ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Ε. Βαρελά: Μιλάμε ξεκάθαρα για ανήλικη παραβατικότητα – Δ. Σούρας: Το μπούλινγκ αντικαθίσται από τη λέξη βία


Στα αυξημένα περιστατικά bullying και σχολικού εκφοβισμου μίλησαν στην ΕΡΤ η δικηγόρος Εβίτα Βαρελά και ο ψυχίατρος Δημήτρης Σούρας, με αφορμή την αυτοκτονία του 14χρονου στον Κολωνό εξαιτίας του συστηματικού εκφοβισμού που δεχόταν από συμμαθητές του.

«Η λέξη μπούλινγκ (bullying) υποβαθμίζει το έγκλημα στους ανήλικους παραβάτες. Είναι ένα σύνθετο έγκλημα το μπούλινγκ διότι δεν υπάρχει θεσμοθετημένα η έννοια. Στην ουσία μιλάμε για εγκληματικές πράξεις, για αδικήματα πάρα πολύ σοβαρά. Ανάλογες είναι και οι προεκτάσεις αυτού του φαινομένου. Δεν μπορούμε συνέχεια να τα ρίχνουμε στην παραμέληση εποπτείας όσον αφορά και τις οικογένειες των ανήλικων εγκληματιών που διώκονται», δήλωσε στην ΕΡΤ η κ. Βαρελά.

Πρέπει να αλλάξει η κατάσταση εποπτείας και στα σχολεία

Μιλώντας στην εκπομπή «Από τις Έξι» η νομικός υποστήριξε ότι «υπάρχει το αδίκημα της παραμέλησης ανηλίκου από την τέλεση μίας αξιόποινης πράξης. Διωκονται όποιοι έχουν την εποπτεία αυτών, είτε είναι γονείς ή εκπαιδευτικοί».

Και όπως τόνισε, «πρέπει να αλλάξει η κατάσταση της εποπτείας στα σχολεία και σε νομοπαρασκευαστικό επίπεδο γιατί βλέπουμε ότι υπάρχει ατιμωρησία σε αυτό το φαινόμενο. Δεν μπορεί τα σχολεία να είναι οπλοστάσια».

Εκκολαπτόμενοι εγκληματίες πολλοί ανήλικοι

Αναφερόμενη στα περιστατικά ενδοσχολικής βίας που γίνονται γνωστά τον τελευταίο καιρό επισήμανε ότι «υπάρχει ένα επικίνδυνο φαινόμενο σε εξέλιξη. Είναι πολύ δύσκολη η κατάσταση που πρέπει να αντιμετωπίσει η Πολιτεία αυτή την στιγμή. Είναι μεν ανήλικοι, αλλά είναι εκκολαπτόμενοι παραβάτες. Υπάρχουν παιδιά που είναι απροστάτευτα και μπορούν να πέσουν θύματα συμμοριών».

Σχολιάζοντας τις ευθύνες των εκπαιδευτικών στο σχολείο που έχασε τη ζωή του ο 14χρονος η κ. Βαρελά υποστήριξε ότι ορθώς πρέπει να διερευνηθεί το τι έγινε καθώς κανείς δεν μπορεί να ισχυρίζεται ότι δεν ήξερε τι συνέβαινε στο συγκεκριμένο σχολείο.

Έβγαλα από το λεξιλογιό μου τη λέξη μπούλιγκ

«Έβγαλα από το λεξιλογιό μου τη λέξη μπούλινγκ και σχολικό εκφοβισμό. Αντικαθίσταται με τη λέξη βία. Είναι μία ανελέητη βία που πλέον έχει πάρει διαστάσεις επικίνδυνες» κατέθεσε ο ψυχίατρος Δημήτρης Σούρας, περιγράφοντας τα δεκάδες περιστατικά σχολικού εκφοβισμού ανά την Ελλάδα.

«Δεν είναι ενήλικες, είναι ακόμη ανήλικοι. Είναι ακόμα έφηβοι και όμως εξασκούν τη βία. Ο σχολικός εκφοβισμός με τα υπονοούμενα και τα μαλώματα έχει τελειώσει. Έχουμε περάσει σε καταστάσεις που πρέπει να απασχολήσουν την Πολιτεία», δήλωσε στην ΕΡΤ ο γνωστός ψυχίατρος.

Αναφερόμενος στο τι πρέπει να αλλάξει είπε ότι δεν αρκούν λόγια, αλλά θα πρέπει να μπουν ειδικοί ψυχολόγοι στα σχολεία. «Να κάνουμε τη σχολή γονέων που υπάρχει σε όλο τον κόσμο, μία φορά το μήνα, για να ενημερώνονται οι γονείς» είπε και πρόσθεσε ότι «πίσω από κάθε παιδί ψάξε γονιό».

Ο κ. Σούρας συμπλήρωσε σχετικά ότι «αν δεν υπάρξουν συγκεκριμένοι νόμοι και συμπεριφορές δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα» κατακρίνοντας ότι έχουμε φτάσει στο σημείο να πηγαίνει η αστυνομία στο σχολείο.

Δείτε επίσης:

www.ertnews.gr



from ΕΛΛΑΔΑ Archives - ertnews.gr https://ift.tt/2AKL8gE
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Ε. Βαρελά: Μιλάμε ξεκάθαρα για ανήλικη παραβατικότητα – Δ. Σούρας: Το μπούλινγκ αντικαθίσται από τη λέξη βία Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">