ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Κορονοϊός: Σε παράταση για μια εβδομάδα τα μέτρα – Τι αναμένεται


Υπό την πίεση και της μετάλλαξης Όμικρον η Επιτροπή Ειδικών, αποφάσισε να εισηγηθεί την παράταση των υφιστάμενων μέτρων για την αναχαίτιση της πανδημίας τουλάχιστον για μία εβδομάδα ακόμη, ενώ θα υπάρξει και νέα αξιολόγηση της επιδημιολογικής κατάστασης της χώρας.

Οι ειδικοί οδηγήθηκαν στην εισήγηση αυτή με το σκεπτικό ότι τα μέτρα που ισχύουν εδώ και δύο εβδομάδες σε διασκέδαση και εστίαση φαίνεται να αποδίδουν και η εικόνα της επιδημίας στην χώρα παρουσιάζει σταθεροποιήση.

Το υπουργείο Υγείας  ανακοίνωσε  με τη σειρά του ότι τα μέτρα θα παραταθούν για ακόμη μία εβδομάδα, έως τις 23 Ιανουαρίου,  μιας και η διασπορά της μετάλλαξης Όμικρον συνεχίζει να είναι μεγάλη, διατηρώντας την πίεση στο σύστημα Υγείας. Μέχρι τις  23 Ιανουαρίου  ισχύει η  παράταση των μέτρων.

Πάντως, τα μέτρα θα επανεξετάζονται διαρκώς, ανάλογα με την επιδημιολογική εικόνα στη χώρα.  Πρώτη προτεραιότητα, πάντως, αυτή τη στιγμή για την κυβέρνηση παραμένει η ομαλή λειτουργία των σχολείων, όπως δήλωσε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου .

Αναλυτικά τα μέτρα:

  • Τα καταστήματα εστίασης και διασκέδασης θα λειτουργούν έως τις 12:00 τα μεσάνυχτα χωρίς μουσική, 6 άτομα ανά τραπέζι, όχι όρθιοι και μετρική απόσταση στα τραπεζοκαθίσματα.
  • Η χρήση μάσκας υψηλής προστασίας (FFP2/KN95) ή διπλής είναι υποχρεωτική στα σούπερ μάρκετ, στα ΜΜΜ και όπου υπάρχει συνωστισμός, όπως και από τους εργαζόμενους στην εστίαση.
  • Εφαρμογή τηλεργασίας σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα έως 50% και κυλιόμενο ωράριο, ανάλογα με τις δυνατότητες κάθε υπηρεσίας.
  • Επισκεπτήριο σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και νοσοκομεία μόνο με PCR test 48 ωρών, ενώ στα νοσηλευτικά ιδρύματα απαγορεύεται η είσοδος σε ιατρικούς επισκέπτες.
  • Στα γήπεδα η πληρότητα εμβολιασμένων θεατών είναι έως το 10% της χωρητικότητας τους, με πλαφόν θεατών τα 1.000 άτομα.

Υπενθυμίζεται επίσης  ότι κανονικά θα τεθεί σε εφαρμογή από την ερχόμενη Δευτέρα το μέτρο του διοικητικού προστίμου των 100 ευρώ στους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών.

Από την επιβολή προστίμου θα εξαιρεθούν όσοι:

έχουν κάνει το εμβόλιο στο εξωτερικό

έχουν φορολογική έδρα στο εξωτερικό

έχουν αποβιώσει αλλά συγγενείς τους δεν έχουν ακόμα απενεργοποιήσει το ΑΦΜ τους

έχουν λόγους υγείας και έχουν κάνει αίτημα εξαίρεσης σε Επιτροπή και ακόμα δεν έχει εξεταστεί.

Οι συγγενείς όσων έχουν φύγει από τη ζωή θα πρέπει να απενεργοποιήσουν το ΑΦΜ τους

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ χθες παρουσιάστηκε εικόνα βελτίωσης ως προς τα νέα κρούσματα κορονοϊού που έφτασαν τις 24.246. Οι θάνατοι ήταν 77 και διασωληνωμένοι το τελευταίο 24ωρο ανήλθαν στους 670. Τα κρούσματα κορονοϊού δεν έχουν εκτοξευθεί περαιτέρω, ενώ οι εισαγωγές στα νοσοκομεία παραμένουν στα ίδια επίπεδα με την προηγούμενη εβδομάδα.

Ωστόσο  σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών παραμένει σε υψηλά επίπεδα  η θετικότητα καθώς το 𝑅𝑡 για την επικράτεια βάσει των κρουσμάτων εκτιμάται σε 1.40 (95% ΔΕ: 1.22 – 1.58). Ο μέσος όρος εισαγωγών το επταήμερο βρίσκεται στους 578 ασθενείς και ο αριθμός των θανάτων έφθασε συνολικά τις 21.246.

Ο καθηγητή Γκικας Μαγιορκίνης που μίλησε στο ertnews.gr εκτίμησε ότι τα μέτρα είναι αποτελεσματικά ενώ η Όμικρον φαίνεται να μην είναι επικίνδυνη.

www.ertnews.gr



from ΕΛΛΑΔΑ – ertnews.gr https://ift.tt/3qnwEPr
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Κορονοϊός: Σε παράταση για μια εβδομάδα τα μέτρα – Τι αναμένεται Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">