ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Νέα δεδομένα στην υπόθεση δολοφονίας του Σήφη Βαλυράκη – Τι λέει δικηγόρος της οικογένειας (ηχητικό)


Για αλλαγή τακτικής των δύο υπόπτων για τη δολοφονία του Σήφη Βαλυράκη, έκανε λόγο σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ Χανίων, ο Μανώλης Φωτάκης, ένας εκ των δύο δικηγόρων της οικογένειας του αείμνηστου πολιτικού.

“Τώρα οι δύο ψαράδες κάνουν λόγο για ύπαρξη σκάφους παρόμοιο με το δικό τους στον τόπο του εγκλήματος”, τόνισε ο κ. Φωτάκης, ο οποίος παράλληλα υπογράμμισε ότι η οικογένεια Βαλυράκη δεν επιδιώκει αποζημίωση από τον χαρακτηρισμό της υπόθεσης ως δολοφονίας, αφού δεν έχει συναφθεί καμιά σχετική ασφαλιστική σύμβαση ζωής.

Όπως υποστηρίζει ο κ. Φωτάκης: “Η πλευρά των κατηγορουμένων εγκαταλείπει την θεωρία περί ατυχήματος την οποία σφοδρά υποστήριζε μέχρι χθες, και παραδέχεται την ύπαρξη του άλλου σκάφους, δηλαδή ουσιαστικά την δολοφονία και… «προσφέρεται μάλιστα» να δώσει στοιχεία στην ανάκριση. Επίσης προβαίνει σε μια πρωτοφανή παρέλκυση της διαδικασίας αξιώνοντας την εξέταση 19  μαρτύρων υπεράσπισης πριν την απολογία τους και την υποβολή τους στην κρίση για τα μέτρα δικονομικού καταναγκασμού.”

Να σημειωθεί έχουν εξετασθεί ήδη στην υπόθεση αυτήν τουλάχιστον 130 μάρτυρες εκ των οποίων δεκάδες από το περιβάλλον των κατηγορουμένων.

Ακούστε τη συνέντευξη

Οι δύο δικηγόροι της οικογένειας, Μανώλης Φωτάκης και Κώστας Παπαδάκης, σε ανακοίνωσή του, αναδεικνύουν ακόμα πέντε σημαντικά στοιχεία της δικογραφίας, μετά τους ισχυρισμούς των συνηγόρων υπεράσπισης των δύο υπόπτων, ότι υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία ότι δεν βρίσκονταν στον τόπο του εγκλήματος.

Αναλυτικά:

1) Οι ιατροδικαστικές εκθέσεις και καταθέσεις και οι φωτογραφίες του θύματος αποκλείουν την εκδοχή του ατυχήματος και περιορίζουν σημαντικά την περίπτωση να έχουν προέλθει τα τραύματα του θανόντος από την προπέλα του σκάφους του, ενώ αποκλείουν και τα μεταθανάτια τραύματα.
2) Η εμπλοκή άλλους σκάφους ως τόπου προέλευσης της εγκληματικής ενέργειας πιστοποιείται από φωτογραφίες, ανάλυση ψηφιακών δεδομένων και μαρτυρικές καταθέσεις.
3) Η περιγραφή του σκάφους των δραστών και της συμπεριφοράς τους απέναντι στον θανόντα, επαναλαμβάνεται στον ανακριτή από τους αυτόπτες μάρτυρες. Σε αυτούς προστίθενται και άλλοι που καταθέτουν ότι το σκάφος των δραστών απουσίαζε την ώρα του συμβάντος από το λιμάνι, ενώ προκύπτει ότι αυτοκίνητό τους βρισκόταν εκεί και όχι στο σπίτι τους.
4) Ο βασικός αυτόπτης μάρτυρας έχει καταθέσει δύο μηνύσεις, μία κατά των δραστών για ψευδή καταμήνυση και συκοφαντική δυσφήμιση και μια κατά παντός υπευθύνου για τραμπουκισμούς και απειλές που δέχθηκε για να αλλάξει την κατάθεσή του. Ενώ πιέσεις καταγγέλλει και ο άλλος αυτόπτης μάρτυρας.
5) Ενώ η εξέλιξη της ανάκρισης αναδεικνύει σωρεία στοιχείων που έρχονται στο φως, ελέγχεται ποινικά η συμπεριφορά των προανακριτικών λιμενικών υπαλλήλων, καθώς και του εισαγγελέα που είχε την εποπτεία της προανάκρισης και εξέδωσε στη συνέχεια την ήδη ανατραπείσα απαλλακτική διάταξη. Ενώ παραμένει αναπάντητο από οποιονδήποτε αρμόδιο φορέα γιατί ο εισαγγελέας αυτός, παρά την προαγωγή και μετάθεσή του, εξακολουθεί να παραμένει έναν χρόνο ακόμα προϊστάμενος στην εισαγγελία Πρωτοδικών Χαλκίδας, έχοντας «επιλεγεί» σε συμμετοχή του σε δίκη μακράς διαρκείας που άρχισε πριν από ένα χρόνο, ταυτόχρονα με την προαγωγή του, με ότι αυτό συνεπάγεται.

Είναι λυπηρό ότι η οικογένεια Βαλυράκη συνάντησε εχθρούς στα πρόσωπα όσων είχαν τη θεσμική ιδιότητα στο πρώτο στάδιο της υπόθεσης. Και μένει άξια απορίας η αιτία. Αλλά η εμπιστοσύνη της στη λειτουργία της δικαιοσύνης παραμένει ακλόνητη, έστω και να μερικοί λειτουργοί της δεν την επιβεβαιώνουν. Και ήδη δικαιώνεται.

Ρεπορτάζ: Κατερίνα Πολύζου / Ηλ. Επεξεργασία: Γιώργος Βλαζάκης

www.ertnews.grfrom ΕΛΛΑΔΑ Archives - ertnews.gr https://ift.tt/dX5pmqx
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Νέα δεδομένα στην υπόθεση δολοφονίας του Σήφη Βαλυράκη – Τι λέει δικηγόρος της οικογένειας (ηχητικό) Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">