ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Πώς η Όμικρον ξεφεύγει από τα τεστ – Μιλούν Γιαμαρέλλου, Tζανάκης, Σαρηγιάννης


Με τα κρούσματα του κορονοϊού να έχουν ξεπεράσει στην Ευρώπη τα 100 εκατ. και την εξάπλωση της παραλλαγής Όμικρον να προβληματίζει, η ΕΡΤ και οι πρωινές ενημερωτικές εκπομπές ζήτησαν την άποψη των ειδικών για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας όπου απαντώνται ταυτόχρονα η επικίνδυνη μετάλλαξη Δέλτα και η υπερμεταδοτική παραλλαγή Όμικρον.

Τα κρούσματα διπλασιάζονται κάθε δεύτερη μέρα

Η Ελένη Γιαμαρέλλου, ομότιμη καθηγήτρια Παθολογίας στο ΕΚΠΑ μιλώντας για το επιδημιολογικό αποτύπωμα των εορτών επισήμανε ότι αν και ακόμα δεν είναι γνωστό, η ίδια είναι ιδιαίτερα προβληματισμένη για τα κρούσματα των επόμενων ημερών.

«Δεν θέλω να είμαι μάντης κακών αλλά η εύκολη μεταδοτικότητα του ιού και η κινητικότητα αυτών των ημερών θα έχει ως αποτέλεσμα όσοι αποφασίσουν να μείνουν ανεμβολίαστοι να την αρπάξουν από τον ιό», είπε η κ. Γιαμαρέλου και πρόσθεσε ότι «περίπου 30% των κρουσμάτων είναι Δέλτα».

«Είναι το είδος του ιού, ο Όμικρον που μολύνει πάρα πολύ εύκολα -πέντε φορές περισσότερο από τη Δέλτα- και τα κρούσματα διπλασιάζονται κάθε δεύτερη μέρα. Δεν μπορείς να κάνεις κάτι για να το μειώσεις άμεσα εκτός από το να παίρνεις τα μέτρα προστασίας σου.

Ποια είναι η δράση της Όμικρον

Σχολιάζοντας τη δράση της παραλλαγής Όμικρον, που υπολογίζεται στο 60% των κρουσμάτων στην Ελλάδα είπε ότι υπάρχουν κάποιες χρήσιμες επισημάνσεις.

«Οι συμπτωματικοί ασθενείς της Όμικρον έχουν συμπτώματα που διαφέρουν από αυτά της Δέλτα. Η Όμικρον σου κάνει έναν πονόλαιμο, ένα συνάχι, έναν ελαφρύ πονοκέφαλο που θυμίζουν τα κοινά κρυολογήματα του χειμώνα. Γεγονός που είναι και καλό και κακό μαζί: Είναι καλό γιατί συνήθως σε τρεις ημέρες είσαι καλά. Η διάρκειά της είναι βραχεία. Δεν αντίθεση με τους προηγούμενους ιούς και ειδικά με την Δέλτα που αναδιπλασιαζόταν εβδομήντα φορές περισσότερο στους πνεύμονες, Ο ιός της Όμικρον πολλαπλασιάζεται στο ανώτερο αναπνευστικό. Βήχεις και φτερνίζεσαι με αποτέλεσμα να μολύνεις τον αέρα και τους γύρω σου. Ό Όμικρον μπορεί να σε ξαναμολύνει τέσσερις και πέντε φορές. Άρα, το εμβόλιο είναι μπροστά μας και δεν πρέπει να το ξεχνάμε».

Σχολιάζοντας τα επιδημιολογικά δεδομένα από τις μέχρι πρώτες νοσηλείες ασθενών από Όμικρον η Ελένη Γιαμαρέλλου τόνισε ότι κανείς ασθενής σε ΜΕΘ δεν έχει προσβληθεί από Όμικρον. «Διεθνώς λέμε ότι 11% έχουν αυξηθεί τα κρούσματα, αλλά 4% έχουν μειωθεί οι θάνατοι. Όλα αυτά είναι ενδείξεις ότι ο ιός της Όμικρον δεν είναι τόσο μολυσματικός, όπως η Δέλτα».

Η ίδια ανέφερε ότι πρέπει να προφυλαχθούμε φορώντας τη μάσκα μας και τηρώντας τις αποστάσεις. «Ο εμβολιασμένος που έχει πάρει και τη τρίτη δόση του εμβολίου προφυλάσσεται εκτός από τη Δέλτα και από την Όμικρον σε ποσοστό 70%. Αν είναι ανεμβολίαστος μπορεί να μολυνθεί κάποιος και να κάνει μεταλλάξεις οι οποίες θα μολύνουν περισσότερους . Έτσι δεν τελειώνει αυτό το κακό» περιέγραψε η κ. Γιαμαρέλλου ζητώντας από τον κόσμο να πάει να εμβολιαστεί.

«Υπάρχει ακόμα ένα ποσοστό 12% στους άνω των 60 ετών που πρέπει να πάει να εμβολιαστεί» τόνισε η καθηγήτρια παθολογίας. Σύμφωνα με την καθηγήτρια Παθολογίας στο ΕΚΠΑ η νόσηση από την Όμικρον κρατάει μόλις τρεις ημέρες σε αντίθεση με τη Δέλτα όπου ο μέσος όρος νοσηλείας είναι δέκα ημέρες. Ωστόσο, όπως υποστήριξε, «ακόμα και το 1% των κρουσμάτων να χρειαστεί νοσηλεία λόγω της Όμικρον, αυτό σημαίνει 100.000 ανθρώπους. Πάντα είναι μπροστά μας ο φόβος για το Σύστημα Υγείας αλλά και το τι θα γίνει με την εκπαίδευση».

Τα self test είναι πιθανό να αντικατασταθούν με rapid test

Μιλώντας για το επίκαιρο θέμα της μετάθεσης της ημερομηνίας του ανοίγματος των σχολείων η κ. Γιαμαρέλλου δήλωσε ότι «σαν επιτροπή θα αποφασίσουμε τι θα γίνει με την εκπαίδευση. Δεν θέλουμε να κλείσουμε τα σχολεία» συμπλήρωσε, ξεκαθαρίζοντας ότι οι απόψεις που εκφράζει για το θέμα των σχολείων είναι προσωπικές.

«Πουθενά δεν αποφασίστηκε για την Όμικρον να κλείσουν τα σχολεία. Ξέρετε πολύ καλά τη ζωτική σημασία που έχει για τον ψυχισμό του παιδιού το ανοιχτό σχολείο, η κοινωνικοποίησή του, η παρέα και η σωστή γνώση. Από τη άλλη μεριά αν κλείσουν τα σχολεία τι θα κάνουν τα παιδιά; θα τριγυρίζουν, δεν θα πάνε σε παιδικές χαρές; Δεν θα έχουν αυξημένη επαφή;» ανέφερε η κ. Γιαμαρέλλου αποκαλύπτοντας ότι υπάρχει η πρόθεση τα self test στα σχολεία να αντικατασταθούν από τα rapid test.

«Tα παιδιά πρέπει να εμβολιαστούν. Η αύξηση του εμβολιασμού στα παιδιά θα είναι πολύ σημαντική. Δεν θέλουμε μια απόφαση που να είναι εις βάρος των παιδιών μας», πρόσθεσε.

Δ. Σαρηγιάννης: Αναμένουμε 80.000 κρούσματα την ημέρα – Μπορούμε να δούμε και θανάτους από την “Ο”

Ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καθηγητής στο τμήμα περιβαλλοντικής μηχανικής στο ΑΠΘ, αποκάλυψε ότι γύρω στις 16 – 20 Ιανουαρίου θα είναι η κορύφωση της πανδημίας στη χώρα μας.

«Ο μέσος όρος των κρουσμάτων εβδομαδιαίως θα είναι τα 60.000 – 65.000 κρούσματα με το μάξιμουμ των κρουσμάτων να είναι γύρω στα 80.000 κάποια ημέρα. Μετά θα μιλήσουμε για μιλήσουμε για μία γρήγορη αποκλιμάκωση».

Όπως δήλωσε στις «Συνδέσεις» η ανησυχία είναι είναι οι συνέπειες που θα υπάρχουν όσο μεγαλύτερος ο αριθμός των κρουσμάτων. «Εμείς υπολογίζουμε ότι θα υπάρχει μία πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και μπορούμε να δούμε και θανάτους, όσο αυξάνονται τα κρούσματα».

Η Όμικρον μεταδίδει μία – δύο ημέρες πριν και μετά από τα συμπτώματα ενώ τα τεστ βγαίνουν αρνητικά

Μιλώντας στην εκπομπή «Από τις Έξι» ο Νίκος Τζανάκης, Διευθυντής Πνευμονολογικής κλινικής Νοσοκομείου Ηρακλείου και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας εξέφρασε την άποψη ότι είναι προτιμότερο να ανοίξουν τα σχολεία στις 17 Ιανουαρίου γιατί «τότε θα έχει σχεδόν αποτυπωθεί η επίδραση των γιορτών και θα έχουμε τους πανδημικούς δείκτες ώστε να αποφασίσουμε για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων».

Μιλώντας για την επιδημιολογική κατάσταση μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων είπε ότι έχουμε να κάνουμε με μια πανδημία και ειδικά η Όμικρον που μεταδίδει μία – δύο ημέρες πριν από τα συμπτώματα και μία – δύο ημέρες μετά τα συμπτώματα.

«Έχουμε πολύ συχνά αρνητικά αντιγωνικά τεστ και έχουμε συμπτώματα και αναγκαζόμαστε να κάνουμε μοριακά τεστ. Όλο αυτό το διάστημα μεταδίδουμε. Εν μέσω τέτοιας πανδημικής έξαρσης είναι παρακινδυνευμένη η επανέναρξη τώρα των σχολείων», επισήμανε ο κ. Τζανάκης αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι η Ελλάδα υπολείπεται σε εμβολιαστική κάλυψη σε ποσοστό 15 – 20% σε σχέση με άλλες χώρες.

www.ertnews.gr

from ΕΛΛΑΔΑ – ertnews.gr https://ift.tt/3FTZht8

Επισήμανση του ΓΛΥΦΑΔΑ WEB: Αφουγκραζόμαστε τις θέσεις των ειδικών, όμως οι ειδικοί σε παγκόσμια κλίμακα , όπως και στη δική μας χώρα , είναι καθολικά διχασμένοι. 

Είναι ξεκάθαρο ότι όσοι/ες προτρέπουν στον μαζικό εμβολιασμό δρομολογούν συνωστισμό στα εμβολιαστικά κέντρα από τα οποία γίνεται διάδωση του ιού. Πλειάδα πολιτών ''άρπαξαν'' τον κοροναϊό στα εμβολιαστικά κέντρα.

Η Ομικρον ξεφεύγει και στα εμβολιαστικά κέντρα 

Πηγαίνουν στα εμβολιαστικά κέντρα για την τρίτη δόση και επιστρέφουν στα σπίτια τους με κοροναϊό ενώ τον διαδίδουν και στα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας ! 

Επίσης, τουλάχιστον εμείς δεν βλέπουμε θετικά τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς καθώς και τον μαζικό εμβολιασμό σε παιδιά.
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Πώς η Όμικρον ξεφεύγει από τα τεστ – Μιλούν Γιαμαρέλλου, Tζανάκης, Σαρηγιάννης Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">