ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Από την Πέμπτη διαθέσιμα όλα τα εμβόλια για τους 25-29 ετών – Άνοιξε η συζήτηση για τα δικαιώματα των εμβολιασμένων

Άνοιξε η συζήτηση για τα δικαιώματα των εμβολιασμένων και το αμέσως επόμενο διάστημα πρόκειται να ενταθεί, όταν θα υπάρχει πλήρης επάρκεια εμβολίων. Το πρώτο βήμα έχει ήδη γίνει, με το Πράσινο Ψηφιακό Πιστοποιητικό και την ευκολία στα ταξίδια για τους εμβολιασμένους. Την Πέμπτη, 10 Ιουνίου ανοίγει η πλατφόρμα για όλα τα διαθέσιμα εμβόλια στην ηλικιακή ομάδα 25-29 ετών. Συνολικά οι εμβολιασμοί στην Ελλάδα έχουν ξεπεράσει τα έξι εκατομμύρια.

Στο 100% φθάνουν τα κλεισμένα ραντεβού για το επόμενο διάστημα στην Αττική, ενώ προχωρά ο εμβολιασμός σε όλη τη χώρα.

«Ό,τι ραντεβού ανεβαίνει εξαφανίζεται μέσα σε λίγες ώρες» ανέφερε ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Στις 10 Ιουνίου ανοίγει η πλατφόρμα για τις ηλικίες 25-29 ετών με δυνατότητα πρόσβασης στα εμβόλια Pfizer, Moderna και Johnson & Johnson.

Για τον εμβολιασμό των παιδιών και των εφήβων, η Πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου είπε ότι δεν θα έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα, τονίζοντας: «Δεν θα γίνει πεδίο διακρίσεων στην εκπαιδευτική κοινότητα».

Συνολικά στη χώρα έχουν γίνει 6.225.000 εμβολιασμοί. Το 38,1% έχει εμβολιαστεί με μία δόση, ενώ το 22,4% είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Σε δεύτερο χρόνο και, αφού προχωρήσει ο εμβολιασμός όλου του ενήλικου πληθυσμού, τοποθετεί η κυβέρνηση τις όποιες αποφάσεις σχετικά με τα δικαιώματα όσων πολιτών έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται:

-η εξαίρεση των εμβολιασμένων από την υποχρέωση διεξαγωγής και δήλωσης self test, σε εβδομαδιαία βάση.

– η σταδιακή πρόσβασή τους σε εσωτερικούς χώρους, όπως εστιατόρια, μπαρ και χώρους θεαμάτων

– οι περαιτέρω διευκολύνσεις στις μετακινήσεις και τα ταξίδια.

«Τα προνόμια φαντάζομαι θα συνδέονται με εξαίρεση στους περιορισμούς, στις μετακινήσεις, με το αν θα ζητείται τεστ. Αυτή θα είναι η διαφοροποίηση» τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης.

«Το να δώσεις προνόμια σε εμβολιασμένους από τη στιγμή που δεν έχεις δημιουργήσει τις συνθήκες να εμβολιαστούν και οι υπόλοιποι, αυτό δεν είναι και η πιο σωστή αντιμετώπιση και ως εκ τούτου μιλάμε για ανισότιμη μεταχείριση» υπογράμμισε, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και βουλευτής Επικρατείας, Πάνος Σκουρλέτης.

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε τη Δευτέρα 808 νέα κρούσματα κορονοϊού και 24 θανάτους, ενώ 392 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.

Πάνω από το 90% όσων εισάγονται στις κλινικές ή τις ΜΕΘ Covid είναι ανεμβολίαστοι.

Η πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας Μίνα Γκάγκα ανέφερε ότι η πλατφόρμα του ΕΟΔΥ είναι σε άμεση σύνδεση με την πλατφόρμα εμβολιασμών, σημειώνοντας ότι «κανένα ΑΜΚΑ που εισέρχεται στη ΜΕΘ δεν έχει εμβολιαστεί».

Να δώσει άδεια σε όσους αρνούνται να εμβολιαστούν ζητά από τη διοίκηση ο σύλλογος των εργαζομένων της Alpha Bank. Σε επιστολή του, προτείνει στη διοίκηση να δώσει το δικαίωμα στους αρνητές του εμβολίου να εργαστούν με τηλεργασία ή να τους χορηγήσει άδεια έξι μηνών.

«Έχει ευθύνη όχι μόνο ο εργοδότης και η εταιρεία αλλά και ο εργαζόμενος με τις πράξεις ή παραλείψεις του» είπε ο πρόεδρος των εργαζομένων της Alpha Bank, Τάσος Γκιάτης.

Πηγές της τράπεζας επισημαίνουν ότι η Alpha Bank  συντάσσεται πλήρως με την εθνική προσπάθεια ελέγχου της πανδημίας και της προστασίας του κοινωνικού συνόλου μέσα και από τους μαζικούς εμβολιασμούς.

«Δικαίωμα – προνόμιο» των πλήρως εμβολιασμένων

Για ένα δικαίωμα – προνόμιο των πλήρως εμβολιασμένων το οποίο θα ισχύσει σε λίγες ημέρες έκανε λόγο η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η κα. Θεοδωρίδου αναφέρθηκε στην περίπτωση που ένας πλήρως εμβολιασμένος πολίτης έρθει σε επαφή με κρούσμα. Αποκάλυψε ότι όπως ισχύει κατά CDC και σύντομα, στη χώρα μας, τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί με δυο δόσεις, αν έρθουν σε επαφή με κρούσμα:

– απλώς θα παρακολουθούνται

– δεν θα απαιτείται να κάνουν μοριακά τεστ και self-tests

– δεν θα προβλέπεται καραντίνα.

Όσον αφορά στον εμβολιασμό όσων νόσησαν με κορονοϊό, προβλέπεται η χορήγηση μίας δόσης του εμβολίου για όσους νόσησαν πρόσφατα (μέχρι και 6 μήνες) και δύο δόσεων σε όσους έχουν ανοσιακή ανεπάρκεια (3 μήνες μετά).

Ρεπορτάζ: Σμαράγδα Αγορογιάννη

 

www.ertnews.gr



Το άρθρο Από την Πέμπτη διαθέσιμα όλα τα εμβόλια για τους 25-29 ετών – Άνοιξε η συζήτηση για τα δικαιώματα των εμβολιασμένων εμφανίστηκε πρώτα στο ERT.GR.



source https://www.ertnews.gr/eidiseis/ellada/apo-tin-pempti-diathesima-ola-ta-emvolia-gia-toys-25-29-eton-anoixe-i-syzitisi-gia-ta-dikaiomata-ton-emvoliasmenon/
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Από την Πέμπτη διαθέσιμα όλα τα εμβόλια για τους 25-29 ετών – Άνοιξε η συζήτηση για τα δικαιώματα των εμβολιασμένων Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">