ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Κατακλυσμός «Όμικρον» – Εκρηκτική αύξηση των νέων διαγνώσεων


Εκρηκτική αύξηση των νέων διαγνώσεων κορονοϊού, κατά 290%, σημειώθηκε την τελευταία εβδομάδα στη χώρα μας. Η αναλογία των κρουσμάτων Όμικρον στο σύνολο των τεστ, αγγίζει το 90%. Το ποσοστό θετικότητας το τελευταίο 24ωρο είναι στο 10,4%. Την ίδια ώρα, ο υπουργός Υγείας προανήγγειλε την 7μηνη ισχύ του πιστοποιητικού εμβολιασμού, για όλες τις ηλικίες άνω των 18 ετών.

Στη μετάλλαξη Όμικρον οφείλονται πλέον 9 στα 10 κρούσματα κορονοϊού στη χώρα, με την θετικότητα να έχει φτάσει ήδη στο 10,4%.

Η υπερμεταδοτικότητα και τα ήπια συμπτώματά της έχουν προκαλέσει σημαντική αύξηση των νοσηλειών σε απλές κλίνες, αλλά όχι των διασωληνώσεων.

Την ίδια ώρα, ο Υπουργός Υγείας προανήγγειλε την 7μηνη ισχύ του πιστοποιητικού εμβολιασμού για όλες τις ηλικίες άνω των 18 ετών.

«Την τελευταία εβδομάδα έχουμε μια εκρηκτική αύξηση των νέων διαγνώσεων κατά 290%, ενώ παρατηρείται σταθεροποίηση στους θανάτους και μια μικρή μείωση κατά 1%» επισήμανε ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας Γκίγκας Μαγιορκίνης.

«Η αναλογία των κρουσμάτων Όμικρον στο σύνολο των τεστ ήταν 82% στις 30 Δεκεμβρίου, μια μέρα αργότερα στις 31/12 ήταν στο 89% και διαρκως ανεβαινει. Σημερα θα ξεπερνα το 90%» τόνισε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα.

Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ασθενής διασωληνωμένος με την παραλλαγή Όμικρον στη χώρα μας. «Οι ΜΕΘ είναι γεμάτες από Δέλτα – Δεν έχουμε Όμικρον από τα στοιχεία που έχουμε από τα νοσοκομεία» τόνισε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη.

Στο μεταξύ ωστόσο, στο σύστημα Υγείας η πίεση αποτυπώνεται με αύξηση εισαγωγών σε απλές κλίνες Covid κατά 34%. Το τελευταίο 24ωρο έγιναν 641 εισαγωγές στα νοσοκομεία όλης της χώρας, όταν κατά μέσο όρο τις προηγούμενες ημέρες ήταν 450.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας το μέτρο της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών στους υγειονομικούς θα συνεχιστεί και εξετάζεται το ενδεχόμενο να γίνει μόνιμο, ενω το επόμενο διάστημα θα γίνουν ανακοινώσεις για τη λήξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού για όλους άνω των 18 ετών. «Το πιστοποιητικό 7 μηνών θα μεταφερθεί σε όλες τις ηλικίες. Θα λήγει το πιστοποιητικό», είπε ο Θάνος Πλεύρης.

Πάντως, με ή χωρίς συμπτώματα συνεχίζονται οι μεγάλες ουρές στα σημεία όπου γίνονται δωρεάν rapid test.

Από την Πέμπτη θα ισχύσει η νέα τιμή στα μοριακά τεστ στα 47 ευρώ. Μιλώντας στην ΕΡΤ ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης διευκρίνισε γιατί δεν μπορεί το PCR test να συνταγογραφείται για όλους.

«Για κάποιους λόγους χρειάζομαι το τεστ – αυτό σημαίνει συνταγογράφηση. Συνταγογράφηση δεν είναι όποτε θέλω κάνω τέστ. Δεν σημαίνει ότι αν κάναμε συνταγογράφηση θα σήμαινε ότι ανά πάσα στιγμή, όποτε θέλουμε κάνουμε τεστ από το κράτος. Τότε το τέστ θα ήταν επί 11 εκατ. Ελληνες κάθε μέρα τεστ επί 7 ανά εβδομάδα. Κάντε τους υπολογισμούς βάλτε τα 47 ευρώ και βγάλτε τα εκατ. ευρώ. Πώς θα τα πληρώσει το κράτος, μαγικά;» είπε.

Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων θα συνεδριάσει την ερχόμενη εβδομάδα για να αποφασίσει αν θα συνεχιστούν τα περιοριστικά μέτρα σε εστίαση και διασκέδαση.

Μέτρα για την ασφαλή επιστροφή στο σχολείο

Οι μαθητές επιστρέφουν στις φυσικές τους τάξεις για διά ζώσης διδασκαλία με τήρηση αυξημένων μέτρων προστασίας.

Η επιστροφή γίνεται με τρία τεστ -σήμερα ξεκίνησε η δωρεάν διάθεση των self test- και νέα, πιο αυστηρά πρωτόκολλα με έλεγχο στους μαθητές ολόκληρου του τμήματος εφόσον εμφανιστεί κρούσμα.

SELF TEST

1o → Κυριακή (9/1)

2ο → Δευτέρα (10/1)

3ο → Πέμπτη (13/1)

Πάντως, πρόκειται για μια απόφαση που απασχολεί γονείς και εκπαιδευτικούς ενόψει της κορύφωσης των κρουσμάτων της όμικρον.

Μεταξύ άλλων, η ΟΛΜΕ έθεσε στην υπουργό Παιδείας την διατήρηση του ποσοστού που κρίνει την αναστολή λειτουργίας ενός τμήματος.

«Τα κρούσματα στην κοινωνία είναι πάρα πολλά και θα μεταφερθούν και στα σχολεία. Γνωρίζουμε ότι δεν έχουν μειωθεί τα τμήματα – υπάρχει προβληματισμός με τα σελφ τεστ καθώς αυτό που μας μεταφέρεται είναι ένας μεγάλος αριθμός αυτών των τεστ δεν γίνονται από τις οικογένειες», επισημαίνει το μελος του ΔΣ της ΔΟΕ, Νικηφόρος Κωνσταντίνου.

«Όποτε υπάρχει κλειστό τμήμα, όποτε υπάρχει φυσική καταστροφή περνάμε στην τηλεκπαίδευση. Δεν έθεσε θέμα η επιτροπή για το 50% +1» επισήμανε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως. 

Για είσοδο των μαθητών σε ένα περιβάλλον όπου η διασπορά ελέγχεται τρεις φορές την εβδομάδα, μίλησε ο Γκίκας Μαγιορκίνης. 

Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας η εξεταστική στα πανεπιστήμια θα διεξαχθεί δια ζώσης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ επικρίνει την κυβέρνηση ότι απορρίπτει «αλαζονικά» όλα τα μέτρα που έχει καταθέσει η αξιωματική αντιπολίτευση μαζί με επιστήμονες και ότι έτσι οδηγεί την κοινωνία σε «ανεξέλεγκτη διασπορά».

«Στην περίπτωση της κυβέρνησης Μητσοτάκη, το #dontlookup θα μπορούσε κάλλιστα να παραφραστεί σε «don’t look at the cases»… Με 50.000 κρούσματα ανοίγουν τα σχολεία όπως ακριβώς έκλεισαν. Και ο Θεός βοηθός» αναφέρει σε ανάρτησή του ο Αλέξης Τσίπρας.

«Από το σοβαρό στο γελοίο, η απόσταση είναι μικρή – από το γελοίο όμως στο σοβαρό, η απόσταση είναι τεράστια. Είναι αποκαλυπτικό της πολιτικής ελαφρότητας του κ. Τσίπρα το ότι επιλέγει να κάνει χιούμορ, κακό μάλιστα, με την εκπαίδευση των παιδιών μας εν μέσω πανδημίας. Τελικά, ο πραγματικός χαρακτήρας ενός πολιτικού όντως φαίνεται από το τι θεωρεί αστείο» απάντησε σχετικά ο υφυπουργός παρά τον πρωθυπουργό και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου. 

Σκληρή γλώσσα κατά της κυβέρνησης και από τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης.

«Η θέση μας είναι σταθερή: ανοιχτά σχολεία, αλλά με ασφάλεια για μαθητές, εκπαιδευτικούς και τις οικογένειές τους» επισημαίνει το ΚΙΝΑΛ.

«Τα σχολεία πρέπει να προστατευθούν ουσιαστικά κι αυτό δεν εξασφαλίζεται με τα απαράδεκτα πρωτόκολλα του 50%+1, ούτε με κάποια σελφ-τεστ παραπάνω» αναφέρουν από το ΚΚΕ.

«Η κυβέρνηση επιμένει να λειτουργεί με γνώμονα την εξυπηρέτηση συμφερόντων έναντι του δημοσίου συμφέροντος» λένε από την Ελληνική Λύση.

«Η Μητσοτάκης Α.Ε. επιλέγει για άλλη μία φορά να εκθέσει τα παιδιά σε τεράστιο κίνδυνο και υγειονομική ανασφάλεια» αναφέρουν από το ΜέΡΑ25.

Πηγή: ΕΡΤ1

 

www.ertnews.gr



from ΕΛΛΑΔΑ – ertnews.gr https://ift.tt/3n0Vrae
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Κατακλυσμός «Όμικρον» – Εκρηκτική αύξηση των νέων διαγνώσεων Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">