ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Euro 2020: Τρεις πρωταθλήτριες Ευρώπης και το φαβορί η Αγγλία

ΤΟΥ ΤΑΣΟΥ ΚΟΛΛΙΝΤΖΑ

Και έμειναν τέσσερις… Ιταλία, Ισπανία, Αγγλία και η μεγάλη έκπληξη, Δανία είναι οι ομάδες που έχουν επιβιώσει το μίνι μαραθώνιο του Euro 2020 και ρίχνονται αυτή την εβδομάδα στη μάχη των ημιτελικών, με στόχο την πρόκριση στο μεγάλο τελικό της ερχόμενης Κυριακής στο «Γουέμπλεϊ» του Λονδίνου. Η τετράδα αποτελείται από τρεις χώρες που έχουν ήδη γευθεί τη χαρά της κατάκτησης της διοργάνωσης στο παρελθόν και την Αγγλία, που για τους περισσότερους είναι το πρώτο φαβορί πια για να σηκώσει το κύπελλο. Σε αντίθεση με ότι είχε συμβεί στους προηγούμενους γύρους, στα προημιτελικά δεν είχαμε εκπλήξεις και τα φαβορί, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, επιβεβαίωσαν τις προβλέψεις και πήραν την πρόκριση.

Η Ιταλία, πρωταθλήτρια Ευρώπης το 1968, συνέχισε την εντυπωσιακή της πορεία και αναδείχθηκε θριαμβεύτρια στο μεγάλο ντέρμπι της προημιτελικής φάσης κόντρα στο Βέλγιο. Μετά τον αποκλεισμό της από το Μουντιάλ του 2018, η «σκουάντρα ατζούρα» αποφάσισε να κάνει ένα restart και με το Ρομπέρτο Μαντσίνι στον πάγκο της έχει μεταμορφωθεί σε μία επιθετική ομάδα που έχει κερδίσει πολλούς νέους οπαδούς με το ποδόσφαιρο που παίζει. Μπορεί να μην είναι η κλασική Ιταλία που είχαμε μάθει, όμως όσο και αν έχει απομακρυνθεί από το παραδοσιακό της στυλ, η άμυνά της παραμένει υποδειγματική. Με μόλις δύο γκολ παθητικό σε πέντε παιχνίδια στη διοργάνωση, έχει φτάσει το αήττητο σερί της στους 32 επίσημους αγώνες και φιλοδοξεί να το διευρύνει ακόμα περισσότερο την Τρίτη το βράδυ στο Λονδίνο κόντρα στην Ισπανία, παίρνοντας την πρόκριση για τον τελικό.

Η Ισπανία, που μετράει τρεις κατακτήσεις (όσες και η Γερμανία), μπορεί να γίνει η πολυνίκης του θεσμού αν καταφέρει να το σηκώσει φέτος. Για πολλούς έχει παίξει το πιο ωραίο ποδόσφαιρο στη διοργάνωση αν και δείχνει να απέχει πολύ από τη στάνταρ της ομάδας που σάρωσε τους τίτλους την προηγούμενη δεκαετία. Είναι χαρακτηριστικό ότι για να φτάσει στον ημιτελικό της Τρίτης χρειάστηκε δύο παρατάσεις και μία διαδικασία των πέναλτι, απέναντι σε αντιπάλους σαφώς πιο αδύναμους από την Ιταλία. Στους «16» τη δυσκόλεψε η Κροατία αλλά τα κατάφερε τελικά με δύο γκολ στην παράταση, ενώ στα προημιτελικά ήταν η μαχητική Ελβετία που παραλίγο να στην στείλει πρόωρα σπίτι της. Και στις δύο αναμετρήσεις οι Ισπανοί απώλεσαν σημαντικό προβάδισμα (κόντρα στους Ελβετούς μάλιστα είχαν για μεγάλο διάστημα και αριθμητικό πλεονέκτημα), ίσως όμως η δυσκολία με την οποία ήρθε η πρόκριση, να βοηθήσει την ομάδα του Λουίς Ενρίκε να αποκτήσει το χαρακτήρα και την προσωπικότητα που φαίνεται πως έλλειπαν.

Ο ημιτελικός της Τετάρτης (όλα τα παιχνίδια από εδώ και πέρα στο «Γουέμπλεϊ») βρίσκει αντιμέτωπες τις δύο ομάδες που έχουν συζητηθεί περισσότερο αυτό το καλοκαίρι. Η Αγγλία του Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ συνεχίζει να σπάει τα κοντέρ (κυρίως με τις αμυντικές της επιδόσεις) και με ένα θριαμβευτικό 4-0 επί της Ουκρανίας το βράδυ του Σαββάτου στο «Ολίμπικο» της Ρώμης, τσέκαρε τα εισιτήρια της επιστροφής για το Λονδίνο εκεί όπου μπροστά στο κοινό της θα διεκδικήσει την πρόκριση κόντρα στην εντυπωσιακή Δανία. Τα πέντε σερί «clean sheets» αποτελούν ρεκόρ για τη διοργάνωση ενώ ο Τζόρνταν Πίκφορντ έχει ήδη γράψει ιστορία με την εθνική ομάδα κρατώντας απαραβίαστη την εστία του σε επτά συνεχή επίσημα παιχνίδια. Η άμυνα συνεχίζει να αποτελεί εγγύηση και όπως φάνηκε κόντρα στους Ουκρανούς, «λύθηκαν» επιτέλους και τα πόδια του Χαρι Κέιν στην επίθεση, οπότε οι φίλοι της σε ολόκληρο τον κόσμο έχουν κάθε λόγο να ονειρεύονται πως το ποδόσφαιρο όντως «επιστρέφει σπίτι του».

Τελευταίο εμπόδιο για τους Άγγλους, η Δανία, η ομάδα που έχει κερδίσει τις περισσότερες συμπάθειες σε αυτό το Euro. Έστω και χωρίς τον κορυφαίο παίκτη και ηγέτη τους, τον Κρίστιαν Έρικσεν, οι Δανοί έχουν εντυπωσιάσει τους πάντες με την επιθετικότητα και τη μαχητικότητά τους και ήδη βρίσκονται στο δρόμο για να επαναλάβουν το θρίαμβο του 1992. Τότε μπήκαν στην τελική φάση από την «πίσω πόρτα» (λόγω της τιμωρίας της Γιουγκοσλαβίας) και αφού μαζεύτηκαν τελευταία στιγμή κυριολεκτικά από τις παραλίες, εξέπληξαν την Ευρώπη κατακτώντας τον τίτλο στα γήπεδα της Σουηδίας. Κόντρα στην Τσεχία στα προημιτελικά επιβεβαίωσαν τη φόρμα τους και την ανωτερότητά τους και παίζοντας για μία ακόμη φορά για τον αρχηγό τους, έφτασαν στην πρόκριση. Η αποστολή κόντρα στην Αγγλία θα είναι σαφώς πιο δύσκολη αλλά με τόσα που έχουμε δει στο φετινό Euro, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει μία νέα υπέρβαση των Σκανδιναβών.

www.ertnews.gr



Το άρθρο Euro 2020: Τρεις πρωταθλήτριες Ευρώπης και το φαβορί η Αγγλία εμφανίστηκε πρώτα στο ERT.GR.



source https://www.ertnews.gr/frontpage/euro-2020-treis-protathlitries-eyropis-kai-to-favori-i-agglia/
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Euro 2020: Τρεις πρωταθλήτριες Ευρώπης και το φαβορί η Αγγλία Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">