ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Ο καιρός με τον Π. Γιαννόπουλο: Η «Ελπίδα» παγώνει τη χώρα σε δύο φάσεις


Σε δύο φάσεις έρχεται η κακοκαιρία που ξεκινά από το απόγευμα σήμερα και από τα βόρεια.

Στην 1η φάση του Σαββάτου κατεβαίνουν από βορρά προς νότο οι πολύ ψυχρές αέριες μάζες και θα δώσουν χιονοπτώσεις ακόμα και σε πεδινές περιοχές της βόρειας και της κεντρικής Ελλάδας όμως τα φαινόμενα θα είναι περιορισμένης διάρκειας και έντασης. Την Κυριακή ενώ στα ηπειρωτικά ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος με πολύ όμως χαμηλές θερμοκρασίες θα χιονίζει στην Εύβοια καθώς και στο Αιγαίο.

Η 2η φάση και πιο σοβαρή φάση της κακοκαιρίας θα είναι τη Δευτέρα. Καθώς πλέον οι πολύ ψυχρές αέριες μάζες έχουν εγκατασταθεί στη χώρα μας προβλέπονται πυκνές χιονοπτώσεις αρχικά στο κεντρικό και το βόρειο Αιγαίο, την ανατολική Θεσσαλία την ανατολική Στερεά και βαθμιαία στο νότιο Αιγαίο. Μαζί με τα χιόνια θα πνέουν πολύ θυελλώδεις βορειοανατολικοί άνεμοι στο Αιγαίο. Σε όλη τη χώρα οι θερμοκρασίες θα είναι πολύ χαμηλές. Το μεσημέρι λίγους βαθμούς πάνω από το μηδέν στα κεντρικά και νότια. Οι ελάχιστες θερμοκρασίες θα είναι τοπικά στη δυτική Μακεδονία και κάτω από τους -16oC.

Σήμερα Παρασκευή αρχικά στα δυτικά, τα νότια, το ανατολικό Αιγαίο και βαθμιαία στις υπόλοιπες περιοχές προβλέπονται τοπικές βροχές και στα θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα σποραδικές καταιγίδες. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά ορεινά και σταδιακά και σε ημιορεινές περιοχές, ενώ από τις βραδινές ώρες θα χιονίσει και σε περιοχές της βόρειας χώρας με χαμηλό υψόμετρο. Οι άνεμοι νοτιοδυτικοί πρόσκαιρα στο Αιγαίο έως 7 μποφόρ. Βαθμιαία από τα βόρεια θα στραφούν σε βορείων διευθύνσεων και θα ενισχυθούν. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο.

Στην Αττική προβλέπονται λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες. Οι άνεμοι νοτιοδυτικοί 3 με 5 και στα ανατολικά 6 μποφόρ στρεφόμενοι από αργά το απόγευμα σε βόρειους με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία μέχρι 15 βαθμούς Κελσίου.

Στη Θεσσαλονίκη προβλέπονται λίγες νεφώσεις που γρήγορα θα αυξηθούν και από τις μεσημβρινές ώρες θα σημειωθούν βροχές ή χιονόνερο. Παροδικές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν τη νύχτα. Οι άνεμοι βόρειοι βορειοδυτικοί 5 με 6 και από το απόγευμα έως 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία έως 06 βαθμούς Κελσίου.

Παναγιώτης Γιαννόπουλος Φυσικός Μετεωρολόγος Μ.Sc. FRMetS

www.ertnews.gr



from ΕΛΛΑΔΑ – ertnews.gr https://ift.tt/3tJTgvA
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Ο καιρός με τον Π. Γιαννόπουλο: Η «Ελπίδα» παγώνει τη χώρα σε δύο φάσεις Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">