ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Φονικός σεισμός: Θλίψη και φόβος μετά από τα 5,8 ρίχτερ – Μετασεισμοί «ταρακουνούν» την Κρήτη (video)

Συνεχίζεται ομαλά η μετασεισμική ακολουθία στην Κρητη, με ισχυρές δονήσεις ωστόσο, μετά τον πρωινό κύριο σεισμό που στοίχισε τη ζωή σε έναν άνθρωπο, τραυμάτισε τουλάχιστον 20 και προκάλεσε σοβαρές ζημιές στα σπίτια σε χωριά του Ηρακλείου. Στο Αρκαλοχώρι το 80% των σπιτιών έχει υποστεί σοβαρές ζημιές.

Οι Αρχές στήνουν σκηνές για τους σεισμόπληκτους, την ώρα που οι επιστήμονες συνιστούν στους κατοίκους να μην επιστρέψουν στα σπίτια τους, καθώς η παλαιότητα των οικημάτων στην περιοχή εγκυμονεί κινδύνους κατάρρευσης ακόμα και με μικρές δονήσεις.

Οι κάτοικοι του Αρκαλοχωρίου θρηνούν τον άτυχο άνδρα που καταπλακώθηκε από τον τρούλο της μικρής εκκλησίας του Προφήτη Ηλία που κατέρρευσε, ενώ εργαζόταν για την αναστήλωσή της.

«Δυστυχώς ο ένας νεκρός που βρέθηκε στην εκκλησία στον προφήτη Ηλία στο Αρκαλοχώρι είναι συνδημότης, φίλος προσωπικός, συμμαθητής μου και με θλίβει το γεγονός αυτό. Ήταν 62 ετών και βρισκόταν με τον γιο του και εκτελούσε εργασίες αποκατάστασης της εκκλησίας» δήλωσε ο Δήμαρχος Βιάννου Μηνάς Σταυρακάκης.

Οι κάτοικοι στην περιοχή παραμένουν ανήσυχοι και αποφεύγουν να επιστρέψουν στα σπίτια τους, ενώ πολλά κτίσματα παραμένουν ακατοίκητα. Αγωνία υπάρχει για τους συνεχείς και ισχυρούς μετασεισμούς. Εκατονταδες σκηνές έχουν στηθεί για τους σεισμόπληκτους στο Εκθεσιακό Κέντρο Αρκαλοχωρίου.

Στο κέντρο της Πυροσβεστικής έχουν υπάρξει κλήσεις για ζημιές και στα χωριά Ρουσσοχώρια, Αρχοντικό, Πασίδερος, Αστρίτσι, Αλάγνη.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με ανάρτησή του στο Twitter επισημαίνει: «Όλος ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται σε εγρήγορση για να συνδράμει στην αντιμετώπιση των συνεπειών από τον σεισμό στην Κρήτη. Θέλω να εκφράσω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην οικογένεια του συμπολίτη μας που έχασε τη ζωή του και να ευχηθώ γρήγορη ανάρρωση στους τραυματίες».

«Ο σεισμός έγινε σε γνωστό ρήγμα του Καστελλίου, έχει ενεργοποιηθεί εδώ και πολλούς μήνες με εκατοντάδες σεισμούς, ευτυχώς δεν δίνει πάνω από 6 ρίχτερ» δήλωσε μεταξύ άλλων ο Δ/ντής Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Άκης Τσελέντης.

Για έναν αναπάντεχο σεισμό που θέλει μεγάλη προσοχή, μίλησε στην ΕΡΤ ο Καθηγητής Δυναμικής, Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας, Ευθύμιος Λέκκας.

Σχέδιο «Εγκέλαδος»

Η πολιτική προστασία έθεσε σε εφαρμογή το σχέδιο «Εγκέλαδος» που προβλέπει, μεταξύ άλλων, την απομάκρυνση των σεισμόπληκτων και τη στέγαση σε ασφαλές σημείο, καθώς η μετασεισμική ακολουθία θα συνεχιστεί.

«Ετοιμάζουμε μια μεγάλη επιχείρηση με σκηνές και ήδη βγάλαμε μια ανακοίνωση του 112 να ενημερώσουμε τον κόσμο» έκανε γνωστό ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης.

Για έναν σπάνιο σεισμό – «έκπληξη» μίλησε στην ΕΡΤ ο καθηγητής Φυσικής της Λιθόσφαιρας, Σεισμολογίας και Γεωφυσικής στο ΑΠΘ Κωνσταντίνος Παπαζάχος, κάνοντας λόγο για αχαρτογράφητα ρήγματα που ενεργοποιούνται αραιά, παρότι η περιοχή όπως είπε «χόρευε».

Ρεπορτάζ: Ειρήνη Βασάλου – Γιώργος Παπαδάκης – Σταυρούλα Κατσουλάκη 

www.ertnews.gr



Το άρθρο Φονικός σεισμός: Θλίψη και φόβος μετά από τα 5,8 ρίχτερ – Μετασεισμοί «ταρακουνούν» την Κρήτη (video) εμφανίστηκε πρώτα στο ERT.GR.



source https://www.ertnews.gr/eidiseis/ellada/fonikos-seismos-thlipsi-kai-fovos-meta-apo-ta-5-8-richter-metaseismoi-tarakoynoyn-tin-kriti-video/
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Φονικός σεισμός: Θλίψη και φόβος μετά από τα 5,8 ρίχτερ – Μετασεισμοί «ταρακουνούν» την Κρήτη (video) Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">