ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Συνεδριάζει η Επιτροπή για το ιικό φορτίο ανά περιοχή – Αλματώδης αύξηση νέων κρουσμάτων

Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνεδρίαση της Επιτροπής των λοιμωξιολόγων, οι οποίοι εκφράζουν ανησυχία για την αλματώδη αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού στην Ελλάδα, καθώς η μετάλλαξη Δέλτα «δείχνει τα δόντια της». Οι επιστήμονες προβλέπουν χειρότερα σενάρια, αν δεν καλυφθεί εμβολιαστικά το 80% των πολιτών, μέχρι τέλος Αυγούστου. Εκστρατεία πειθούς διεξάγει η κυβέρνηση, ενώ ενθαρρυντικά είναι τα πρώτα αποτελέσματα από τα πρόσφατα ραντεβού υγειονομικών για εμβολιασμό.

Έντονος είναι ο προβληματισμός των ειδικών για την αύξηση των κρουσμάτων σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο, Ιωάννινα, Λάρισα, αλλά και σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, όπως η Μύκονος, η Ρόδος, η Πάρος και η Κέρκυρα.

Εκρηκτικές είναι οι τάσεις του ιικού φορτίου στα λύματα σε επτά από τα δώδεκα αστικά κέντρα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, την τελευταία εβδομάδα το ιικό φορτίο στα λύματα του Ηρακλείου Κρήτης αυξήθηκε κατά 530%, ενώ 204% ήταν η εβδομαδιαία αύξηση στα Ιωάννινα. Της Αττικής αυξήθηκαν κατά 106% και της Θεσσαλονίκης κατά 133%.

Σε δυο εβδομάδες τα ημερήσια κρούσματα από τα 500 εκτοξεύτηκαν πάνω από τις 3.000, ενώ οι εισαγωγές στα νοσοκομεία άρχισαν να αυξάνονται αλλά όχι σε επικίνδυνο βαθμό προς το παρόν, καθώς νοσούν κυρίως οι νέοι κάτω των 35 ετών με ήπια συμπτώματα. Τρία στα τέσσερα κρούσματα αφορούν σε αυτές τις ηλικίες.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι αν δεν ανακοπεί η πορεία της διασποράς του ιού έγκαιρα, τον Οκτώβριο μπορεί οι νέες μολύνσεις να ανέλθουν σε 18.000 -20.000. Ισχυρή είναι η σύστασή τους για χρήση μάσκας όπου υπάρχει συγχρωτισμός, για αποστάσεις και για τήρηση των κανόνων υγιεινής.

Το όπλο είναι οι εμβολιασμοί. Την Πέμπτη ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού για τους 15 -17 ετών. Αξίζει να σημειωθεί ότι τριπλασιάστηκαν τα ραντεβού που κλείνονται καθημερινά σε σχέση με τις 15.000 που κλείνονταν ημερησίως έως τις δυο τελευταίες εβδομάδες του Ιουνίου.

Mετά τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού τη Δευτέρα 12 Ιουλίου, σε λιγότερο από 24 ώρες προγραμματίστηκαν περισσότερα από 80.000 ραντεβού από 45.000 πολίτες.

Από τις 28 Ιουνίου, ημέρα ανακοίνωσης του Freedom Pass, έχουν κλειστεί σε δυο εβδομάδες 433.175 νέα ραντεβού εμβολιασμού πρώτης δόσης, με μεγάλη συμμετοχή και των υγειονομικών. Στο ίδιο διάστημα, 100.000 νέοι ηλικίας από 18 έως 25 ετών έκλεισαν ραντεβού για να εμβολιαστούν.

Στη Θεσσαλονίκη, εκστρατεία πειθούς των τοπικών κοινωνιών άρχισε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, o οποίος έχει συναντήσεις με δημάρχους και φορείς της εκκλησίας.

«Κατεντολήν του πρωθυπουργού καθήκον να επιταχύνουμε τον εμβολιαστικό πρόγραμμα (…) ώστε να προσελκύσουμε του ανεμβολίαστους και τους αναποφάσιστους» σημείωσε ο κ. Πέτσας.

Στο Κέντρο Υγείας Μεγαλόπολης, οι κάτοικοι έχουν πλέον την ευκαιρία να εμβολιαστούν με Pfizer, ενώ μέχρι σήμερα είχαν τη δυνατότητα να εμβολιαστούν μόνο με AstraZeneca. Μέχρι το μεσημέρι της Τετάρτης είχαν εμβολιαστεί 65 άτομα ηλικίας από 18 έως 85 ετών.

Με ενημερωτικά φυλλάδια και ανάγνωση της εγκυκλίου της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, θα γίνει, στις εκκλησίες, η επιχείρηση πειθούς για τον εμβολιασμό, από τους ιεράρχες. Οι όποιες απορίες για το εμβόλιο, θα απαντηθούν σύντομα και επιστημονικά τεκμηριωμένα από τον Σωτήρη Τσιόδρα και θα γίνουν φυλλάδιο.

Πηγή: ΕΡΤ / Μαρία Σταθοπούλου, Βάσω Τζανακάκη

www.ertnews.gr



Το άρθρο Συνεδριάζει η Επιτροπή για το ιικό φορτίο ανά περιοχή – Αλματώδης αύξηση νέων κρουσμάτων εμφανίστηκε πρώτα στο ERT.GR.



source https://www.ertnews.gr/eidiseis/ellada/synedriazei-i-epitropi-gia-to-iiko-fortio-ana-periochi-almatodis-ayxisi-neon-kroysmaton/
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Συνεδριάζει η Επιτροπή για το ιικό φορτίο ανά περιοχή – Αλματώδης αύξηση νέων κρουσμάτων Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">