyli-gia-astynomiki-via/
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Αλ. Τσίπρας: Γιατί σας κατηγορώ κ. Μητσοτάκη (video) Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb