ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Καιρός: Σε ποιες περιοχές θα παρουσιαστεί το φαινόμενο της αστικής θερμικής νησίδας (video)

Το πολύ ισχυρό αυτό θερμό κύμα απο Β. Αφρική που επηρεάζει το μεγαλύτερο τμήμα της ΝΑ. Ευρώπης, αναμένεται να θυμίσει κάτι από τους καύσωνες του ‘87 και 2007, αφού θα προσεγγίσει και δεν αποκλείεται να σπάσει τα ρεκόρ του παρελθόντος, σύμφωνα με τη Μετεωρολόγο της ΕΡΤ, Πάττυ Σπηλιωτοπούλου

Παρόλα αυτά, θα μας ταλαιπωρήσει αρκετά αφού θα έχει μεγάλη διάρκεια, με υψηλές θερμοκρασίες τουλάχιστον μέχρι την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου, ενώ ικανοποιητική πτώση που θα μας δώσει μια ανάσα περιμένουμε γύρω στις 10 του μήνα κι έπειτα.

Οι υψηλότερες θερμοκρασίες αναμένονται, ως συνήθως, σε κλειστές ηπειρωτικές περιοχές μακριά απο τη θάλασσα που δεν τους βοηθά η θαλάσσια αύρα, τοπογραφικές λεκάνες όπου εγκλωβίζεται ο αέρας και δέχεται καθόλη τη διάρκεια της ημέρας την επίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας, αλλά και μεγάλες αστικές περιοχές λόγω της υπερθέρμανσης των κτιρίων και της ασφάλτου από αυτήν, δημιουργώντας έτσι το φαινόμενο της αστικής θερμικής νησίδας.

Τέτοιες περιοχές είναι η Θεσσαλία, η Δ. Στερεά, η Πελοπόννησος, η Φθιωτιδα, η Αττικοβοιωτία, ίσως και βορειότερες περιοχές όπως Πέλλα, Πιερία, Ημαθία, ενώ καθότι το κύμα μας έρχεται από τα δυτικά και στο Ιόνιο θα δούμε 40άρια και ενδεχομένως να τα ξεπεράσουμε.

Πιο συγκεκριμένα, οι θερμοκρασίες στις προαναφερθείσες περιοχές σήμερα θα φτάσουν τοπικά τους 40-42, αύριο και την Παρασκευή και τους 43 βαθμούς, ενώ το Σαββατοκύριακο που θα κορυφωθεί ο καύσωνας δεν αποκλείεται να δούμε και 44-45 βαθμούς κατά τόπους. Σε παράκτιες και νησιωτικές περιοχές θα είναι 2-4 βαθμούς χαμηλότερες, θα δούμε όμως και 40άρια ιδιαίτερα στα νησιά του Ιονίου. Εξαίρεση θα αποτελούν οι Κυκλάδες και η Β. Κρήτη όπου λόγω των ισχυρών βοριάδων δε θα ξεπεράσουμε τους 32-35 βαθμούς, μέχρι την Κυριακή.

Άλλο ένα χαρακτηριστικό είναι ότι και τις νυχτερινές ώρες, ειδικά από αύριο μέχρι και το Σαββατοκύριακο, η θερμοκρασία δε θα πέφτει κάτω από τους 26-28 βαθμούς και σε αρκετές περιοχές θα παραμένει ακόμα και στους 30, που σε συνδυασμό και με την υγρασία δε θα μας εγκαταλείπει το έντονο αίσθημα δυσφορίας…

Ιδιαίτερη προσοχή θέλει και με το ισχυρό μελτέμι που θα πνέει στο Αιγαίο για αρκετές ημέρες και θα εκτοξεύει τον κίνδυνο πυρκαγιάς στο κόκκινο.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι ακραία καιρικά φαινόμενα όπως τέτοιοι καύσωνες δεν είναι πρωτόγνωρα για τη χώρα μας, καθώς έχει παρατηρηθεί μια περιοδικότητα σε αυτούς περίπου κάθε 15 χρόνια. Αυτό όμως που μας ανησυχεί ιδιαίτερα είναι η συχνότητα εμφάνισής τους, που δεν είναι άλλο παρά απόρροια της κλιματικής αλλαγής που πολλοί συνεχίζουν να αμφισβητούν, την ίδια ώρα που οι προβλέψεις των κλιματικών μοντέλων επαληθεύονται νωρίτερα από το αναμενόμενο και τα «χειρότερα» σενάρια μιλούν για έως και 4 φορες περισσότερα ακραία καιρικά φαινόμενα με καταστροφικές συνέπειες για τον πλανήτη στο κοντινό μέλλον, εάν δε γίνουν ουσιαστικές ενέργειες για να αποτρέψουν αυτήν την εξέλιξη.

ΣΗΜΕΡΑ

Ηλιοφάνεια, βοριάδες στο Ιόνιο 3-5 και στο Αιγαίο 6-7 μποφόρ τοπικά και υψηλές θερμοκρασίες, κυρίως σε Ιόνιο, Δ. Στερεά, Δυτική / Νότια Πελοπόννησο και Θεσσαλία όπου θα φτάσουν κατά τόπους και τους 40-42 βαθμούς.

ΑΤΤΙΚΗ

Λιακάδα, ενισχυμένοι βοριάδες έως 4-5, στα ανατολικά 6 μποφόρ και θερμοκρασία έως 38 βαθμούς και στα ανατολικά 2-3 χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Επίσης ηλιοφάνεια, μεταβλητοί άνεμοι 3-4 μποφόρ και θερμοκρασία έως 37 βαθμούς.

ΑΥΡΙΟ

Ηλιοφάνεια με λίγες συννεφιές στα βόρεια το μεσημέρι – απόγευμα, βοριάδες στο Αιγαίο 6 και κατά τη διάρκεια της ημέρας 7 μποφόρ και μικρή περαιτέρω άνοδος της θερμοκρασίας, στα ηπειρωτικά έως 41-43 βαθμούς τοπικά, στο Ιόνιο έως 40 βαθμούς και στο Α. Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα έως 38, ενώ σε Κυκλάδες και Β. Κρήτη δε θα ξεπεράσουμε τους 30-33.

Πάττυ (Παναγιώτα) Δ. Σπηλιωτοπούλου
Μετεωρολόγος ΕΡΤ
B.Sc. Φυσικός
M.Sc. Μετεωρολόγος – Περιβαλλοντολόγος
M.Sc. Ειδικός στις Στρατηγικές Διαχείρισης Κρίσεων & Καταστροφών M.A. Δημοσιογράφος Εθνικό & Καποδιστριακό Παν/μιο Αθηνών

www.ertnews.gr



Το άρθρο Καιρός: Σε ποιες περιοχές θα παρουσιαστεί το φαινόμενο της αστικής θερμικής νησίδας (video) εμφανίστηκε πρώτα στο ERT.GR.



source https://www.ertnews.gr/eidiseis/ellada/kairos-se-poies-perioches-tha-paroysiastei-to-fainomeno-tis-astikis-thermikis-nisidas-video/
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Καιρός: Σε ποιες περιοχές θα παρουσιαστεί το φαινόμενο της αστικής θερμικής νησίδας (video) Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">