ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Ν. Παναγιωτόπουλος: Ορόσημο για την Ε.Ε. η υιοθέτηση της «Στρατηγικής Πυξίδας


Η υιοθέτηση της «Στρατηγικής Πυξίδας» αποτελεί ορόσημο που καταδεικνύει την αποφασιστικότητα της Ε.Ε. να καταστεί ένας αξιόπιστος πυλώνας ‘Αμυνας και Ασφάλειας, ειδικότερα μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, τόνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο οποίος συμμετείχε στο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών και ‘Αμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες, κατά τη διάρκεια του οποίου εγκρίθηκε το τελικό κείμενο για τη «Στρατηγική Πυξίδα».

Υπογράμμισε επίσης τη σημασία της επένδυσης στην ευρωπαϊκή άμυνα, σύμφωνα με τους στόχους της «Στρατηγικής Πυξίδος», τονίζοντας ότι λόγω των προκλήσεων και απειλών που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, οι αμυντικές της δαπάνες υπερβαίνουν το 2% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος (ΑΕΠ) της. Συνεπώς, τόνισε, είναι ιδιαίτερα σημαντική και επείγουσα η εξαίρεση ορισμένων κατηγοριών αμυντικών δαπανών από τα υφιστάμενα κριτήρια του δημοσιονομικού ελλείμματος.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος εξέφρασε την εκτίμηση πως η «Στρατηγική Πυξίδα» θα αποτελέσει εφαλτήριο για την καλλιέργεια κοινής στρατηγικής κουλτούρας και αμυντικής πολιτικής, η οποία θα λαμβάνει υπόψη τις απειλές και προκλήσεις ασφαλείας που αντιμετωπίζει κάθε Κράτος – Μέλος και οι οποίες πρέπει να αντιμετωπίζονται από κοινού. Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε τη σημασία σαφούς αναφοράς, στο κείμενο της «Στρατηγικής Πυξίδος», των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο που προκαλούνται από προκλητικές και μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας, και στρέφονται εναντίον Κρατών – Μελών της Ε.Ε., κατά παράβαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων τους και του Διεθνούς Δικαίου.

Όσον αφορά στην επίθεση της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας, ο Υπουργός ανέφερε ότι αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, η οποία υπονομεύει τα θεμέλια της ευρωπαϊκής ασφάλειας. Επεσήμανε δε, ότι η Ελλάδα καταδικάζει τις αναθεωρητικές ενέργειες της Ρωσίας και υποστηρίζει την εδαφική ακεραιότητα, κυριαρχία και ανεξαρτησία της Ουκρανίας, ενώ από την πρώτη στιγμή απέστειλε αμυντικό υλικό, ιατρικές προμήθειες και σημαντική ανθρωπιστική βοήθεια.

Εξέφρασε επίσης, τη συμπαράσταση της Ελλάδας προς την Ουκρανία για τις μεγάλες ανθρώπινες απώλειες που προκαλούν οι ρώσικοι βομβαρδισμοί, μεταξύ των οποίων και Έλληνες ομογενείς, και υπεγράμμισε την ανάγκη στενού συντονισμού Ε.Ε., ΝΑΤΟ, Ηνωμένων Εθνών και ΟΑΣΕ για παροχή κάθε δυνατής υποστηρίξεως στην Ουκρανία. Επιπρόσθετα, ανέφερε ότι οι κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας επηρεάζουν και τις χώρες που τις επιβάλλουν και ζήτησε να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις για τις οικονομίες τους και τους πολίτες της Ε.Ε., ενώ επεσήμανε ότι η απόφαση ορισμένων χωρών να μην ευθυγραμμιστούν με την επιβολή των κυρώσεων, υπονομεύει την αποτελεσματικότητά τους.

Στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου, ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης προήδρευσε σε γεύμα Εργασίας των Υπουργών Άμυνας Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

www.ertnews.grfrom ΕΛΛΑΔΑ Archives - ertnews.gr https://ift.tt/i650Hfq
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Ν. Παναγιωτόπουλος: Ορόσημο για την Ε.Ε. η υιοθέτηση της «Στρατηγικής Πυξίδας Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">