ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Ν. Μορφωνιός στο Πρώτο: Θέμα πολιτικής βούλησης να μην κλείσει το ιστορικό καθημερινό φύλλο της Αυγής (audio)


Σήμερα αναμένεται η απόφαση του πολιτικού συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ για το μέλλον της εφημερίδας Αυγής και «είναι ένα πάρα πολύ σοβαρό ενδεχόμενο να παραμείνει μόνο η έκδοση του Κυριακάτικου φύλλου και το site, όπως φάνηκε και από την άτυπη ενημέρωση του ΣΥΡΙΖΑ εχθές», τόνισε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές στο Πρώτο» με την Μαρία Γεωργίου και τον Βασίλη Αδαμόπουλο, ο εκπρόσωπος δημοσιογράφων της εφημερίδας Αυγή, Νίκος Μορφωνιός.

«Το 2022 που κλείνει 70 χρόνια η ιστορική εφημερίδα της αριστεράς και του τόπου, είμαστε ένα βήμα από το ενδεχόμενο κλείσιμο του καθημερινού φύλλου και την απώλεια θέσεων εργασίας» είπε χαρακτηριστικά ο δημοσιογράφος.

Η εφημερίδα ήταν μια εφημερίδα μικρή, επεσήμανε, με πάρα πολλές προσπάθειες των εργαζομένων της και του κόσμου της αριστεράς αλλά και του προοδευτικού κόσμου να στηριχθεί η Αυγή μέσα σε όλες τις δεκαετίες.

«Όταν πριν έναν μήνα έγινε μια κίνηση αιφνιδιαστική, για την εθελουσία έξοδο, που Παρασκευή βράδυ ανακοινώθηκε για να ξεκινήσει Δευτέρα, δεν δόθηκε καν ο χώρος για διάλογο για να βρεθεί μια λύση. Κατευθείαν ξεκίνησαν κάποια μέτρα οδυνηρά για την εφημερίδα για την επόμενη ημέρα. Πριν έναν μήνα ξεκινά το πρόγραμμα της εθελουσίας εξόδου και σήμερα κλείνει το καθημερινό φύλλο, χωρίς να έχει δοθεί χώρος να γίνει κάποιος διάλογος» υπογράμμισε ο Νίκος Μορφωνιός.

«Θέσαμε και το οξύμωρο ζήτημα, ότι αν από το 2018 η Αυγή έχει τεράστιο πρόβλημα, γιατί τον τελευταίο 1,5 χρόνο έχει γίνει αύξηση δαπανών και προσλήψεις και μάλιστα διευθυντικών στελεχών. Μπορεί να το ελέγξει ο καθένας, να μπει στο ΓΕΜΗ, να δει τους ισολογισμούς της Αυγής. Είχε πάντα οικονομικά προβλήματα, αν τα τελευταία 3 χρόνια ήταν τόσο ασφυκτικά αυτά τα οικονομικά προβλήματα, πώς δικαιολογείται η διοίκηση που είναι διορισμένη εδώ και 2 χρόνια να έχει κάνει αυτή την αύξηση των δαπανών;».

«Αυτό το έχουμε θέσει εξαρχής, ζητάμε απαντήσεις και δεν μας τις έχουν δώσει. Και είναι τελείως ανορθολογική η διαχείριση. Αν υπάρχουν ευθύνες να αποδοθούν, υπάρχουν διοικήσεις, υπάρχει η τωρινή, γιατί δεν ξεκινάνε από τις ευθύνες των διοικήσεων; Γιατί για ακόμα μια φορά βρισκόμαστε στο επίκεντρο; Έχουμε βάλει πλάτη εμείς στην Αυγή για να διασωθεί μες στα χρόνια. Είχε πάντα οικονομικά προβλήματα» προσέθεσε ο κ. Μορφωνιός.

Είναι υπόλογη η διοίκηση, υποστήριξε, «όταν δεν μπορεί να οργανώσει ένα σύστημα, να απευθυνθεί στα 40.000-50.000 μέλη του ΣΥΡΙΖΑ». «Υπάρχουν ζητήματα που θα μπορούσαν να λυθούν, από πολύ απλά πρακτικά, μέχρι κεντρικά, πολιτικά, δημοσιογραφικά. Όλα αυτά χρειάζονται χώρο διαλόγου, να τεθούν. Ειδικά στο κομμάτι των συνδρομών, πέρα από την κρίση του τύπου που είναι ούτως ή άλλως υπαρκτή, αυτό το αντιμετωπίζουν όλα τα μέσα, αλλά τι θα γίνει; Θα κλείσουν όλες οι εφημερίδες; Δεν υπάρχει ένα ζήτημα και κοινωνικό, πολυφωνίας;» τόνισε ο κ. Μορφωνιός.

Θα μπορούσε να σωθεί το καθημερινό φύλλο, υποστηρίζει ο δημοσιογράφος, όπως έχει γίνει και κατά το παρελθόν, σημειώνοντας ότι από το 2014 έχουν μειωθεί οι μισθοί των εργαζόμενων κατά το 1/3, ενώ έχει αποχωρήσει το ένα τέταρτο. «Έχουμε βάλει πλάτη, αλλά δεν μπορεί να μετακυλύεται πάντα πάνω μας η ευθύνη». Και πρόσθεσε πως ακόμα μπορεί να σωθεί η ημερήσια έκδοσης της Αυγής, τονίζοντας πως «είναι ζήτημα πολιτικής βούλησης, ιστορικής ευθύνης να σωθεί η εφημερίδα και πρέπει να την λάβουν σήμερα υπόψη τους τα  μέλη του πολιτικού συμβουλίου. Δεν ξέρω αν ληφθεί σήμερα οριστική απόφαση. Να υπάρξει σύνεση, να δοθεί χώρος στον διάλογο και να μην υπάρξει αυτό το ιστορικό ατόπημα και για την κοινωνία μας και για τον ελληνικό τύπο να κλείσει το ιστορικό φύλλο της Αυγής».

www.ertnews.gr



from ΕΛΛΑΔΑ – ertnews.gr https://ift.tt/31T0kKW
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Ν. Μορφωνιός στο Πρώτο: Θέμα πολιτικής βούλησης να μην κλείσει το ιστορικό καθημερινό φύλλο της Αυγής (audio) Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">