ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Αντιδράσεις από Γαλλία, Πεκίνο, Ν. Ζηλανδία για τη νέα αμυντική συμφωνία στον Ειρηνικό

Παρίσι, Ανταπόκριση: Θωμαΐς Παπαιωάννου

Τα πάνω κάτω, φέρνει  η νέα συμφωνία στον Ειρηνικό μεταξύ των ΗΠΑ, της Βρετανίας  και της Αυστραλίας με αντιδράσεις  από τη Γαλλία τη Ν. Ζηλανδία  και φυσικά την Κίνα την οποία, η επερχόμενη ανατροπή  αφορά περισσότερο,  όπως εκτιμάται από διεθνείς αναλυτές.

Μετά και την ακύρωση  από την Αυστραλία του γιγαντιαίου συμβολαίου για την κατασκευή 12 συμβατικών υποβρυχίων Attack αξίας 31 δισ. ευρώ, το 2016  και σημερινής αξίας 90 δισ. ευρώ,  η Γαλλία  κάνει πλέον  λόγο  για “έλλειψη συνοχής” στην δομική συνεργασία με την Αυστραλία, σε μια στιμή που οι δύο σύμμαχοι αντιμετωπίζουν κοινές προκλήσεις στην περιοχήκαι καταδικάζει αυτήν την απόφαση.

Τα γαλλικά ναυπηγεία εξέφρασαν την «μεγάλη απογοήτευση» του και όλα δείχνουν  πως το όλο θέμα θα ακολουθήσει τη δικαστική οδό για αποζημιώσεις.

Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Σκοτ Μόρισον αιτιολόγησε την ακύρωση της γιγαντιαίας σύμβασης με τη Γαλλία  ως «απόφαση  ανάγκης» και όχι «αλλαγή νοοτροπίας»  για την επιλογή της κατασκευής πυρηνικών υποβρυχίων με αμερικανική και βρετανική τεχνολογία.

Οι Γάλλοι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας ανέφεραν επίσης σε ανακοίνωσή τους ότι η απόφαση της Αυστραλίας να αθετήσει τη σύμβαση είναι αντίθετη με το πνεύμα συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

Η πρώτη αντίδραση του Πεκίνου ήρθε από την πρεσβεία της Κίνας στις ΗΠΑ. Ο εκπρόσωπος της κινεζικής πρεσβείας Λιου Πενγκού είπε ότι οι χώρες «δεν πρέπει να οικοδομούν μπλοκ αποκλεισμού που στοχεύουν ή βλάπτουν τα συμφέροντα τρίτων. Συγκεκριμένα, πρέπει να αποτινάξουν την ψυχροπολεμική τους νοοτροπία και την ιδεολογική τους προκατάληψη», είπε.

Με τη σειρά της  η  Νέα Ζηλανδία  ανακοίνωσε ότι θα διατηρήσει την απαγόρευση εισόδου πυρηνικών πλοίων στα χωρικά της ύδατα, καθώς η Αυστραλία, στενός της σύμμαχος, αποφάσισε να αναπτύξει στόλο πυρηνικών υποβρυχίων, δήλωσε σήμερα η πρωθυπουργός Τζασίντα Άρντερν.

«Η θέση της Νέας Ζηλανδίας αναφορικά με την απαγόρευση πυρηνικών πλοίων στα ύδατά της παραμένει αμετάβλητη», ανέφερε η Άρντερν σε ανακοίνωσή της.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

www.ertnews.gr



Το άρθρο Αντιδράσεις από Γαλλία, Πεκίνο, Ν. Ζηλανδία για τη νέα αμυντική συμφωνία στον Ειρηνικό εμφανίστηκε πρώτα στο ERT.GR.



source https://www.ertnews.gr/frontpage/antidraseis-apo-gallia-pekino-n-zilandia-gia-ti-nea-amyntiki-symfonia-ston-eiriniko/
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Αντιδράσεις από Γαλλία, Πεκίνο, Ν. Ζηλανδία για τη νέα αμυντική συμφωνία στον Ειρηνικό Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">