ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Live από τη Βουλή ο πρωθυπουργός και οι αρχηγοί για την κύρωση της Ελληνογαλλικής Συμφωνίας

Παρακολουθήστε σε απευθείας σύνδεση του ertnews.gr με τη Βουλή τη συζήτηση για την αμυντική Συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας και την κύρωσή της που θα γίνει με ονομαστική ψηφοφορία. Η συνεδρίαση στην ολομέλεια ξεκίνησε με τους εισηγητές των κομμάτων, και ακολουθούν οι πολιτικοί αρχηγοί με πρώτο τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Με ένσταση επί της διαδικασίας και μια δήλωση από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, Θεόδωρο Δρίτσα, ξεκίνησε στην Ολομέλεια η συζήτηση και ψήφιση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εξωτερικών «Κύρωση της Συμφωνίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Γαλλικής Δημοκρατίας για την εγκαθίδρυση στρατηγικής εταιρικής σχέσης για τη συνεργασία στην άμυνα και την ασφάλεια».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε η συζήτηση να μην περιοριστεί, όπως ήταν η πρόταση του Προέδρου της Βουλής και της Διάσκεψης των Προέδρων, στις τοποθετήσεις των εισηγητών των κομμάτων, στις ομιλίες του πρωθυπουργού και των πολιτικών αλλά και ενός κύκλου 12 βουλευτών κατά κοινοβουλευτική αναλογία, αλλά να υπάρξει και ένας τουλάχιστον δεύτερος κύκλος ομιλητών, καθώς πρόκειται όντως μία ιστορική συμφωνία και στην οποία θα πρέπει να μπορεί να διατυπωθούν όλες οι απόψεις των βουλευτών που έχουν και το νομοθετικό έργο. Ο κ. Δρίτσας μάλιστα, θέλοντας να αναδείξει τη σπουδαιότητα της Συμφωνίας προχώρησε και σε μια πολιτική δήλωση λέγοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ για να την υπογραμμίσει θα καταθέσει αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας.
Προς επίρρωση της ένστασης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης ζήτησε τον λόγο και υπενθύμισε ότι σε ανάλογης σπουδαιότητας Συμφωνίες, όπως των Πρεσπών, η συζήτηση στην Ολομέλεια ήταν σε τρεις συνεδριάσεις, παρότι και τότε υπήρχαν τοποθετήσεις πολιτικών αρχηγών.

Ο Πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας απάντησε πως η ονομαστική ψηφοφορία θα διεξαχθεί με δική του πρωτοβουλία, ασκώντας το δικαίωμα που του παρέχει ο Κανονισμός της Βουλής, αλλά και γιατί το νομοσχέδιο στην αιτιολογική του έκθεση κάνει επίκληση στο άρθρο 27 του Συντάγματος που απαιτεί την ψήφισή του από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου των βουλευτών και συνεπώς η ψηφοφορία πρέπει να είναι ονομαστική και όχι με της τεκμερώμενης πλειοψηφίας των κοινοβουλευτικών ομάδων.

Σχετικά με την ένσταση για τον ένα και μόνο κύκλο ομιλητών βουλευτών μετά τους πολιτικούς αρχηγούς, ο Πρόεδρος της Βουλής ανέφερε ότι «με τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών θα λέγαμε ότι εκφράζεται με τον “βαρύγδουπο” τρόπο η θέση της κάθε κοινοβουλευτικής δύναμης, απέναντι σε αυτή την πράγματι ιστορική Συμφωνία».

Το Σώμα, κατά πλειοψηφία, ενέκρινε την πρόταση διεξαγωγής της συζήτησης του Προέδρου της Βουλής και απέρριψε την ένσταση του ΣΥΡΙΖΑ.

www.ertnews.gr



Το άρθρο Live από τη Βουλή ο πρωθυπουργός και οι αρχηγοί για την κύρωση της Ελληνογαλλικής Συμφωνίας εμφανίστηκε πρώτα στο ERT.GR.



source https://www.ertnews.gr/eidiseis/ellada/politiki/live-apo-ti-voyli-i-syzitisi-kai-i-kyrosi-tis-ellinogallikis-symfonias/
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Live από τη Βουλή ο πρωθυπουργός και οι αρχηγοί για την κύρωση της Ελληνογαλλικής Συμφωνίας Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">