ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Γ. Στύλιος: Με λίγα μόνο κλικ θα μεταβιβάζει κάποιος το ακίνητό του – Η κτηματογράφηση θα ολοκληρωθεί το 2023 (video)

«Είναι σε εξέλιξη ένα μεγάλο πρόγραμμα κτηματογράφησης. Μέχρι σήμερα έχει κτηματογραφηθεί το 35% της επικράτειας και τώρα είναι σε εξέλιξη το υπόλοιπο 60%. Πολύ γρήγορα θα καταφέρουμε να το ολοκληρώσουμε, όπως όλες οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Το κτηματολόγιο είναι μια υπόθεση που έχει τραβήξει, μέχρι τώρα, 25 χρόνια», δήλωσε στην ΕΡΤ ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Στύλιος. Και όπως τόνισε, «είναι μια πραγματική μεταρρύθμιση που θα βοηθήσει στην προσέλκυση επενδύσεων και θα αναμοχλεύσει την αγορά ακινήτων».

Μιλώντας στην εκπομπή “Αθήνα – Τόκιο” ο κ. Στύλιος αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που έχουν λάβει ως υπουργείο για την διευκόλυνση των πολιτών. «Έχουμε ένα νομοσχέδιο στη Βουλή. Κάνουμε θεσμικές παρεμβάσεις που θα μας βοηθήσουν στην ολοκλήρωση του κτηματολογίου και θα βοηθήσουν χιλιάδες συμπολίτες μας που είχαν πρόβλημα με επιτροπές στο κτηματολόγιο ή με ανακριβείς πρώτες εγγραφές στα κτηματολογικά γραφεία, να διευθετήσουν τις υποθέσεις τους ή να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη. Αυτό θα γίνει αξιοποιώντας το θεσμό της διαμεσολάβησης. Αυτό θα γίνει σε δύο στάδια οργανώνοντας θεσμοθετημένες διοικητικές επιτροπές που θα μπορούν να αποφασίζουν και να βγάζουν πορίσματα».

Τι θα γίνει για τις αγνώστου ταυτότητας ιδιοκτησίες

Σύμφωνα με υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, στη νέα νομοθετική ρύθμιση ορίζεται ότι «αν σε εξήντα ημέρες δεν έρθει το Δημόσιο να δηλώσει ότι η συγκεκριμένη ιδιοκτησία είναι στο Δημόσιο τότε είναι υποχρεωμένο το κτηματολογικό γραφείο να καταγράψει κανονικά το δικαίωμα σε αυτόν που το έχει δηλώσει. Με αυτόν τον τρόπο θα περιορίσουμε τις ακραίες καταστάσεις και περιπτώσεις». Και όπως τόνισε ο Δήμος Αθηναίων είναι ακόμη στο στάδιο της ανάρτησης. Δεν έχουμε φτάσει ακόμη στην οριστική πρώτη εγγραφή.

«Μια μεγάλη μεταρρύθμιση είναι ο ηλεκτρονικός φάκελος μεταβίβασης ακινήτου. Με λίγα κλικ θα μεταβιβάζει το ακίνητό του. Mέχρι τώρα απαιτούνταν 11 επισκέψεις σε διαφορετικές υπηρεσίες, χρόνος και χρήμα. Όλα θα γίνονται από τον υπολογιστή στο γραφείο του συμβολαιογράφου. Αυτό θα αφορά το σύνολο των ακινήτων της χώρας, από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο».

Προσεχώς και η ψηφιοποίηση των υποθηκοφυλακείων

Απαντώντας στην ερώτηση πότε θα ολοκληρωθεί η κτηματογράφηση στη χώρα ο κ. Στύλιος είπε ότι θα την τελειώσουν δύο χρόνια νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα. «Μέχρι το τέλος του 2023 θα έχει ολοκληρωθεί η κτηματογράφηση του 60%. Θα έχουμε κτηματολόγιο δηλαδή στο 93% και λίγο μετά θα ολοκληρωθεί και το υπόλοιπο.

Σύμφωνα με τον ίδιο, μια άλλη τομή είναι η ψηφιοποίηση των υποθηκοφυλακείων. «Έίναι ένα τεράστιο έργο 234 εκατ. ευρώ. Έχει εγγραφεί στα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Θα ψηφιοποιήσουμε όλα τα αρχεία των υποθηκοφυλακείων. Σε 3 – 4 χρόνια θα έχουμε ένα ηλεκτρονικό, άυλο ψηφιακό κτηματολόγιο όπου ο καθένας, με τους κωδικούς του taxisne, θα μπορεί να δει τα στοιχεία του ακινήτου του, οποιαδήποτε στιγμή θέλει».

www.ertnews.gr



Το άρθρο Γ. Στύλιος: Με λίγα μόνο κλικ θα μεταβιβάζει κάποιος το ακίνητό του – Η κτηματογράφηση θα ολοκληρωθεί το 2023 (video) εμφανίστηκε πρώτα στο ERT.GR.



source https://www.ertnews.gr/frontpage/g-stylios-me-liga-mono-klik-tha-metavivazei-kapoios-to-akinito-toy-i-ktimatografisi-tha-oloklirothei-to-2023-video/
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Γ. Στύλιος: Με λίγα μόνο κλικ θα μεταβιβάζει κάποιος το ακίνητό του – Η κτηματογράφηση θα ολοκληρωθεί το 2023 (video) Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">