ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Λιονέλ Μέσι: Συμβολίζοντας τη φωτεινότερη πλευρά του αθλητισμού

Λιονέλ Μέσι: Συμβολίζοντας τη φωτεινότερη πλευρά του αθλητισμού

Ακόμη ένα αφιέρωμα για τον –κατά τεκμήριο– κορυφαίο όλων· κι όμως, το πιο ξεχωριστό.

Επιμέλεια: Γιάννης Νικηφοράκης

Λόγος της φανερής ιδιαιτερότητας, η ακρίβεια σε κάθε λέξη· για να αποτυπωθεί μέσω προσεγμένων περιγραφών, η διαχρονική αξία του Αργεντινού «Μεσσία».

Ανήκοντας σε μία ξεχωριστή κοινότητα, από τα γεννοφάσκια του

Αποτελούσε σημείο αναφοράς στο Ροζάριο, την πόλη όπου γεννήθηκε & έλαβε τα πρώιμα ερεθίσματα από τον χώρο του ποδοσφαίρου· όταν έγινε ενός έτους, φόρεσε για πρώτη φορά τη μελανέρυθρη φανέλα της Νιούελς Ολντ Μπόις– της τρέχουσας πρωταθλήτριας Αργεντινής για εκείνη τη σεζόν. Μία αμυδρή, αλλά καταγεγραμμένη ανάμνηση στα ημισφαίρια του εγκεφάλου· η οποία, απέκτησε –όπως αποδείχθηκε λίγο αργότερα– προφητικό χαρακτήρα.

Η ζωή κυλούσε όλο και πιο απολαυστικά στο ισχυρότερο πεδίο έκφρασής του, τους αγωνιστικούς χώρους· ωστόσο, μόλις εισήλθε στην εφηβική ηλικία και έχοντας ήδη ξεδιπλώσει το μοναδικό του ταλέντο, γνώρισε το αίσθημα της άρνησης, της απαξίωσης. Αντιμετώπιζε μία ορμονική διαταραχή, που επηρέαζε άμεσα την ανάπτυξη του οργανισμού του· με σύμμαχο την οικογένειά του, ήταν αποφασισμένος να υπερνικήσει την οιαδήποτε δυσκολία. Ακολούθησε η μεγάλη πρόκληση· το θεμελιώδες κεφάλαιο της Μπαρτσελόνα.

Ορίζοντας τον όρο της ανεπανάληπτης συνύπαρξης

Εμφανίστηκε από την πρώτη στιγμή ως το βασικό πρότζεκτ της «Μασία», το ακατέργαστο διαμάντι της μίας εκ των ισχυρότερων & πλέον επιτυχημένων ακαδημαϊκών δικτύων ποδοσφαίρου· εντυπωσίαζε σε κάθε κίνηση, πολλοί μνημονεύουν μέχρι σήμερα την απαράμιλλη τεχνική του κατάρτιση, την ωριμότητα & την οξυδέρκειά του.

Στοιχεία παράδοξα τότε, λόγω του νεαρού της ηλικίας του· ωστόσο, όλοι συνειδητοποίησαν πως εκείνος ο βραχύσωμος έφηβος έκρυβε μέσα του μία δύναμη αλλόκοσμη, άνευ προηγουμένου. Εμπλούτιζε τις γνώσεις & τις ενέργειές του, εξελισσόταν, κυριαρχούσε καθώς αγωνιζόταν· άλλοτε σκεφτόταν, άλλοτε δρούσε βάσει ενστίκτου· προσέδιδε μία επαναστατική φιλοσοφία στο παιχνίδι, μία ανατρεπτική οπτική.

Έφθασε η ώρα για το βάπτισμα του πυρός. Θαυμασμός, ακόμη ένα προϊόν της «Μασία» –ίσως το πιο συναρπαστικό– εισέρχεται στο υψηλότερο επίπεδο· ακολουθία εμφανίσεων, αντάξια των προσδοκιών.

Ο κόσμος των «Μπλαουγκράνα» δε συγκρατεί τον ενθουσιασμό του για τον ανερχόμενο αστέρα του συλλόγου–ορόσημο της Καταλονίας· καταρρίπτωντας το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, συγκεντρώνει τα βλέμματα της ποδοσφαιρικής υφηλίου.

Κατακτά κάθε είδους κορυφή, συγκαταλέγεται σε αμέτρητες τιμητικές λίστες εξαιτίας των επιτευγμάτων του & ζει το όνειρο αγωνιζόμενος στη Μπαρτσελόνα της περασμένης δεκαετίας, μία εκ των πληρέστερων συνόλων της ιστορίας· όντας ο ακρογωνιαίος της λίθος και πλαισιωμένος από κορυφαίους ποδοσφαιριστές της εθνικής Ισπανίας (Αντρές Ινιέστα, Κάρλες Πουγιόλ, Τσάβι Ερνάντες, Σεσκ Φάμπρεγας & Σέρχιο Μπουσκέτς μεταξύ άλλων), υπό τις οδηγίες του –νυν προπονητή της Μάντσεστερ Σίτι– Πεπ Γκουαρντιόλα κατόρθωσαν τα πάντα.

Κανένας στόχος δεν έμεινε ανεκπλήρωτος, τα σκήπτρα τούς ανήκαν δικαιωματικά– τόσο ομαδικά, όσο και ατομικά για τον Αργεντινό· χιλιάδες πρόσωπα προσέφεραν στη Μπαρτσελόνα, μέσω δεκάδων ιδιοτήτων.

Ο Λιονέλ Μέσι αποτέλεσε την πιο εμβληματική προσωπικότητα· αντικείμενο λατρείας, αποκτώντας θεϊκή υπόσταση. Ενέπνευσε, ευαισθητοποίησε, μετέτρεψε το ποδόσφαιρο σε ραψωδία & πληθώρα έντονων συναισθημάτων.

Η επόμενη μέρα

Η αρχή στο Παρίσι τού δημιουργεί νέες επιδιώξεις για τη συνέχεια, το μέλλον· έπαψε να κοιτά πίσω και πλέον αναζητά το νόημα της διαφορετικής πρόκλησης μέσω του γνώριμου πλην δύσβατου δρόμου της καταξίωσης.

sports.ert.gr.



Το άρθρο Λιονέλ Μέσι: Συμβολίζοντας τη φωτεινότερη πλευρά του αθλητισμού εμφανίστηκε πρώτα στο ERT.GR.



source https://sports.ert.gr/eidisis/diethni/ispania/lionel-mesi-symvolizontas-ti-foteinoteri-pleyra-toy-athlitismoy/
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Λιονέλ Μέσι: Συμβολίζοντας τη φωτεινότερη πλευρά του αθλητισμού Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">