ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Μ. Ανατολή: Αρνητικές οι ΗΠΑ και στο γαλλικό σχέδιο απόφασης στο Σ. Ασφαλείας- Διαφαίνεται ειρηνευτική συμφωνία

Οι ΗΠΑ λένε όχι και στο σχέδιο απόφασης στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, που κατέθεσε η Γαλλία.

Η αμερικανική αποστολή στα Ηνωμένα Έθνη ανακοίνωσε την Τετάρτη19/5  πως η Ουάσινγκτον «δεν θα υποστηρίξει» ενέργειες οι οποίες «πιστεύουμε πως υπονομεύουν τις προσπάθειες για να αποκλιμακωθεί» η βία μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων, ερωτηθείσα σχετικά με το γαλλικό σχέδιο.

Το κείμενο που διένειμε η γαλλική αποστολή  στα υπόλοιπα 14 μέλη του Συμβουλίου, απαιτεί να υπάρξει άμεσος τερματισμός των εχθροπραξιών, ενώ καταδικάζει τις «εκτοξεύσεις πυραύλων αδιακρίτως εναντίον περιοχών όπου ζουν άμαχοι», χωρίς να αναφέρεται ονομαστικά στη μία ή στην άλλη πλευρά. Καλεί επίσης, να προστατευθούν οι άμαχοι και να ξαναρχίσει η ειρηνευτική διαδικασία για την επίλυση του Μεσανατολικού στη βάση των δύο κρατών.

Γάλλοι διπλωμάτες, εξήγησαν πως αποφασίστηκε να κατατεθεί το σχέδιο απόφασης μετά την εναντίωση των ΗΠΑ στο να δημοσιοποιηθεί έστω μια ανακοίνωση του ΣΑ  με την πεποίθηση ότι έτσι θα αυξηθεί πίεση στα εμπλεκόμενα μέρη. Με την άποψη αυτή συμφωνεί ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Οι ΗΠΑ παραδοσιακά υποστηρίζουν το Ισραήλ, στενό σύμμαχό τους, στον ΟΗΕ. Η Αμερικανίδα πρεσβευτής  Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ είπε στους ομολόγους της πως μια «δημόσια τοποθέτηση αυτή τη στιγμή» από το ΣΑ δεν θα συνέβαλε να αποκλιμακωθεί η σύγκρουση. Οι ΗΠΑ, στην παρούσα φάση, επικεντρώνονται σε εντατικές διπλωματικές προσπάθειες που είναι σε εξέλιξη για να τερματιστεί η βία.

Είναι ενδεικτικό ότι λίγες ώρες μετά την τηλεφωνική επικοινωνία του Αμερικανού προέδρου με τον ισραηλινό πρωθυπουργό, κατά την οποία του άσκησε έντονες πιέσεις για αποκλιμάκωση της βίας, εντείνονται οι πληροφορίες που κάνουν λόγο για κατάπαυση του πυρός μέσα στα επόμενα 24ωρα.

Ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, μετέδωσαν ότι είναι ζήτημα χρόνου, η κατάπαυση του πυρός, προσδιορίζοντάς το χρονικά, για σήμερα. Στην ίδια κατεύθυνση είναι και οι δηλώσεις ανώτατου αξιωματούχου της Χαμάς, που φαίνεται να επιβεβαιώνουν τις αιγυπτιακές πηγές, ότι οι δύο πλευρές έχουν καταλήξει σε κατ` αρχήν συμφωνία, και τώρα, οι μυστικές συνομιλίες επικεντρώνονται στον καθορισμό των λεπτομερειών. Σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές, τις τελευταίες 9 μέρες – τόσο μετρά ο τελευταίος κύκλος αιματοχυσίας στην περιοχή- 228 παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν ενώ η ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα επιδεινώθηκε ραγδαία. Η ισραηλινή πλευρά κάνει λόγο για 12 νεκρούς από τις ρουκέτες της Χαμάς.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

www.ertnews.gr



Το άρθρο Μ. Ανατολή: Αρνητικές οι ΗΠΑ και στο γαλλικό σχέδιο απόφασης στο Σ. Ασφαλείας- Διαφαίνεται ειρηνευτική συμφωνία εμφανίστηκε πρώτα στο ERT.GR.



source https://www.ertnews.gr/eidiseis/diethni/m-anatoli-arnitikes-oi-ipa-kai-sto-galliko-schedio-apofasis-sto-s-asfaleias-diafainetai-eirineytiki-symfonia/
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Μ. Ανατολή: Αρνητικές οι ΗΠΑ και στο γαλλικό σχέδιο απόφασης στο Σ. Ασφαλείας- Διαφαίνεται ειρηνευτική συμφωνία Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">