ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Χ. Μηλιώνης: Η πανδημία δεν έχει χαρακτηριστεί ακόμη ενδημία – Παραμένουν αναγκαία τα συχνά τεστ


“Πρέπει να μπούμε σε μία φάση πρόβλεψης της ενδημικότητας. Για τη γρίπη το γνωρίζουμε αυτό. Τώρα πρέπει να το μάθουμε, να το καταγράψουμε ή να το σχεδιάσουμε και για την Covid-19” είπε μιλώντας στην ΕΡΤ και την εκπομπή “Από τις έξι” ο Χαράλαμπος Μηλιώνης,  Καθηγητής Παθολογίας. Και εξήγησε τον τρόπο: με πλάνο επιτήρησης, συστηματικούς εμβολιασμούς, προετοιμασία για οποιαδήποτε παραλλαγή ή κύμα που θα ξαναέρθει. Επιπλέον τόνισε πως “παραμένει η αναγκαιότητα για συχνά τεστ. Η πανδημία είναι ακόμη εδώ. Δεν έχει χαρακτηριστεί ενδημία. Απλά μπορούμε να έχουμε μια αισιόδοξη ματιά από εδώ και μπρος, που όμως δεν θα πρέπει να μας οδηγήσει σε μια χαλάρωση και ξενοιασιά που θα την πληρώσουμε και πάλι”.

“Υπάρχει μια σταθερή μείωση της πίεσης στο ΕΣΥ, που αφορά τόσο τις μονάδες λοιμωδών νόσων όσο και τις ΜΕΘ. Αυτό μας δίνει την δυνατότητα να αναδιατάξουμε τις δυνάμεις μας” ανέφερε και πρόσθεσε “αισιόδοξη νότα τα μέτρα χαλάρωσης, αλλά πρέπει να παραμείνουμε στις επάλξεις επαγρυπνώντας”. Και προέβλεψε πως “σιγά – σιγά θα φτάσουμε και μεις σε κάτι αντίστοιχο του Βελγίου, όπου από σήμερα ισχύει το τέλος της γενικής χρήσης μάσκας σε δημόσιους και κλειστούς χώρους, καθώς επίσης και η κατάργηση του υγειονομικού πάσου στην εστίαση και στους χώρους θεάματος”.

Όσον αφορά στη χρήση μάσκας ανέφερε ότι “Η χρήση μάσκας ως μέσο προστασίας, θα εξαρτηθεί από το επιδημιολογικό κάθε φορά φορτίο, από τις εισαγωγές στα νοσοκομεία, τις κλίνες που θα καλύπτονται και τα κρούσματα ανά 100 χιλιάδες ανθρώπων ανά εβδομάδα”. Σε ότι αφορά στην εξέλιξη της πανδημίας σημείωσε πως “Οι δείκτες είναι σταθεροί, τους γνωρίζουμε, χρειάζεται μία συστηματική δουλειά λίγο στο παρασκήνιο”.

Όπως ενημέρωσε “στο νοσοκομείο Ιωαννίνων έχουμε μειώσει τις δομές που είχαμε ανοίξει για την Covid-19″ και  επισήμανε πως πρέπει να διευκρινιστεί ότι “Άλλο ο θετικός στον κορονοϊό, που πρέπει να απομονωθεί στο σπίτι του για να μην τον μεταδώσει και άλλο αυτός που πάσχει από την Covid-19. Αυτόν θα τον νοσηλεύσουμε και θα φροντίσουμε να μην επιδεινωθεί η υγεία του”.

“Ο κορονοϊός δεν θα πάψει να είναι άσχημος. Ο HIV δεν έχει πάψει να είναι θανατηφόρος. Πρέπει να προσέχουμε κάθε παράγοντα που προκαλεί λοιμογόνο νόσο” συμπλήρωσε.

 

Πηγή: ΕΡΤ

www.ertnews.gr



from ΕΛΛΑΔΑ – ertnews.gr https://ift.tt/a8OH6ow
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Χ. Μηλιώνης: Η πανδημία δεν έχει χαρακτηριστεί ακόμη ενδημία – Παραμένουν αναγκαία τα συχνά τεστ Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">