ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Σίμουρ Μπερνστάιν – Σε πρώτο πρόσωπο (DOC ON ΕΡΤ)

Διαθέσιμο έως και 23/04/2021
Ο σκηνοθέτης και δημοφιλής ηθοποιός Ίθαν Χοκ διερευνά τη ζωή του μεγάλου πιανίστα και δασκάλου, Σίμουρ Μπερνστάιν.
Από τότε που εγκατέλειψε την καριέρα του πιανίστα σε ηλικία 50 ετών, ο Σίμουρ έχει αφιερώσει τη ζωή του στη διδασκαλία της μουσικής και της ευτυχίας, της ικανότητας να αντλείς ικανοποίηση όχι μόνο μέσα από την επιτυχία. Γεννημένος στο Νιούαρκ του Νιου Τζέρσεϊ, ο Σίμουρ Μπερνστάιν ήδη στην ηλικία των δεκαπέντε ετών διδάσκει πιάνο, όταν η τότε δασκάλα του, Κλάρα Χούσερλ, του ζητεί να επιβλέπει τους ταλαντούχους νεότερους μαθητές της. Σύντομα, έχει τη δική του τάξη, με μαθητές που εξακολουθούν μέχρι σήμερα να μελετούν μαζί του! Γνώρισε τη δόξα αρκετά νωρίς ως ερμηνευτής, στην ηλικία των δεκαεπτά ετών, κερδίζοντας το βραβείο καλλιτέχνη Griffith. Στον στρατό, κατά τη διάρκεια του Κορεατικού Πολέμου, έδωσε συναυλίες για κορυφαίους στρατιωτικούς ηγέτες. Κατά τη διάρκεια αυτής της εμπειρίας, κατάλαβε ότι είχε έναν «ιεραποστολικό σκοπό», την επιθυμία να μεταφέρει το μήνυμα της μουσικής στο ευρύτερο κοινό. Η καριέρα του στις συναυλίες τον έφερε στην Ασία, την Ευρώπη αλλά και σε ολόκληρη την Αμερική, κάνοντας αυτόν το σκοπό ρεαλιστικό -όπως έκανε και με τα βιβλία του, τα οποία έχουν κυκλοφορήσει στα γερμανικά, ιαπωνικά, κορεατικά και ρωσικά.

Σκηνοθετικό σημείωμα:

«Ποτέ δεν είχα σκεφτεί να κάνω ντοκιμαντέρ, μέχρι που γνώρισα τον Σίμουρ Μπερνστάιν σ’ ένα δείπνο και κυριολεκτικά, μαγεύτηκα. Ο οικοδεσπότης του πάρτι, ένας μακροχρόνιος μαθητής του Σίμουρ, κατάφερε να με πείσει να καταγράψω μερικά από τα μαθήματα διδασκαλίας του. Παρακολούθησα λοιπόν κάποια μαθήματα και μερικά χρόνια αργότερα βρέθηκα μ’ αυτήν την ταινία.
Ο σκοπός μου είναι να μοιραστώ με τους ανθρώπους την ευλογία να βρεις έναν μέντορα, όπως ο Σίμουρ. Υπάρχουν βαθιά νοήματα στα μαθήματα του Σίμουρ που σχετίζονται με το πώς προσεγγίζουμε την καθημερινή μας ζωή. Η απλότητά του μας μαθαίνει πολλά». Ίθαν Χοκ

Βιογραφικό ντοκιμαντέρ, παραγωγής ΗΠΑ 2015.
Σκηνοθεσία: Ίθαν Χοκ



Το άρθρο Σίμουρ Μπερνστάιν – Σε πρώτο πρόσωπο (DOC ON ΕΡΤ) εμφανίστηκε πρώτα στο ERT.GR.



source https://www.ertflix.gr/xena-docs/simoyr-mpernstain-se-proto-prosopo-doc-on-ert/
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Σίμουρ Μπερνστάιν – Σε πρώτο πρόσωπο (DOC ON ΕΡΤ) Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">