ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Απεργία στη σχολική καθαριότητα στις 16 και 17 Μαΐου


Mε κεντρικό σύνθημα «Μόνιμη δουλειά για καθαρά σχολεία», oι εργαζόμενες/οι στην Καθαριότητα Σχολικών Κτιρίων (επί το πλείστων εργαζόμενες γυναίκες) που αριθμούν περίπου 11.500 άτομα στη σχολική καθαριότητα, προχωρούν σε διήμερη απεργιακή κινητοποίηση με στόχο την επίλυση των εργασιακών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν.

Το πρόγραμμα δράσεων προβλέπει στις 16 Μάϊου 2022 συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έξω από υπουργεία και οργανισμούς στην Αθήνα και στις 17 Μαΐου διαβήματα διαμαρτυρίας και συγκεντρώσεις στους Δήμους όλης της χώρας.

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Οι εργαζόμενες/οι στην Καθαριότητα Σχολικών Κτιρίων (επί το πλείστων εργαζόμενες γυναίκες) έχουμε ταλαιπωρηθεί επί σειρά ετών με επισφαλείς εργασιακές σχέσεις (συμβασιούχες/οι με 25 έτη συνεχούς εργασίας), με χαμηλές αμοιβές που σε κάποιους Δήμους καταβάλλονται καθυστερημένα, με εξαιρετικά δυσμενείς και ανθυγιεινές συνθήκες εργασίας.

Και μπορεί σήμερα να έχουν γίνει σημαντικά βήματα στην κατεύθυνση βελτίωσης των συνθηκών εργασίας, όμως μετά από δύο χρόνια πανδημίας και έχοντας τα μέλη μας επιφορτιστεί την τεράστια ευθύνη του αντιικού αγώνα μέσα στα σχολεία -με πλείστα προβλήματα- οι 11.500 εργαζόμενοι στη σχολική καθαριότητα, δεν αισθανόμαστε καθόλου ικανοποιημένοι από την εξέλιξη των εκκρεμών ζητημάτων που αφορούν τον κλάδο μας. 

Προσφέρουμε πραγματικό και δύσκολο έργο στα σχολεία και στους μαθητές, αλλά έχουμε πάντα και μόνο υποχρεώσεις, με περιορισμένα εργασιακά δικαιώματα.

Η κυβερνητική απόφαση το 2020 για μετατροπή των συμβάσεων έργου σε συμβάσεις εργασίας, επέλυσε σημαντικότατα ζητήματα θεσμικού περιεχομένου (αναρρωτικές άδειες, ωράριο, κανονικές άδειες, κ.ο.κ.). Δεν επέλυσε όμως τα οικονομικά ζητήματα και -αντιθέτως- δημιούργησε τεράστιες οικονομικές ανισότητες, οδηγώντας μερίδα εργαζομένων σε μείωση των αποδοχών. Το γεγονός ότι οι Δήμοι υποχρηματοδοτήθηκαν για την κατάρτιση συμβάσεων πλήρους απασχόλησης στο σύνολο του απασχολούμενου στη σχολική καθαριότητα προσωπικού, σε συνδυασμό με την Κοινή Υπουργική Απόφαση του 2021 για κατανομή των ανθρωποωρών -εξ ελευθεριότητας- από τους Δήμους, δημιούργησε μια εργασιακή δυστοπία στον κλάδο.

Πλέον έχουμε εργαζόμενους όχι δύο ταχυτήτων (πλήρους ή τρίωρης απασχόλησης), αλλά εργαζόμενους πολλαπλών ταχυτήτων με συμβάσεις που ξεκινούν από 2,3,4...κ.λ.π ώρες ημερήσιας απασχόλησης.

Και ερωτούμε: Είναι αποδεκτό το 2022 ένα τέτοιο εργασιακό πισωγύρισμα; Να απασχολούνται στο δημόσιο άνθρωποι υποαμειβόμενοι με συμβάσεις από δύο ώρες ημερήσιας απασχόλησης; Εμείς λέμε όχι.

Αρκετοί Δήμοι επέλεξαν να μετατρέψουν τις (λειψές ή πλεονάζουσες σε κάποιες περιπτώσεις) ανθρωποώρες που τους χορηγήθηκαν σε νέες προσλήψεις, για λόγους «πελατειακούς», ενώ είχαν τη δυνατότητα να ενδυναμώσουν πρώτα τις υφιστάμενες θέσεις εργασίας μετατρέποντας συμβάσεις μερικής απασχόλησης σε πλήρους.

Άλλοι Δήμοι δεν έχουν χορηγήσει ΠΟΤΕ τα Μ.Α.Π, ενώ και όσοι τα χορηγούν πολλές φορές δεν μεριμνούν για προμήθεια συμβατού, με το επάγγελμα του καθαριστή/ριας σχολείου, υλικού.

Οι καθυστερήσεις στην εξόφληση της μισθοδοσίας είναι τακτικό φαινόμενο σε κάποιους Δήμους και ανατρέπουν κάθε οικογενειακό μας προγραμματισμό.

Η υπερεικοσαετή διανυθείσα προϋπηρεσία με συμβάσεις μίσθωσης έργου των σχολικών καθαριστριών/ων, δεν αναγνωρίζεται για την κατάταξη στα ανώτερα μισθολογικά κλιμάκια.

Ο κλάδος μας, από το 2012 έως το 2019, με μια άδικη και αυθαίρετη απόφαση, είχε απενταχθεί από τη λίστα ασφάλισης των Βαρέων και Ανθυγιεινών, με αποτέλεσμα χιλιάδες συναδέλφισσες/οι που θα έπρεπε ήδη να έχουν θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης, να το στερούνται και να αναγκάζονται σε συνέχιση της εργασίας τους ακόμα σε προχωρημένη ηλικία. Δεν είναι δε λίγα τα παραδείγματα εργαζομένων που ενώ δεν είχαν θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης λόγω της απένταξής τους από τα Β.Α.Ε για πάνω από 7 χρόνια, να χάνουν στο τέλος και την εργασία τους εξαιτίας νόμου που απαγορεύει την απασχόληση για τους άνω των 68 ετών.

Επίσης, στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ δεν προβλέπεται αυτοτελής κωδικός επαγγέλματος «Καθαριστή/ριας Σχολικών Κτιρίων», με αποτέλεσμα οι αναγγελίες προσλήψεις να γίνονται με ειδικότητες άσχετες με το δικό μας επάγγελμα (καμαριέρες, καθαριστές/ριες αεροδρομίων, εργάτες/ριες, κ.ο.κ). 

Η Πολιτεία έχει την ευθύνη να θέτει τους κανόνες και να τους ρυθμίζει με τέτοιο τρόπο που να μην χωρούν τέτοιου τύπου αδικίες και αυθαιρεσίες.

Ως προς το διεκδικητικό πλαίσιο τα σωματεία του χώρου αναφέρουν:

«Η Πολιτεία έχει την ευθύνη να θέτει τους κανόνες και να τους ρυθμίζει με τέτοιο τρόπο που να μην χωρούν τέτοιου τύπου αδικίες και αυθαιρεσίες.

Για το λόγο αυτό στις 16 & 17 Μαΐου 2022 Απεργούμε και Διεκδικούμε:

• Μόνιμη, πλήρη και σταθερή εργασία με αορίστου χρόνου συμβάσεις και πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα – Μονιμοποίηση όλων των υφιστάμενων εργαζομένων χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

• Καμία περικοπή στο Επικίνδυνο και Ανθυγιεινό Επίδομα.

• Άμεση έκδοση Κ.Υ.Α με μόνιμα χαρακτηριστικά μοριοδότησης της προϋπηρεσίας στην καθαριότητα των σχολείων, με αύξηση 4 ανθρωποωρών στους Δήμους και μετατροπή όλων των συμβάσεων μερικής απασχόλησης σε πλήρους απασχόλησης, τουλάχιστο για όλους όσοι έχουν προϋπηρεσία άνω των 5 ετών.

• Αναδρομική αναγνώριση, από 1.9.2020, της διανυθείσας προϋπηρεσίας με συμβάσεις μίσθωσης έργου, για τη κατάταξη στα ανώτερα μισθολογικά κλιμάκια. Οι ψευδεπίγραφες συμβάσεις έργου υπέκρυπταν συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας και σήμερα στερούμαστε σημαντικές για το βιοπορισμό μας απολαβές.

• Έγκαιρη και άμεση καταβολή των δεδουλευμένων αποδοχών.

• Αξιοπρεπείς αμοιβές με επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού.

• Ανθρώπινες Συνθήκες Εργασίας, με τήρηση των κανόνων Υγείας & Ασφάλειας – Αυστηροποίηση και επιβολή κυρώσεων στους Δήμους που δεν χορηγούν τα εκ του νόμου προβλεπόμενα Μέσα Ατομικής Προστασίας με αναδρομική ισχύ. Καθορισμός του είδους και του αριθμού των δικαιούμενων Μ.Α.Π.

• Αναδρομική ένταξη στα Β.Α.Ε από το 2012 έως και το 2019, περίοδο που άδικα και παράνομα είχε απενταχθεί ο κλάδος από τη λίστα.

• Χορήγηση αυτοτελούς κωδικού επαγγέλματος «Καθαριστή/ριας Σχολικών Κτιρίων» στο σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ».

• Πιστοποίηση Επαγγέλματος».

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΕΩΝ:

➢ 16 Μάϊου 2022 – ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΕΞΩ ΑΠΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

➢ 17 Μαΐου – ΔΙΑΒΗΜΑΤΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΚΑΙ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

Επισήμανση του ΓΛΥΦΑΔΑ WEB: Τι να πούμε και εμείς που ο χώρος στον οποίο πρωτοστατήσαμε έχει παραχωρηθεί από τα αστικά κόμματα σε πέντε οικογένειες ; 

Επίσης, τι να αναφέρουμε και εμείς αναφορικά με την *Πιστοποίηση Επαγγέλματος όταν είναι γνωστό σε όλους τι ισχύει στη χώρα μας ;

Τα πάντα όλα έχουν γίνει χάρισμα σε μια χούφτα οικογένειες. Όσοι γίνονται τσιράκια τους - υπάλληλοι - αναγνωρίζονται ως δημοσιογράφοι , ενώ επί της ουσίας είναι κάτι εντελώς διαφορετικό. 

Το αντίστοιχο ισχύει επί δεκαετίες και με όσους διορίζουν τα κόμματα χωρίς ΑΣΕΠ στην ΕΡΤ, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, κ.α.

Αναφορικά με τους Δήμους , πέντε δεκαετίες επιλέγονται πάσης φύσεως ημέτεροι ως  τα golden boys της ΝΔ να καταλαμβάνουν πόστα παράνομα σε γραφεία τύπου

Βάλε τώρα Περιφέρειες, Υπουργεία, Ανεξάρτητες Αρχές, και όσους εξυπηρετούν με τα χρήματα του κοινωνικού συνόλου ως συνεργαζόμενους κλακαδόρους, τι να περισσέψει για τους υπολοίπους και τι να γίνει για το σύνολο ;

Άσε που τα ίδια έκαναν και το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ.

* Αν δεν ανήκεις στις κλίκες τους δεν παίρνεις πιστοποίηση επαγγέλματος με καμία κυβέρνηση , διότι απαιτείται να υπογράψουν δυο έτεροι ώστε να την πάρεις , άρα προαπαιτούμενο να ανήκεις σε κάποιες κλίκες , είτε του δημοσίου , είτε των ιδιωτών ολιγαρχών - ιδιοκτητών ΜΜΕ !

  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Απεργία στη σχολική καθαριότητα στις 16 και 17 Μαΐου Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">