ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Ανάγκη επιτάχυνσης της 3η δόσης ενόψει καθολικής εξάπλωσης της Όμικρον


Με τα στοιχεία δείχνουν ότι η ταχύτητα εξάπλωσης της παραλλαγής Όμικρον θα οδηγήσει σε αύξηση των διαγνώσεων μέσα στους επόμενους 2-3 μήνες σε παγκόσμια κλίμακα, και ειδικά την Ευρώπη να αναμένει την κυριαρχία της ήδη από τον Ιανουάριο, οι επιστήμονες αρθρώνουν έντονα λόγο για τη σημασία του εμβολιασμού και δη την ταχύτητα παροχής της τρίτης δόσης ως τον καθοριστικό παράγοντα στην εξέλιξη της πανδημίας.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στα χθεσινά συμπεράσματά του χαρακτήρισε τη συνέχιση των εμβολιασμών και τη χορήγηση ενισχυτικών δόσεων, «ζωτικής» και «επείγουσας σημασίας» υπό την εμφάνιση της νέας παραλλαγής, της οποίας η ταχύτητα διασποράς θα είναι μεγαλύτερη από κάθε προηγούμενο στέλεχος, επαναμολύνοντας και άτομα που νόσησαν από το στέλεχος Β ή Δ.

«Καθώς εξακολουθούμε να παλεύουμε ακόμη με την παραλλαγή Δέλτα, μας απειλεί η Όμικρον», είπε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, επισημαίνοντας ότι το νέο στέλεχος εξαπλώνεται με επικίνδυνα ταχύ ρυθμό. Η ίδια ενημέρωσε τους ηγέτες ότι «τα συμβόλαια (σ.σ. για την προμήθεια εμβολίων) προβλέπουν ότι οι εταιρείες θα αναπτύξουν προσαρμοσμένα σκευάσματα εάν τους ζητηθεί, εντός 100 ημερών».

Όπως επισήμανε ακόμη η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, η Επιτροπή σκοπεύει να παρουσιάσει πράξη κατ’ εξουσιοδότηση. «Θα εγγυηθούμε πως θα υπάρξει κοινή προσέγγιση ως προς τις αναμνηστικές δόσεις και τη διάρκεια ισχύος του πιστοποιητικού» εξήγησε. «Οι ενισχυτικές δόσεις συνιστάται (να χορηγούνται) το αργότερο έξι μήνες από τον πλήρη εμβολιασμό και το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα παραμένει σε ισχύ πέρα από τότε για περίοδο χάριτος τριών μηνών», εξήγησε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

(AP /Francisco Seco)

Η παραλλαγή Όμικρον ήδη προκαλεί περισσότερες από το 50% των νέων λοιμώξεων στο Ηνωμένο Βασίλειο που φοβάται ακόμα και για σενάρια 2020 περιμένοντας στις αρχές Ιανουαρίου την ανακοίνωση περισσότερων στοιχείων για τη νέα μορφή του “αόρατου εχθρού”. Τα σχολεία πάντως σε ολόκληρο τη χώρα δηλώνουν ότι είναι έτοιμα να στραφούν στη διαδικτυακή μάθηση εάν χρειαστεί για το επόμενο τρίμηνο.

Στη χώρα μας η εικόνα είναι διαφορετική. Η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου κατά τη χθεσινή ενημέρωση για την πανδημία μίλησε για ΕΣΥ υπό πίεση, αλλά και για ορατές τάσεις αποσυμπίεσης, με τις εισαγωγές στις ΜΕΘ ασθενών με κορονοϊό να μειώνονται κατά 16%.

Εντούτοις υπάρχει η ανησυχία η κατάσταση αυτή δεν αναμένεται να διαρκέσει επί μακρόν λόγω έλευσης της «Όμικρον» που θα πολλαπλασιάσει τις μολύνσεις. Τα κρούσματα της στην Ελλάδα μέχρι στιγμής είναι 17, με μόνο τρία από αυτά να σχετίζονται με ταξίδι στο εξωτερικό.

Η επιδημιολογική κατάσταση αξιολογείται κάθε εβδομάδα από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων και το ενδεχόμενο επιβολής μέτρων για την αποφυγή της διασποράς είναι ανοιχτό. Προς το παρόν όπως αναφέρεται επισήμως υπάρχει ικανοποίηση στην κυβέρνηση από τον ρυθμό των εμβολιασμών. Χθες έφθασαν τις 86.000.

(AP /Alberto Pezzali)

Η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα πάντως έχει βάλει κάτω από το μικροσκόπιό της αποτελεσματικότητα των εμβολίων έναντι της «Όμικρον» και τα συμπεράσματα μέχρι στιγμής είναι ότι αν και έχουν σχεδιαστεί για προηγούμενα στελέχη του ιού, προστατεύουν από βαριά νόσηση και θάνατο.

Περισσότερα δεδομένα αναμένονται εντός της ερχόμενης εβδομάδας από τη Moderna και τον Γερμανό συνεργάτη της Pfizer, BioNTech.

Διαβάστε επίσης HΠΑ – Φάουτσι: Η τρίτη δόση αποκαθιστά την προστασία των εμβολίων

www.ertnews.gr



from ΕΛΛΑΔΑ – ertnews.gr https://ift.tt/3yBcjIQ
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Ανάγκη επιτάχυνσης της 3η δόσης ενόψει καθολικής εξάπλωσης της Όμικρον Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">