ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Εύβοια: Μαίνεται η πυρκαγιά – Δοκιμάζονται χωριά ― 85 ακόμη πολίτες απομακρύνθηκαν

Στη μεταφορά εννέα πολιτών στο λιμάνι Ψαροπούλι οι οποίοι απεγκλωβίστηκαν από την παραλία Μαύρικα από πλωτό σκάφος προχώρησε το Λιμενικό Σώμα, εξαιτίας της της πυρκαγιάς που μαίνεται στην ευρύτερη περιοχή της βόρειας Εύβοιας.

Συνολικά 63 άτομα έχουν μεταφερθεί με ασφάλεια από επιβατηγό τουριστικό σκάφος, στο λιμάνι της Σκιάθου, ενώ ακόμη 13 άτομα μεταφέρονται από επιβατηγό τουριστικό σκάφος, στο λιμάνι Πευκί Ευβοίας.

Τα ξημερώματα, κυκλωμένο από τις φλόγες ήταν το χωριό Ελληνικά. Πυροσβέστες και κάτοικοι, που είχαν απομείνει εκεί μετά την εκκένωση του, έκαναν απελπισμένες προσπάθειες να σώσουν ό,τι μπορούν.

Οι περισσότεροι από τους κατοίκους και τους παραθεριστές συγκεντρώθηκαν στην παραλία του Αγίου Νικολάου για να αναχωρήσουν με πλοία, μιας και η θάλασσα είναι η μοναδική διέξοδος.

Στα Βασιλικά η φωτιά μπήκε μέσα στην πόλη, καθώς οι τεράστιες φλόγες και το θερμικό φορτίο εμπόδισαν τα πυροσβεστικά οχήματα που ήταν παραταγμένα από το απόγευμα να τη σταματήσουν.

Ξεπερνούσε, τα ξημερώματα, τα 6 χλμ το μέτωπο που έφτανε στη γραμμή Γαλατσώνα- Γερακίου- Γούβες και είχε πλησιάσει περισσότερο στο χωριό Γούβες καίγοντας πευκόφυτη περιοχή.

Πρόκειται για μέτωπο που έφυγε από το χωριό Αγδίνες και κινήθηκε βόρεια, ενώ στις Αγδίνες ένα άλλο μέτωπο αναζωπυρώθηκε και απείλεισε τα πρώτα σπίτια.

Από την περιοχή του Βουτά η φωτιά προχώρησε βόρεια, πέρασε την Μονοκαρυά. Οι πυροσβέστες με τη βοήθεια και χωματουργικών μηχανημάτων προσπαθούσαν να τη σταματήσουν σε ένα ρέμα που υπάρχει βόρεια του χωριού για να μην περάσει στο χωριό Αβγάρια.

Άλλο ένα μέτωπο κινείτο προς την ίδια κατεύθυνση από το χωριό Μηλιά από νωρίς το απόγευμα του Σαββάτου.

Εφιαλτική η κατάσταση στο νότιο τμήμα

Η φωτιά ανεξέλεγκτα προχώρησε ξεπερνώντας το Καντήλι και να βρεθεί σε ένα συμπαγές πευκοδάσος και ο κίνδυνος είναι, σύμφωνα και με πρωινή δήλωση του περιφερειάρχη Φάνη Σπανού, «αν η φωτιά περάσει το Καντήλι τότε θα σταματήσει τα Πολιτικά».

Αρχικά οι άνεμοι οδηγούσαν τη φωτιά προς τη θάλασσα. Από τις 3:00 τα ξημερώματα, όμως, έχουν αντίθετη πορεία με συνέπεια το μέτωπό της φωτιάς να τρέχει και πάλι προς τα Καλύβια και το Τρούπι.

Νωρίτερα σήμανε συναγερμός και στο χωριό Δαφνούσα που είναι στο ενδιάμεσο της απόστασης από το Τρούπι μέχρι το Προκόπι. Ωστόσο όμως η φωτιά απέχει αρκετά ακόμη και όλοι ελπίζουν ότι θα μπορέσουν να την συγκρατήσουν.

Σύμφωνα με τους κατοίκους της περιοχής «το θετικό είναι ότι οι άνεμοι δεν είναι ισχυροί και ούτε πιέζουν προς το παρόν τη φωτιά να κινηθεί νότια σε συμπαγή πευκόφυτη περιοχή».

Ολόκληρη η περιοχή έχει πρόβλημα με το ηλεκτρικό ρεύμα με αποτέλεσμα να υπάρχουν σοβαρά προβλήματα και με τις επικοινωνίες.

www.ertnews.gr



Το άρθρο Εύβοια: Μαίνεται η πυρκαγιά – Δοκιμάζονται χωριά ― 85 ακόμη πολίτες απομακρύνθηκαν εμφανίστηκε πρώτα στο ERT.GR.



source https://www.ertnews.gr/featured/eyvoia-mainetai-i-pyrkagia-dokimazontai-choria-85-akomi-polites-apomakrynthikan/
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Εύβοια: Μαίνεται η πυρκαγιά – Δοκιμάζονται χωριά ― 85 ακόμη πολίτες απομακρύνθηκαν Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">