ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Τα Μετέωρα του Βορρά

(θα είναι διαθέσιμο έως 16/05/2021)
Ντοκιμαντέρ παραγωγής WWF Ελλάς, στο πλαίσιο του προγράμματος «Προστασία του Μαυρόγυπα και του Όρνιου στη διασυνοριακή περιοχή της οροσειράς της Ροδόπης» , διάρκειας 20΄.
Τα Θρακικά Μετέωρα δεσπόζουν από κάθε σημείο της Κοιλάδας του Κομψάτου, ενός τόπου απαράμιλλης ομορφιάς που απλώνεται από τον οικισμό του Ιάσμου του νομού Ροδόπης μέχρι τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα. Μοναδικοί κάτοικοι, οι νομάδες της Κοιλάδας που κάθε άνοιξη ανεβάζουν τα ζώα τους από τους χαμηλούς λόφους στις βουνοκορφές κοντά στα -εγκαταλειμμένα από τη δεκαετία του 1980- χωριά τους. Κοντά τους και οι γύπες, που τους ακολουθούν για να τραφούν από τα νεκρά ζώα.
Η Κοιλάδα προστατεύεται για τους σπάνιους γύπες, καθώς και άλλα σπάνια αρπακτικά πουλιά, για τα οποία το WWF ξεκίνησε το 2019 μια δράση για την ενίσχυση της τροφής τους. Δημιούργησε περιφραγμένους χώρους όπου οι κτηνοτρόφοι τοποθετούν τα νεκρά τους ζώα για να βρουν οι γύπες ασφαλές και προσβάσιμο φαγητό.
Πώς προδιαγράφεται όμως το μέλλον της παραδοσιακής κτηνοτροφίας τη στιγμή που οι κτηνοτρόφοι βλέπουν τα εισοδήματά τους να μειώνονται δραστικά κάθε χρόνο; Η προστασία αυτού του τόπου, πόσο δύσκολη μπορεί να είναι; Πόσα χρόνια χρειάζονται για να επιτευχθεί; Ίσως όχι πολλά, αν όλοι συνεργαστούν και σεβαστούν τα φυσικά στοιχεία αυτού του τόπου, καθώς μπορεί να βρεθεί λύση για τη συνέχιση της νομαδικής κτηνοτροφίας που είναι αναπόσπαστη ανθρώπινη δραστηριότητα και στηρίζει τα σπάνια πουλιά της Κοιλάδας.



Το άρθρο Τα Μετέωρα του Βορρά εμφανίστηκε πρώτα στο ERT.GR.



source https://www.ertflix.gr/docs/ta-meteora-toy-vorra/
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Τα Μετέωρα του Βορρά Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">